Konstitucija kelia aukščiausius atsakomybės reikalavimus

crop_510x410_d1_feb_5430

Minint 24-ąsias Lietuvos Respublikos Konstitucijos priėmimo metines Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo iškilmingame Konstitucijos dienos minėjime Vilniaus rotušėje.

„Nelengva suskaičiuoti, kiek kartų per metus atsigręžiame į savo Konstituciją. Su ja tariamės įvairiais klausimais. Ją pasirenkame kaip atskaitos tašką. Tai reiškia viena: mūsų Konstitucija – gyvybinga, kelianti aukščiausius atsakomybės reikalavimus ir egzaminuojanti esminiais demokratijos klausimais“, – sveikinimo kalboje sakė Prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad ištikimybė Konstitucijos vertybėms, supratimas, kad turime jas saugoti, turi ypatingą – vienijantį – aspektą. Anot Prezidentės, tai parodė ir pasibaigę rinkimai į Seimą, suteikę galimybę kiekvienam dalyvauti kuriant valstybę ir įtvirtinant žmonių valią.

„Šį kartą pamatėme naujos pilietinės bangos pakilimą – jaunimo dalyvavo du kartus daugiau nei anksčiau. O didelė balsų persvara buvo už pokyčius. Už spartesnę valstybės pažangą ir demokratijos kokybę“, – sakė Prezidentė.

Konstitucinio Teismo surengtame iškilmingame minėjime dalyvavo Konstitucijos kūrėjai, Kovo 11-osios akto signatarai, garbūs teisininkai ir akademinės bendruomenės nariai. Taip pat garbūs svečiai iš užsienio: Moldovos, Lenkijos ir Ukrainos Konstitucinių Teismų pirmininkai.

Prezidentė pabrėžė, kad mūsų šalies europinis ir transatlantinis kelias bei geopolitinė kryptis yra įtvirtinti Konstitucijoje, kaip tautos apsisprendimas. Jo aktualumą jaučiame kasdien reaguodami į pasaulio įvykius, kad ir kur jie būtų – Ukrainoje ar Sirijoje – Lietuvos žmonės visada pasirengę palaikyti demokratijos pusę.

Šiandien Prezidentūroje vykusioje ceremonijoje Prezidentė pasveikino jau 10-ojo Konstitucijos egzamino laimėtojus. Šalies vadovė pabrėžė, kad per dešimt metų egzaminas virto pilietiška ir patriotiška tradicija – jame dalyvavo jau daugiau kaip 210 tūkstančių Lietuvos žmonių.

Šalies vadovė nuoširdžiai pasveikino visus Konstitucijos dienos proga ir palinkėjo, kad ir toliau mūsų idėjos, siekiai ir darbai atitiktų Konstituciją.

Prezidentės spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto