Švedijoje – naujos tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo gairės

Vilniaus regionui atsiveria nauji kultūrinio bendradarbiavimo horizontai Vakarų Švedijoje. Su šiomis galimybėmis jau susipažino regiono atstovai.

Vilniaus regiono atstovai Švedijos Vastra Gotland regiono Kultūros reikalų komiteto kvietimu dalyvavo bendradarbiavimo stiprinimo ir kontaktų užmezgimo vizite Švedijos Vakarų regione. Vizitas įvyko remiantis 2014 m. gruodžio 1 d. Švedijos ambasadoje pasirašytu bendradarbiavimo susitarimu tarp Vilniaus regiono Lietuvoje ir Vastra  Gotland  regiono Švedijoje. Šis dokumentas numato įvairius kultūrinius mainus: populiarinant folklorą pilietinėje visuomenėje, rengiant tarpinstitucinius susitikimus, jaunimo mainus, nagrinėjant kultūros aktualijas ir iššūkius, teatro,  kino, amatų, liaudies ir profesionalios muzikos, sporto ir kt. srityse.

Pernai Švedijos delegacija iš Vastra Gotland regiono Kultūros sekretoriato susipažino su Vilniaus regionu, vėliau buvo pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas, todėl aptarti šių metų ir tolimesnę bendradarbiavimo perspektyvą, konkrečius žingsnius buvo pakviestos Ukmergės ir Trakų rajono savivaldybių atstovės. Švedijoje viešėjo Ukmergės rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė ir Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič.

Trijų dienų vizitas apėmė daugiau nei penkiolika darbinių susitikimų su įvairių institucijų, organizacijų atstovais visame Vakarų Švedijos regione. Vizitas prasidėjo Vakarų Švedijos regiono sekretoriate, kur kultūros komiteto atstovai Brigitta Adler, Larsas Lundgrenas ir Rolfas Malmas pristatė išsamią vizito programą ir supažindinio su kultūros politika bei jos įgyvendimo strategija visame Vastra Gotland regione. Vėliau vyko išvykstamnieji susitikimai su Gunnebo pilies direktore, Amatų centro atstovais, buvo aplankytos profesionalių menininkų dirbtuvės, susipažinta su Vastra Gotland chorų asociacijos atstovu, kurį ypač sudomino chorinio dainavimo tradicija Lietuvoje, į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įtraukta Lietuvos dainų šventė.

Įdomi diskusija vyko Skaros miesto Amatų centre apie amatų ir liaudies meno puoselėjimo būdus  tiek Švedijoje, tiek Lietuvoje. Susipažinome su vienos seniausių Švedijoje Skaros katedros  sakraliniu menu ir kultūros paveldu, Švedijo piligrimų keliu.

Vėliau susitikome su Skaros savivaldybės atstovais, pasidalinome  muzikinio ugdymo specifika abejose šalyse apsilankant vienoje stipriausių neformalių muzikos akademijų Švedijoje – Skaros muzikos gamykloje. Įspūdį paliko puikiai įrengti kabinetai, kuriuose savo veiklą pradeda ir plėtoja  Švedijos „žvaigždutės“.

Lidkopingo miestelyje buvo suorganizuotas susitikimas su gilias tradicijas turinčios Formos ir dizaino akademijos direktoriumi. Geteborge įvyko susitikimas su Vastra Gotland regiono prezidentu, kultūros komiteto pirminiku, LR garbės konsule Geteborge bei kultūros komiteto atstovais. Kaip minėjo garbės konsulė Geteborge, šis dviejų – Švedijos Vakarų ir Lietuvos Vilniaus regionų – bendradarbiavimas turį gilią prasmę ir verta jį puoselėti tiek plėtojant  unikalius tarptautinius projektus, tiek stiprinant bendradarbiavimą tarp konkrečių savivaldybių.

Dar viena buvo skirta kultūros paveldo, jaunimo ir vietos bendruomenių  įtraukimo sritims. Regiono sekretoriate surengta plati diskusija,  kurioje dalyvavo skirtingų kultūros paveldo išsaugojimo ir puoselėjimo veiklą vykdančių institucijų, jaunimo organizacijų atstovai. Vilniaus regiono delegacija supažindino su Lietuvos kultūros politika tiek valstybiniu, tiek regioniniu ir vietiniu lygmeniu. Vėliau įvyko susitikimai itin jaukiame Boro miesto stiklo name, kurio idėja ir visas projektas buvo įgyvendinats vietinių gyventojų iniciatyva, o dabar tai puikus profesionalaus tarpinstitucinio ir pilietinio bendradarbiavimo pavyzdys.

Apibendrinant įvykusį vizitą abi šalys sutarė, kad nepaisant skirtumų kultūros politikos srityje, yra daug sąlyčio taškų ir bendrų projektų plėtojimo temų. Pasikeista bendromis idėjomis ir galimybėmis. Džiugina, kad tiek Vilniaus regiono vadovai, tiek partneriai iš Švedijos rimtai žiūri į šio bendradarbiavimo plėtrą. Dar šiais metais planuojama surengti specialistų mainus ir gebėjimų stiprinimo seminarą bei toliau vystyti kultūrinį bendradarbiavimą tradicinių amatų, kultūros paveldo, sporto, nevyriausybinių organizacijų ir muzikos srityse.

Akimirkos iš susitikimų Švedijoje. Antra iš kairės – Karolina Narkevič, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja
Akimirkos iš susitikimų Švedijoje. Antra iš kairės – Karolina Narkevič, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja

Vastra Gotland, esantis vakariniame Švedijos krante, yra vienas didžiausių Švedijos regionų, kurio dydis 24000 kv.km. Geteborgas – didžiausias miestas ir plėtros  centras, 49-iose  Vastra Gotlando regiono savivaldybėse gyvena apie 130 tautybių 1,6 milijono gyventojų, tai sudaro 17 proc. visos Švedijos gyvenotojų skaičiaus. Regiono taryba, kurią sudaro 149 nariai, yra galingiausias politinius sprendimus priimantis organas regione. Taryba yra atsakinga už sveikatos apsaugą ir 90 proc. regiono biudžeto. Taip pat Taryba yra atsakinga už palankias sąlygas regione plėtoti verslą, infrastruktūrą, kultūrą, turizmą, aplinkosaugą ir kt. sritis.  

Karolina NARKEVIČ

Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja

 

Reklama: ferrybookings.lt

Naujienos iš interneto