Rūdiškės: gyvos, įdomios, be pilkų provincijos miestelio spalvų

Jau vasaros pradžioje Rūdiškių kultūros centras atvers duris ir taps naujuoju miestelio kultūros židiniu.
Jau vasaros pradžioje Rūdiškių kultūros centras atvers duris ir taps naujuoju miestelio kultūros židiniu.

Gyvenimas provincijoje ne visada primena stovintį vandenį. Šis gyvenimas gali būti spalvotas, įdomus, energingas, inovatyvus, atveriantis plačius horizontus ir akiratį. Tuo galima įsitikinti aplankius kai kuriuos mūsų rajono kampelius.

Šią realybę pamatė ir rajono savivaldybės  vadovai vykstant vizitui Rūdiškių seniūnijoje. Beje, joje lankytasi jau antrąjį kartą. Pirmąsyk – pernai, spalio pabaigoje. Tad šįkart apsilankyta ir kituose nei pirmąjį kartą objektuose.

Seniūnijoje lankėsi rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, merės pavaduotoja Marija Puč, merės patarėjas Tomas Romaška, savivaldybės administracijos  direktorius Jonas Liesys, direktoriaus pavaduotoja Karolina Narkevič. Po savo „valdas“ lydėjo Rūdiškių seniūnijos  seniūnas Tadeušas Pavlovskis.

„Sodžiaus amatai“ – kupini idėjų

Kaip dirbti šiuolaikiškai, patraukliai, drąsiai, originaliai, o svarbiausia – pasiekti norimą rezultatą? Toks pavyzdys yra amatų mokykla „Sodžiaus meistrai“. Mokyklos direktorė Dalia Beigienė dalijosi ne tik jau atliktais darbais, įgyvendintais įvairiais projektais, bet ir būsimais ambicingais planais, kurie įgyja nemažą pagreitį.

Šiuo metu mokyklą lanko apie 70 moksleivių, kurie mokosi dailidės, stogdengio, staliaus, virėjo, konditerio profesijų. Ateityje ketinama mokyti ir aplinkos apželdintojo, mūrininko ar keramiko-krosnininko amatų. Mokykla turi gerą mokymo bazę, ją nuosekliai plėtoja. Direktorė parodė iš seno sandėlio rekonstruojamas patalpas, kuriose bus moksleivių bendrabutis, sporto ir kultūros veiklos centrai. Atliekami statybų darbai daro įspūdį, o būsima veikla, kuri siejama su šia rekonstrukcija, palieka vilčių, kad mokykla nustebins ne vienu originaliu projektu.

„Sodžiaus meistrai“ plėtoja ir socialines paslaugas. Jalovės kaime kaip tik baigiama šeimynos namo  rekonstrukcija, kuriame galės apsigyventi septyni globojami vaikai. Savo globotinių mokykla nepamiršta ir jiems suaugus, išėjus į savarankišką gyvenimo kelią. Dažnai abipusiai šilti ryšiai nenutrūksta, o buvę auklėtiniai mielai aplanko vaikystės vietas jau su savo šeimomis ir savo atžalomis.

Taps miestelio gyvenimo centru

Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys ir savivaldybės merė E. Rudelienė Jalovės kaime, susipažįstant su nauju „Sodžiaus meistrų“ projektu.
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ direktorė D. Beigienė (antra iš kairės) savo mintimis, sumanymais ir planais dalijosi su rajono vadovais: (iš kairės pirmas) savivaldybės administracijos direktoriumi J. Liesiu, (iš dešinės) savivaldybės merės pavaduotoja M. Puč, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič, savivaldybės mere E. Rudeliene ir Rūdiškių seniūnu T. Pavlovskiu.
Amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“  medžio darbų mokomasi gerai įrengtose dirbtuvėse. Jas apžiūri (iš kairės) savivaldybės merė E. Rudelienė,  merės pavaduotoja M. Puč, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič
Amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“ medžio darbų mokomasi gerai įrengtose dirbtuvėse. Jas apžiūri (iš kairės) savivaldybės merė E. Rudelienė, merės pavaduotoja M. Puč, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja K. Narkevič
Merė  E. Rudelienė gilinosi į rūdiškiečių pateiktus mokesčių už paslaugas dokumentus.
Merė E. Rudelienė gilinosi į rūdiškiečių pateiktus mokesčių už paslaugas dokumentus.
Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys ir savivaldybės merė E. Rudelienė Jalovės kaime, susipažįstant su nauju „Sodžiaus meistrų“ projektu.
Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys ir savivaldybės merė E. Rudelienė Jalovės kaime, susipažįstant su nauju „Sodžiaus meistrų“ projektu.

Dar vienas šiuolaikiškumą simbolizuojančių naujų ženklų Rūdiškėse – tai baigiamas įrengti kultūros centras. Jame apsilankę savivaldybės vadovai išgirdo statybininkų žodžius,  kad belieka išspręsti kai kurias problemas su elektros tiekėju, baigti tvarkyti kondicionavimo sistemą, suvežti baldus, išsikuopti, išsišluoti ir kurtis. Dideliame pastate veiks kelios įstaigos: kultūros namai, miestelio muzikos mokykla, biblioteka. Žinoma, šiandien akivaizdžios ir projektuotojų padarytos klaidos, tačiau tikimasi ateityje jas ištaisyti.

„Statybininkai tikino, kad kultūros centras duris galės atverti jau birželį. Galima sakyti, kad  užversime tam tikrą seniūnijos gyvenimo istorijos puslapį, baigę šias amžiaus statybas. Pagaliau rūdiškiečiai turės savo kultūros centrą, kuriame netruks gyvybės, jaunų balsų alaso, renginių“, – sakė rajono savivaldybės merė E. Rudelienė.

Tuo, kad miestelio bendruomenė turės naują kultūros židinį, pasidžiaugė ir  mero pavaduotoja M. Puč:“ Ilgus metus trukusi statyba eina link pabaigos ir rūmuose, kurie bus pritaikyti įvairiai meninei  ir kultūrinei veiklai, bus įsteigtos naujos darbo vietos. Po vienu stogu veiklą vykdys biblioteka ir Rūdiškių muzikos mokykla.  Šis pastatas yra strategiškai svarbi vieta visiems seniūnijos gyventojams, nes čia gyventojai galės susitikti, pabendrauti, pažiūrėti spektaklius. Manyčiau, kad  centro privalumais naudosis ne tik rūdiškiečiai, bet ir daugiau rajono gyventojų“.

Infrastruktūrą gerins ir investicijos

Susitikime su gyventojais Rūdiškių seniūnijoje buvo nagrinėjami kaip visada aktualūs šilumos tiekimo, kapinių ir miestelio tvarkymo, geresnės infrastruktūros įrengimo, daugiabučių renovacijos  reikalai. Nebuvo pamiršti ir pernai rudenį rajono savivaldybės vadovų duoti pažadai. Merė E. Rudelienė priminė, kad prie gimnazijos pastato, kaip ir buvo žadėta, įrengta nauja žaidimų aikštelė jauniesiems rūdiškiečiams.

Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys pastebėjo, kad jau vasaros pradžioje atversiantis duris kultūros centras netruks taps  praeities faktu ir todėl dabar yra aktualiau remtis naujais ateities planavimo atskaitos taškais. Kad ir intensyvesnėmis vidutinio ir smulkiojo verslo plėtros galimybių paieškomis. Juk verslas kuria ne tik darbo vietas, bet suteikia veržlumo ir gyvybės bendruomenės gyvenimui.

Gerėjanti miestelio o infrastruktūra taip pat žymiai prisideda prie žmonių gerovės ir gyvenimo kokybės. Tikimasi, kad kitąmet bus baigtas Rūdiškių vandenvalos projektas,o jo naudą netruks pajusti visi rūdiškiečiai. Yra ir daugiau džiuginančių žinių. Geresni  miestelio lūkesčiai virs realybe įsisavinus tikslinėms teritorijoms skirtas 2014–2020 m.  ES struktūrinių struktūrinių fondų investicijų programos lėšas. Rūdiškėms yra skirta apie 810 tūkst. eurų.

Įgyvendinus  šiuos planus, sumanymus, neabejotinai Rūdiškės pakeis savo veidą, kuriame bus vis mažiau pilkų atspalvių. Tiek išorėje, tiek žmonių viduje.

Sigita NEMEIKAITĖ,

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Naujienos iš interneto