Energingo olando receptas, kaip pakeisti pasaulį: mikro-daržovių revoliucija su atsinaujinančia energetika ir LED apšvietimu (Video)

logoLietuvoje mažai kam žinomas olandas Rob Baan kitose pasaulio šalyse vis dažniau yra pristatomas kaip mikro-daržovių (angl. micro-vegetables) inovatorius, o nuotraukose pozuoja šalia paslaptingai atrodančių raudonoje ir mėlynoje LED šviesoje paskendusių lysvių.

„Žiūrėkite, kokie jie gražūs. Lengvai galima išspausti ašarą žiūrint į šį grožį“, – jausmų saviems augaliukams neslepia Rob Baan. Tačiau visa esmė slypi ne pasakiškame šių augalų grožyje (nors kai kam turbūt tai būtų svarbiausias akcentas), o praktinėje naudoje.

Virėjai, įvairios maitinimo įstaigos ir nestandartinių kokteilių specialistai Rob‘ą Baan‘ą neabejotinai labiausiai vertina dėl jo botaninių atradimų ir čia išplėtotų itin svarbių naujovių. Tačiau pats olandas kalbėdamas apie mikro-daržoves žvelgia dar giliau. Jis tvirtai įsitikinęs, kad jo plėtojama mikro-daržovių „Architecture Aromatique“ kolekcija taip pat gali būti itin naudinga gydant įvairiais širdies ligas ar netgi vėžį, o tokias augalų plantacijas galėtų auginti visas pasaulis. Tam nereikia didelių pastangų, o ir sąnaudos nebėra didelės, ypač dabar, kai visame pasaulyje lengvai galima įsigyti efektyvių ir ilgaamžių LED apšvietimo lempų, skirtų augalų auginimui.

Mikro-daržovės: ne tik maistas, bet ir vaistas

Kol kas inovatoriaus Rob‘o Baan‘o vardas mažai kam žinomas ir dėl to, kad šis olandas daugiausiai bendradarbiauja su stambiomis prekybos įmonėmis. Jo valdoma mikro-daržoves auginanti „Koppert Cress“ įmonė taip pat negali pretenduoti į žinomiausių prekės ženklų dešimtuką. Netgi mikro-daržovių terminas daugeliui gali skambėti itin keistai kol nepaaiškėja, kad tai iš tikrųjų yra pipirinių (angl. cress) ir įvairių salotų sinonimai. Šios daržovės kuo puikiausiai auga dirbtinėmis sąlygomis, jei tik užtikrinamas pakankamas maistinių medžiagų tiekimas ir būtinas apšvietimo lygis.

Svarbiausia yra tai, kad įvairiuose pasaulio regionuose augančios pipirinės išsiskiria ne tik unikaliu skoniu ar aromatu, bet taip pat gali būti itin naudingos šiuolaikinėje medicinoje dėl tam tikrų sudėtyje esančių ir žmogaus organizmui itin reikalingų medžiagų. Pats Rob‘as Baan‘as tvirtina, kad jau yra tyrimų, įrodančių, jog „Koppert Cress“ išauginamas vienas „BroccoCress“ veislės pipirinės sodinukas turi tiek pat taip vadinamojo priešvėžinio savybių junginio sulforafano, kiek jo žmogus gautų suvalgęs visą brokolio galvą.

Olandijoje įsikūrusioje įmonėje „Koppert Cress“ Rob‘as Baan‘as kartu su 200 darbuotojų komanda pastoviai augina daugiau nei 30 skirtingų rūšių mikro-daržovių sodinukų, aptiktų ir atsakingai atrinktų iš įvairiausių pasaulio regionų. Su šiais augalai aukščiausios klasės virėjai sukuria neįtikėtinų skonių įvairovę ir tuo pačiu, užtikrina, kad organizmas gautų daugybę sveikatai naudingų maistinių medžiagų.

Bet ar tikrai dirbtinai išaugintos daržovės pagal maistingumą prilygsta augintoms natūraliai? Mantas Zubauskas (LED augalų lempas gaminančios Lietuvos bendrovės ELMO Technologijos atstovas, www.elmo.lt) tuo net neabejoja: „suderinus visus procesus, tokius kaip laistymas, LED apšvietimas  ir kitus, galima išauginti augalus, kurie nėra užteršti aplinkos poveikio, su kuriais neišvengiamai susiduriame gamtoje ir pagerinti auginamo maisto kokybę. Dirbtinai auginami produktai iš pirmo žvilgsnio skamba nenatūraliai, tačiau iš tiesų sudarant šias specialias sąlygas, galima išauginti  žymiai sveikesnį, maistingesnį augalą, nei auginant natūraliomis sąlygomis.“

„Žiūrėkite, kokie jie gražūs. Lengvai galima išspausti ašarą žiūrint į šį grožį“

Rausvame LED žibintų atspalvyje paskendusi mikro-daržovių imperija

Grįžkime prie Rob‘o Baan‘o imperijos. Pipirinės sodinukų šiltnamiai šiuo metu užima įspūdingą 10 hektarų teritoriją, kurioje per savaitė užauginamų mikro-daržovių pakanka pagardinti daugiau nei 13 mln. patiekalų visame pasaulyje – nuo užsakymų iš Gobio dykumos iki reiklių klientų JAV, Japonijoje ar Turkijoje.

Net ir ekskursija po tokį šiltnamį yra rimtas iššūkis, tad norint viską apžiūrėti, geriausia sėsti į elektrinį vežimėlį. Nors galima ir pramiklinti kojas – kaip kam patogiau.

Sodinukai yra auginami visus metus, o būtiną šviesos kiekį užtikrina dirbtinis apšvietimas su raudonos ir mėlynos spalvos energiją taupančiomis šviesos diodų LED lempomis. Štai todėl nuotraukose „Koppert Cress“ šiltnamiai atrodo paskendę pasakiškame rausvame atspalvyje. Be to, pipirinėms auginti nėra naudojamas įprastas dirvožemis – sprendimų gali būti įvairių, o Rob‘o Baan‘o įmonė mikro-daržovėms auginti naudoja celiuliozės paklotėlį.

Tai leidžia augalus pardavinėti su visomis šaknimis ir užtikrina, kad jis nenuvys, kol ilgą tiekėjų grandine nukeliaus iš šiltnamio į pirkėjo namus.

Didžiosios svajonės: „Velniop išorinės energijos naudojimą iš viso!“

Ir tai toli gražu ne visos inovacijos, kurias galima surasti šiame šiltnamyje. Jų yra kur kas daugiau ir net labai įkvepiančių. Pavyzdžiui, ja dabar šiltnamiuose įdiegta inovatyvi šildymo sistema: vasarą specialios mašinos įsiurbia karštą orą ir pumpuoja jį per šilumokaitį, kuriame sušildomas vanduo. Po to šis vanduo pumpuojamas giliai po žeme ir saugomas iki pat žiemos. Žiemą procesas vyksta atvirkštine tvarka – iš požeminio rezervuaro šiltas vanduo keliamas į viršų ir juo šildomi didžiuliai šiltnamiai. Tai leidžia papildomai sutaupyti daugybę išlaidų už šildymą.

Visa tai – dalelė milžiniškos Rob‘o Baan‘o svajonės.

„Velniop išorinės energijos naudojimą iš viso!“, – įsijautęs savo planais dalinasi olandų inovatorius.

Daugybė sutaupytų pinigų už šildymą ir ypač taupus raudonos ir mėlynos spalvos LED apšvietimas, sunaudojantis iki 10% tos elektros energijos, kurios reikėtų įprastinio apšvietimo atveju, rodo, jog galima eiti dar toliau – visą reikiamą energiją gamintis patiems. Tai leistų sukurti bene pirmąjį pasaulyje 100% energetiškai neutralų šiltnamį, kuris visą reikalingą energiją gamintųsi pats.

Kol kas tai dar svajonė. Bet ne tokia ir tolima. Aišku, kiekviena inovacija neatsiejama nuo rizikos, tačiau tai olando negąsdina – „esame pakankamai pelninga įmonė, kad galėtume leisti tokius bandymus“.

Inovatorius nori keisti žmonių požiūrį į mitybą

Pamirškite gyvulius, auginkite tokias daržoves patys!

Rob‘as Baan‘as tvirtai tiki, kad tai, kuo jis užsiima, gali iš esmės pakeisti visą pasaulį. O jeigu pavyktų įdiegti 100% uždarą energetinę sistemą, tai būtų tikras perversmas šiltnamių pramonėje.

Nors Baan‘o inovacijos vertos dėmesio vien dėl žaliosios energetikos, tačiau jis pats šioje veikloje įžvelgia dar daugiau prasmės. Inovatorius nori keisti žmonių požiūrį į mitybą.

„Pirmoji užsienio šalis, kurioje dirbau buvo Anglija, ir prisiminimai apie čia esantį maistą yra baisūs – tai tiesiog siaubinga“, – karštai pasakoja inovatorius. Jis visada domėjosi virtuve, daržovių ir prieskoninių augalų įvairove, tad Anglijos parduotuvėse esantis beskonis ir negyvas maistas jam kėlė pasibjaurėjimą.

Ir jį tiesiog erzina dabartinis neturingų šalių bandymas kopijuoti vakarus. „Gyvuliai yra juokinga idėja, ypač skurdžiose šalyse“, – nukerta Baan‘as. „Tai ne tik neefektyvi investicija energijos sąnaudų prasme, bet ir visiškai nesveika – jau niekam ne paslaptis, kad 30% vėžinių susirgimų vakaruose atsiranda dėl blogos mitybos. O kur dar II-ojo tipo diabetas ir širdies ligos?“

Štai kodėl jis skaito paskaitas Afrikoje, Afganistane ir populiarina augalų auginimo idėjas. Jo manymu, didesniais ar mažesniais masteliais, tokius maistingus ir labai vertingus augalus, kokius olandas augina savo šiltnamyje, galima auginti bet kuriame pasaulio kampelyje.


Naujienos iš interneto