Pasaulinę diabeto dieną, kaip padėti draugui, mokysis ir moksleiviai

EV logo

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, diabetu serga 9 proc. pasaulio gyventojų ir šis skaičius nuolat auga, prognozuojama, kad per ateinančius 10 metų mirštamumas nuo diabeto išaugs 50 procentų. Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą, jos komplikacijas ir prevenciją, kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų mokslinės draugijos Endokrinologijos būrelio pirmininkė Aušra Morkūnaitė sako, kad diabetą vis dar supa daugybė mitų ir klaidingų įsitikinimų, kuriuos griaunant, sergantieji ne tik geriau jaučiasi visuomenėje, bet ir gali skubiau sulaukti reikalingos pagalbos.

„I-ojo tipo diabetas labai pavojingas vaikų vystymuisi, taigi net ir pačius mažiausius visuomenės narius svarbu informuoti apie tai,  kaip atskirti hipoglikemijos simptomus ir kaip padėti draugui, jei jam kraujyje sumažėjęs cukraus kiekis. Juk matant, kad draugas pabalo, išmušė prakaitas, prasidėjo drebulys, kartais užtenka pasiūlyti saldainį ar saldžios arbatos“, – sako studentė ir priduria, kad ne mažiau svarbu kalbėti ir apie II-ojo tipo diabetą, kurį diagnozuoti galima stebint cukraus kiekį kraujyje.

Minint Pasaulinę diabeto dieną išsitirti dėl diabeto skatina ir vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ – didžiosiose šalies vaistinėse savaitgalį ir artimiausią pirmadienį nemokamai galima pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje.

Kauno „Akropolio“ „Eurovaistinės“ vadovė Jolita Bespalovienė pastebi, kad dėl diabeto tenka konsultuoti vis jaunesnius darbingo amžiaus žmones.

„Žmonių, perkančių vaistus nuo diabeto, daugėja. Dar didesnis pavojaus signalas, kad jaunėja sergančiųjų amžius. Jei anksčiau II tipo diabetas buvo žinomas kaip pagyvenusių žmonių liga, kuo toliau, tuo labiau jis pasireiškia darbingo amžiaus žmonėms. Minėdami šią dieną, siekiame suteikti daugiau žinių, ugdyti visuomenės supratimą apie diabetą ir paskatinti aktyviau rūpintis savo sveikata“, – nemokamų sveikatos renginių poreikį komentuoja vaistininkė.

Pasak medicinos studentės A. Morkūnaitės, visuomenei vis dar trūksta švietimo apie diabeto rizikos veiksnius. Be to, dažnas pacientas neatpažįsta ir jau prasidėjusios ligos simptomų.

„Profilaktiškai išsitirti cukraus kiekį kraujyje reikėtų esant nutukimui, mažam fiziniam aktyvumui, buvusiai aukštai gliukozės koncentracijai nėštumo metu, padidėjus kraujo spaudimui, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, turint artimų giminių, sergančių diabetu. Nors II tipo cukrinis diabetas siejamas su lėtiniu nuovargiu, troškuliu ir padažnėjusiu šlapinimusi, dažnai liga vystosi palaipsniui ir nepastebimai, taigi gali paaiškėti tik prasidėjus komplikacijoms“, – sako LSMU Studentų mokslinės draugijos Endokrinologijos būrelio pirmininkė.

Ketvirtus metus mediciną studijuojanti mergina, diabeto gydymo ypatumais susidomėjo jau nuo 1-ojo kurso, o papildomus endokrinologijos užsiėmimus pasirinko iš daugiau nei 40 universitete esančių studentų būrelių.

„Su būrelio nariais susitinkame kiekvieną mėnesį – ruošiame pranešimus, rengiame mokymus, kviečiame gydytojus pasidalinti patirtimi. Kai prieš 3 metus prisijungiau prie būrelio, daugiau užsiėmėme moksline veikla, tačiau tampame vis „socialesni“. Šiais metais pirmą kartą prisijungsime prie „Eurovaistinės“ diabeto dienos akcijos ir atliksime nemokamus gliukozės kiekio kraujyje matavimus, taip pat rengsime edukacinius susitikimus su 6-7 klasių moksleiviais Kauno mieste“, – sako LSMU endokrinologijos būrelio pirmininkė.

Nemokamai pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje žmonės kviečiami lapkričio 12-14 dienomis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropolių“ „Eurovaistinėse“. Kampanija vyks nuo 8 iki 12 val.

Naujienos iš interneto