Gamtą reikia studijuoti visą gyvenimą!

zoomed_dscf3017-small

Norėdama paminėti Pasaulinę gyvūnų globos dieną, Lentvario miesto biblioteka surengė Lietuvos miškų ir pievų laukinių gyventojų nuotraukų parodą: ,,Gamtą reikia studijuoti visą gyvenimą…“.

Parodoje eksponuojama 70 gamtos fotografų Juozo Padolskio ir Onos Mickevičiūtės darbų. Prieš objektyvą atsidūrė ir plunksnuotieji giesmininkai, ir pūkuotieji šokliukai, ir šaltakraujai ropliai.

Lentvario miesto bibliotekoje vyko parodos pristatymas, kuriame dalyvavo autoriai – Juozas Padolskis ir Ona Mickevičiūtė. Parodos lankytojai – Motiejaus Šimelionio gimnazijos 5-ų klasių moksleiviai turėjo nuostabią progą pabendrauti su žinomais fotografais, paklausyti jų pasakojimų apie žvėrelių gyvenimą, gamtos grožį, apie regioninius gyvūnų ir augalų skirtumus. Ona Mickevičiūtė pristatė lankytojams savo nuotraukas, su meile papasakojo apie kiekvieną jose įamžintą gyvūną. Juozas Padolskis pasakojo apie keliones po Lietuvą ir apie fotografavimo meną, apie gyvūnus, kuriuos sutinka miškuose, pievose, laukuose, pelkėse ir baisiuose šabakštynuose, nes ten slapukai ir mėgsta glaustis – kuo toliau nuo žmonių.

Moksleiviai apipylė Juozą Padolskį ir Oną Mickevičiūtę klausimais: kiek laiko tenka tūnoti slėptuvėje, kol pasirodo žvėris? Kiek kadrų reikia gerai nuotraukai išgauti? Kur dažniausiai sutinkami gyvūnai? Kokiu atstumu daromos nuotraukos? Ar pavojinga artintis prie laukinių gyvūnų? Fotografai savo ruožtu pasakojo, kaip žmogus turi elgtis su gyvūnais jų gyvenamoje erdvėje, kad nesukeltų sau pavojaus. Reikia suprasti, kad laukiniai žvėrys gyvena savo ritmu, sau įprastą gyvenimą, bet labai bijo žmonių, kurie juos persekioja ir medžioja.

Moksleivius taip pat domino prietaisai, kuriais daromos puikios kokybės nuotraukos. Juozas Padolskis pasidalino prisiminimais apie savo pirmą juostinį fotoaparatą ir kaip kilo idėja jį patobulinti, apie tai, kaip tarybiniais laikais buvo sunku surasti gerą aparatą ir kiek laiko užtrukdavo nuotraukų gamyba. Fotografas prisipažino, kad dalyvaujant geologijos ekspedicijose, kilo idėja įamžinti nuotraukose nuostabųjį savo krašto gamtos pasaulį.

„Pasaulyje nėra netgi dviejų visiškai identiškų tos pačios rūšies gyvūnų, o jų kailyje nėra dviejų visiškai vienodų šerių. Nors daug kam pievose marguojantys žiedeliai atrodo vienodi ir neįdomūs, kiekvienas augalas yra unikalus. Sunku net įsivaizduoti, kad nėra Žemės rutulyje dviejų vienodų tos pačios rūšies medžių, žolynų arba gėlių, kad ant bet kurio augalo nėra dviejų vienodos formos ir spalvos lapų, dviejų absoliučiai tos pačios spalvos ir formos žiedų, stiebų, šakelių. Gamta yra talentingiausias dailininkas ir unikaliausias architektas. Mums tik lemta ją stebėti, grožėtis, fiksuoti ir gerbti tą jos talentą“ – teigia Ona.

Paroda Lenvario bibliotekoje bus eksponuojama iki spalio pabaigos, taigi maloniai kviečiame apsilankyti.

Katažina Jankovska,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Šaltinis – www.trakubiblioteka.lt

Naujienos iš interneto