Kiaulių laikymo reikalavimai

1695-batuotas-parselis

Kiaules galima laikyti  tik uždarytas tvarkinguose, valomose patalpose. Griežtai draudžiama laikyti kiaules lauko aptvaruose, kadangi yra tikimybė patekti afrikinio kiaulių maro virusui iš gamtos.

Draudžiama kiaules šerti maisto atliekomis;

Kiaulių laikymo vietose draudžiama lankytis svetimiems asmenims išskyrus ūkį aptarnaujantį personalą, veterinarijos gydytojus, gyvūnų sėklintojus, ženklintojus. Šiuo metu Trakų rajone įgalioti atlikti kiaulių laikymo vietų patikras ir vertinti kiaulių sveikatą privatūs veterinarijos gydytojai Marija Šuverova, Virgilijus Jončas. Asmenys, lankydamiesi kiaulių laikymo vietose privalo elgtis saugiai, kad patys neperneštų ligos sukėlėjo iš ūkio į ūkį, privalo dėvėti vienkartinę avalynę, rūbus, pirštines, esant poreikiui atlikti dezinfekciją.

Kiaulių įsigijimas – pardavimas. Paršelius galima įsigyti ūkiuose, ne vėliau kaip per 24 valandas apžiūrėjus privačiam ar valstybiniam veterinarijos gydytojui – inspektoriui, kad kiaulės yra sveikos. Paršeliai turi būti suženklinti ausų įsagais ir išrašius veterinarijos gydytojui veterinarinį pažymėjimą parduoti paršelius, konkrečiam pirkėjui.

Kiaulių deklaravimas, kiaulių skaičiaus tikslinimas. Įsigijus kiaulę ar paršelių , taip pat paskerdus kiaulę, privaloma deklaruoti. Tai galima atlikti Trakų valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, žemės ūkio specialistai seniūnijose, ir pas privačius veterinarijos gydytojus. Visus žemės ūkio gyvūnus privaloma deklaruoti du kartus metuose – sausio ir liepos mėnesiais, kiaules keturis kartus metuose –sausio, balandžio, liepos, spalio mėnesiais net ir tuomet jei gyvūnų skaičius nepasikeitė. Pasikeitus žemės ūkyje gyvūnų skaičiui deklaruoti privaloma per 7 kalendorines dienas.

Kiaulių skerdimas. Atliekant skerdimą savo reikmėms, privaloma trichineliozės veterinarinė ekspertizė, bei turi būti paimtas kraujo mėginys afrikinio kiaulių maro tyrimui. Tai atlieka įgalioti privatūs veterinarijos gydytojai ir valstybinis veterinarijos gydytojas inspektorius. Skerdžiant įtariamą sergančią kiaulę, papildomai privaloma paimti ir vidaus organų mėginius. Tai inkstai, blužnis, liaudyje vadinama kasa, migdolinės liaukos esančios prie gerklės.

Esant trichineliozės susirgimų protrūkiams šiais metais Telšių, Kėdainių rajonuose kyla didžiulis pavojus susirgti vartojantiems netirtą kiaulienos mėsą. Trichineliozės susirgimas yra pavojingas žmonių sveikatai. Siekiant apsaugoti gyventojus, svečius ir artimuosius, būtina tikrinti paskerstų kiaulių mėsą. Ši liga yra užkrečiama, tačiau ji neplinta lašeliniu būdu ar per natūralius skysčius ar išmatas. Būryje kiaulių gali sirgti tik viena ar keletas. Ši liga plinta kiaulei suėdus užkrėstos trichinelės lervomis mėsos. Tai gali būti pelių, žiurkių lavonai ir kita..

Galvijų augintojams

2014 m. ES komisijos sprendimu Lietuvos respublika pripažinta laisva galvijų bruceliozės, enzootinės galvijų leukozės atžvilgiu. Suteikus mūsų šaliai šį statusą, pasikeitė tyrimų atlikimo tvarka rajone, dėl sveikos bandos statuso palaikymo minėtoms ligoms, tačiau tuberkuliozės atžvilgiu, tyrimas galvijams bus atliekamas kaip ir anksčiau. Nuo šių metų rajone kraujo mėginiai galvijams bus imami iš 25% bandų (155 bandos), visiems bandoje laikomiems galvijams, priklausomai nuo amžiaus. Kraujo mėginiai šiose bandose bus imami du kartus metuose – pavasaryje ir rudenyje. Atlikus minėtus tyrimus ir nenustačius susirgimo, bandai pratęsiamas sveikos bandos statusas dėl bruceliozės ir enzootinės leukozės susirgimų ir keturiems metams.

Galvijų tuberkuliozės tyrimas vykdomas kaip ir anksčiau – karta metuose visiems galvijams nuo 6 sav. amžiaus ir vyresniems. Atsisakius galvijų laikytojui atlikti tyrimus, uždraudžiamas galvijų judėjimas iš ūkio, pieno ir pieno produktų prekyba. Ši draudimą galvijų laikytojai pajaučia parduodami veršelius, ar suaugusius galvijus, kada nebegalimas duomenų perrašymas. Todėl norime perspėti įsigyjančius ir vykdančius galvijų perrašymus. Taip pat, netirtų galvijų savininkų duomenys perduodami Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos dėl išmokų perskaičiavimo, kaip ūkiai nevykdantys veterinarijos reikalavimų.

Trakų miesto gyventojams laikantiems augintinius, šunis ir kates

 katinas-ir-suo-62176561

Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka stebėjimą Trakų mieste ir rajone dėl benamių,beglobių šunų ir kačių, renka informaciją iš gyventojų, miesto svečių, savivaldybės ir seniūnijų darbuotojų. Stebima padėtis sparčiai blogėja. Todėl Trakų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba inicijuoja kartu su Trakų seniūnija, Trakų savivaldybe ir V.Į. “Lesė” beglobių gyvūnų gaudymą ir kastravimo, sterilizavimo operacijas. Planuojama akcija vyks kovo 23, balandžio 3 dienomis. Konkreti data bus nurodyta spaudoje, savivaldybes tinklapyje. Taip pat norime priminti, kad jau 2016 m. visi augintiniai privalės būti ženklinti.

Vaidas JONUŠAITIS,

 Trakų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius

Naujienos iš interneto