Pakartotiniai rinkimai – 2015 m. birželio 7 d.

VRK panaikino savivaldos rinkimų Trakų rajono savivaldybėje rezultatus

 

Kovo 8-ąją, sekmadienį, posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino 19-os savivaldybių, kuriose kovo 1-ąją buvo išrinktos tarybos ir merai, rezultatus.

Trakų rajone atskleistus Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, VRK panaikino rinkimų šioje savivaldybėje rezultatus ir paskyrė pakartotinių rinkimų datą. Rinkimai čia bus surengti po trijų mėnesių, birželio 7 dieną.

Rinkimų dieną, kovo 1-ąją, iš Trakų rajono savivaldybės rinkimų komisijos po apylinkes išvežiojant išankstinio balsavimo vokus su biuleteniais, pastebėta, kad ant dalies vokų užklijuotos hologramos – pažeistos. Keletas VRK narių, skubiai nuvykę į vietą, apžiūrėjo įtarimą sukėlusių vokų. Tokių rasta net 444. Klevų rinkimų apylinkėje tokiuose vokuose rastų biuletenių, VRK nario Jono Udrio teigimu, didžioji dauguma palaikė Liberalų sąjūdį ir jo kandidatus. Taip pat aptikta daug sugadintų biuletenių.

Kovo 6 d. posėdyje VRK nusprendė policijai perduoti pažeistus išankstinio balsavimo vokus. Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 173 str. 1 d. (dėl rinkimų dokumento suklastojimo arba jo panaudojimo).

Kovo 6 d. prokuratūros prašymu, VRK panaikino teisinę neliečiamybę ir leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn kandidatus į Trakų rajono savivaldybės tarybą A. Prokofjevą, Z. Abeciūnienę, I. Kurpiuvienę, A. Lebedį, V. Gaiduką ir M. Černiavskį. Pirmieji du jau buvo užsitikrinę tarybos narių mandatus. Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) iškelti kandidatai įtariami trukdę rinkėjams pasinaudoti rinkimų teise (BK 172 str. 1 d.). Kandidatų namuose, automobiliuose atlikus kratas, aptikta įvairių įkalčių – išankstinio balsavimo kvitų, ranka surašytų rinkėjų sąrašų, kitų pareigūnus sudominusių daiktų. Be to, trijų kandidatų namuose rasta šaunamųjų ginklų, šaudmenų, įtariama, parako ir galbūt suklastotų eurų bei litų kupiūrų. Pareigūnų užfiksuoti telefoniniai pokalbiai bei SMS rodo, kad minėti kandidatai į savivaldybės tarybos narius iš anksto tarėsi dėl rinkėjų vežimo balsuoti organizavimo, atsilyginimo jiems už atitinkamą „apsisprendimą“.

VRK sprendimu, Irena Karpičienė atleista iš Trakų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkės pareigų. Į komisiją ją buvo pasiūlęs savivaldybės administracijos direktorius. I. Karpičienė savivaldybės administracijoje dirba dokumentų valdymo skyriaus vedėja. Savivaldybės rinkimų komisijos pirmininke VRK paskyrė šios komisijos sekretorę Stasę Genytę (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai).

VRK patvirtino galutinius rinkimų rezultatus 19-oje savivaldybių, kuriose kovo 1 d. buvo išrinkti merai. Savivaldos rinkimai jau įvyko ir vietos valdžia išrinkta Alytaus mieste, Birštone, Druskininkuose, Ignalinos, Jonavos, Kauno ir Lazdijų rajonuose, Marijampolėje, Molėtų rajone, Neringoje, Pagėgiuose, Palangos mieste, Panevėžio rajone, Rietave, Šalčininkų, Pasvalio, Utenos, Vilkaviškio ir Vilniaus rajonuose.

Taip pat buvo patvirtinti po du 40-ies savivaldybių kandidatai į merus, kurie kovo 1 d. surinko daugiausia rinkėjų balsų ir kurių likimą rinkėjai spręs kovo 15 d. per pakartotinį balsavimą.

Šaltinis: www.vrk.lt

Naujienos iš interneto