Atkurtos nepriklausomybės 25-etis: norėjome turėti savo namus

Trakų viešoji biblioteka surengė Lietuvos nepriklausomybės 25-mečiui skirtą įsimintiną renginį. Į jį gausiai susirinko vaikai, jaunimas, miesto gyventojai, kad ir žodžiais,  ir dainomis, ir susikaupimu   paminėtų šią išskirtinai reikšmingą mūsų valstybės datą.

Renginyje dalyvavo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič, savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Alina Jakonis, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Rimvydas Raimundas Survila, Seimo narė Dangutė Mikutienė.

Susirinkusius Trakų kultūros rūmų mažojoje salėje sujaudino tautiniais rūbais pasipuošusios penkiametės Birutės Kazlauskaitės nuoširdžiai padainuota dainelė. Netrukus kino kronikos kadrai ekrane priminė istorinius įvykius: Aukščiausiosios  Tarybos-Atkuriamojo Seimo  posėdžius, mitingus ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą.

„Šiam žingsniui, kaip ir mažajai Birutei, kuri mums ką tik dainavo, reikėjo didelės drąsos. Reikėjo įtikinti ir kai kuriuos Aukščiausiosios Tarybos deputatus, kad turime priimti nepriklausomybės atkūrimo aktą. Toli gražu nebuvo viskas paprasta, kaip šiandien gali atrodyti“, – savo prisiminimais ir mintimis dalijosi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signataras R. R. Survila, vienas iš Sąjūdžio Trakų rajone kūrėjų, pirmosios nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vyriausybės žemės ūkio ministras.

R. R. Survilos žodžiais, ir jam, ir daugeliui to meto Lietuvos patriotų buvo visiškai aišku, kad tik visiškai atkurta šalies nepriklausomybė, o ne svetima primesta tvarka gali būti siejama su Lietuvos ateitimi. „Norėjome turėti savo namus“, –  signataras šiltai ir aiškiai apibūdino to meto tikslus.

Savo mintimis apie šiandienos ir ateities Lietuvos lūkesčius kalbėjo Seimo narė Dangutė Mikutienė, priminusi, kad jaunimas turi būti pasirengęs ginti tėvynę, nes iškovota nepriklausomybė ir laisvė yra laibai brangios ir trapios vertybės. Seimo narė pabrėžė, kad esame laisvi todėl, kad  anuomet, kovojant dėl nepriklausomybės, žmonės buvo pasiruošę kovai ir aukoms.

Skambant lietuvių poetų eilėms, kurias skaitė renginio vedėja Irena Jocienė, ekrane vėl mirgėjo istoriją liudijantys kadrai.  Vaizdus keitė vaikų ir jaunimo kolektyvų – rajoninio dainų konkurso „Laisvės daina“ laureatų – pasirodymai.

Bene daugiausia simpatijų pelnė patys mažieji: Lentvario vaikų darželio „Šilas“ dainininkai (mokytoja Inga Okuškienė), Trakų vaikų darželio „Ežerėlio“ solistė B. Kazlauskaitė ir Mantės Puišytės bei Deivydo Batarlos duetas(mokytoja Ana Gurska), Trakų vaikų darželio „Obelėlė “ ansamblis(mokytoja Rimantė Žuolytė), Paluknio „Medeinos“ vidurinės mokyklos priešmokyklinės grupės ansamblis(mokytoja Renata Joknienė). Legendinius kūrinius – Eurikos Masytės „Laisvę“ ir Vytauto Kernagio „Margus sakalus“ atliko Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos ansambliai (mokytojos Rima Giedrienė ir Rima Akelienė).

Dainininkams ir jų vadovams  dovanėles įteikė Trakų viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Banevičienė, Švietimo skyriaus padėkos raštus – šio skyriaus vedėjo pavaduotoja A. Jakonis.

Skambant eilėms, dainoms, garsiai išsakytoms mintims apie nepriklausomybę, dar niekas neskubėjo skirstytis. Gerą buvimo kartu, vieningumo jausmą sustiprino ir bendra nuotrauka.

Sigita NEMEIKAITĖ,

Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja A. Jakonis įteikė padėkos raštus
Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja A. Jakonis įteikė padėkos raštus
„Norėjome turėti savo namus“, –  sakė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo signataras R. R. Survila
„Norėjome turėti savo namus“, – sakė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo signataras R. R. Survila
Po renginio jo dalyviai įsiamžino bendroje nuotraukoje
Po renginio jo dalyviai įsiamžino bendroje nuotraukoje

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Naujienos iš interneto