Seimo ERK prašo Vyriausybės teikti Seimui projekto „Rail Baltica“ įstatymo projektą

rail

Spalio 14 d. Seimo Europos reikalų komitetas (ERK), vykdydamas parlamentinę kontrolę, svarstė klausimą dėl projekto „Rail Baltica“ plėtros tarptautinės sutarties derybų eigos.

Komiteto nariai, išklausę už projekto įgyvendinimą atsakingų institucijų ir jų partnerių pateiktą informaciją dėl projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo, nusprendė pritarti ERK ir Ekonomikos reikalų komiteto darbo grupės, kuri nuo 2016-04-14 vykdo projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo parlamentinę kontrolę, veiklai ir siūlyti ją tęsti iki Seimo IX (rudens) sesijos pabaigos ir, siekiant užtikrinti parlamentinės kontrolės nepertraukiamą priežiūrą, formuoti naują darbo grupę ir XII Seimo kadencijoje.

Komitetas priėmė sprendimą, kuriuo pritarė projekto „Rail Baltica“ plėtros tarptautinės sutarties tarp Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Latvijos Respublikos Vyriausybės ir Estijos Respublikos Vyriausybės (toliau – tarptautinė sutartis) nuostatoms. Komitetas paprašė Vyriausybės teikti Seimui Lietuvos Respublikos projekto „Rail Baltica“ įstatymo projektą, kuris glaudžiai siejasi su tarptautinės sutarties plėtros nuostatų įgyvendinimu, kai tik jis bus suderintas tarp suinteresuotų valstybės institucijų ir įstaigų.

Komitetas, neabejodamas, kad Seimui būtina dalyvauti projekto „Rail Baltica“ įgyvendinimo procese, nuosekliai vykdo projekto „Rail Baltica“ parlamentinę kontrolę nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios ir remia Vyriausybės siekį įgyvendinti šį projektą pilna apimtimi. Dar 2015 m spalio 7 d. ERK priėmė sprendimą Nr. 100-S-17 dėl „Rail Baltica“ 2 projekto įgyvendinimo, kuriuo parėmė Vyriausybės siekį sudaryti Baltijos valstybių tarpvyriausybinį susitarimą dėl projekto „Rail Baltica“ plėtros, laikantis aiškios principinės nuostatos, kad reikalingi kitų projekto partnerių – Latvijos Respublikos ir Estijos Respublikos ne tik politiniai, bet ir teisiniai įsipareigojimai, taip pat reikalinga stiprinti bendradarbiavimą su Lenkijos Respublika ir Suomijos Respublika siekiant sukurti geopolitiniu ir ekonominiu požiūriu bendrą Europos geležinkelių transporto erdvę, ir pasiūlė Vyriausybei parengti nacionalinę Lietuvos poziciją dėl tarpvyriausybinio susitarimo dėl projekto „Rail Baltica“ plėtros, numatant poreikį priimti specialųjį įstatymą, kurio pagrindu galėtų būti įgyvendinamas projektas „Rail Baltica“ Lietuvos Respublikos teritorijoje.

LR Seimo Europos reikalų komiteto biuro informacija

Naujienos iš interneto