Aukštadavario seniūnijai reikia ir naujų židinių, ir naujų žiburių

_DSC9375
Bijūniečių rūpesčiai ir lūkesčiai gerai žinomi tarybos narei N. Romaškienei (dešinėje).
Aktualias problemas su Aukštadvario gyventojais aptarė (iš kairės): Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė, savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys, savivaldybės merės pavaduotoja M. Puč.
Aktualias problemas su Aukštadvario gyventojais aptarė (iš kairės): Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė, savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys, savivaldybės merės pavaduotoja M. Puč.

Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys su globos namų auklėtiniais aptarė krepšinio reikalus.
Savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys su globos namų auklėtiniais aptarė krepšinio reikalus.
Mažoji globos namų „Atsigręžk į vaikus“ gyventoja iškart „prilipo“ prie merės E. Rudelienės.
Mažoji globos namų „Atsigręžk į vaikus“ gyventoja iškart „prilipo“ prie merės E. Rudelienės.

Rajono savivaldybės vadovai, tęsdami tradiciją lankytis rajono seniūnijose, pradėjo jau antrąjį šių išvykų ratą. Sausio 27 dieną lankytasi vienoje didžiausių – Aukštadvario seniūnijoje.

Bijūnų pagrindinėje mokykloje rajono savivaldybės merę Editą Rudelienę,  savivaldybės administracijos direktorių Joną Liesį ir savivaldybės tarybos narę Nijolę Romaškienę sutiko mokytojai ir kaimo bendruomenės atstovai. Apžiūrėję mokyklos pastatą, kuriame įsikūrusios ne tik klasės, bet ir bendruomenės patalpos, paštas, susėsta už stalo ir kalbėta apie tai, kas svarbu šio kaimo žmonėms. Buvo pareikšta norų pailginti ikimokyklinukų grupės užsiėmimus, kalbėta, kad būtina remontuoti duobėtą kelią į kaimą, aptarta projektinė veikla. Beje, būtent projektų dėka buvo suremontuotas nugyventas mokyklos pastatas, suburta kaimo bendruomenė.

„Mokykla dabar veikia kaip daugiafunkcis centras. Įgyvendinus net tris VVG projektus, pasiekta keleriopos naudos. Džiaugiuosi, kad į pastatą įvestas vandentiekis, pagerintos mokyklos ir bendruomenės darbo sąlygos“, – tvirtino merė E. Rudelienė, pastebėjusi, kad Bijūnų bendruomenė aktyvi ir iniciatyvi. Pasitelkus projektus, pavyzdžiui, pernai vasarą vyko labai įdomūs gatvės gimnastikos užsiėmimai, netrūko ir kitos veiklos.

Čižiūnų socialinių paslaugų centre prie vadovų grupės prisijungė ir mero pavaduotoja Marija Puč. Centre lankytasi jau ne pirmąsyk, pastarąjį kartą pernai rugsėjo pabaigoje. Centre gyvena, yra prižiūrimi tiek savarankiški, tiek nebegalintys patys savimi pasirūpinti asmenys. Tie, kurie stipresni, dienos centre gali užsiimti įvairiais pomėgiais. Centro skalbykla teikia paslaugas aplinkinių kaimų  gyventojams – skalbia jų patalynę, drabužius.

„Gerai, kad turime tokį centrą, nes vyresnio amžiaus žmonių priežiūra tampa vis labiau aktuali. Be to, ir kaimuose gyvenantiems asmenims reikalingos centro teikiamos paslaugos“, – sakė merės pavaduotoja M. Puč.

 Savivaldybės vadovai su centro darbuotojais svarstė galimybes aptverti pastato teritoriją, įrengti gatvės apšvietimą, galbūt didinti centro darbuotojų etatų skaičių.

Buvo aplankyti  ir centro kaimynai – laikinosios vaikų globos namai „Atsigręžk į vaikus“, kurie buvusiame kolūkio laikų pastate įsikūrė 2010 metais. Šiuose globos namuose gyvena 28 vaikai, tačiau tik keli iš jų yra našlaičiai. Vyresnieji lanko Aukštadvario vidurinę mokyklą. Švenčių progomis vaikai parengia programėlę ir ją parodo Čižiūnų socialinio paslaugų centro gyventojams. Tai abipusiai šiltos akimirkos, kurios praskaidrina kaimynų – jaunų ir senų – širdis.

Aukštadvaryje, kuris visame rajone garsėja žmonių aktyvumu, įgyvendintais ir įgyvendinamais projektais, kultūros veikla, yra ir skubiai spręstinų problemų. Viena jų – visiškoje gyvenimo nuošalėje atsidūrusi miestelio biblioteka, kurioje lyg balanos gadynėje nėra nei vandens, nei tualeto. Medinis pastatą reikia remontuoti, tačiau geriausia būtų šią biblioteką iškelti į žmoniškas patalpas. Apie tai ir daugelį kitų aktualių klausimų buvo diskutuota su miestelio gyventojais, Aukštadvario seniūne Jadvyga Dzencevičiene bendruomenės namuose. Paradoksalu, bet vaizdingų ežerų apsuptame Aukštadvaryje gyventojai skundėsi prastos kokybės vandeniu,  kalbėjo apie miestelio bėdą – socialinio būsto gyventojų piktybišką nesitvarkymą, buvo paliesta ir labai aktuali daugiabučių namų renovavimo tema. Beje, tą pačią dieną vieno daugiabučio gyventojai buvo susirinkę aptarti pagaliau iš mirties taško pajudėjusios renovacijos reikalų.

„Didžiausias galvos skausmas Aukštadvaryje yra dvi ugdymo įstaigos po vienu stogu, kurių steigėjai yra skirtingi. Abi įstaigos – ir vidurinė mokykla, ir žemės ūkio mokykla mums yra labai reikalingos, tačiau nėra lengva išspręsti daug aktualių ūkinių, finansinių reikalų. Tik įveikus aibę problemų abi mokyklos taps ir židiniais, ir žiburiais. Tačiau turime ir gerų naujienų – vidurinė mokykla yra rengiama gimnazijos vardo akreditacijai“, – mintimis dalijosi savivaldybės administracijos direktorius J. Liesys.

Jau aptarus, išnarsčius įvairius klausimus, savivaldybės vadovai dar nepaliko bendruomenės namų. Į svečius juos pasikvietė pirmajame pastato aukšte įsikūrę naujakuriai – jaunieji maltiečiai. Tai jų atstovai pernai rudenį vykusiame susitikime prašė padėti įsigyti reikiamą aparatūrą. Jų balsas buvo  išgirstas, įranga nupirkta, o sausio 30 dieną vyks Maltiečių jaunimo centro atidarymo šventė. Taigi ir židinių, ir žiburių Aukštadvaryje daugėja.

Sigita NEMEIKAITĖ,

Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Naujienos iš interneto