Oficialiai atidaryta žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Lentvaryje

Oficialiai atidaryta žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Lentvaryje

iGLU6U2BPŠiuo metu į Lietuvos sąvartynus patenkančios biologiškai skaidžios komunalinės atliekos sudaro apie 50 proc. visų atliekų. Mažinti jų kiekį įpareigoja ne tik aplinkos užterštumo problemos, bet ir ES teisės aktai. Sąvartynuose šalinamos biologiškai skaidžios atliekos iki 2020 m. turi sudaryti ne daugiau kaip 35 proc. 2000 metų biologiškai skaidžių komunalinių atliekų.

Pavasarį buvo pradėtos dalinti kompostavimo dėžės individualių namų valdų savininkams. Jau beveik 3000 dėžių pasiekė Trakų rajono gyventojus.

O šį ketvirtadienį,  įgyvendinant projektą „Vilniaus regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“, oficialiai vartus atvėrė nauja žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Lentvaryje, Trakų g. 1B (šalia antrosios pervažos).

Atidaryme dalyvavo ir tolimesniais planais įgyvendinant atliekų sektoriaus projektus dalijosi Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys, UAB „VAATC“ direktorius Bronius Povilanskas, UAB „VAATC“ Gamybos proceso tarnybos eksploatacijos skyriaus vedėjas Jonas Rėkus bei Trakų rajono savivaldybės administracijos ekologai.

 Joje įvairias medienos atliekas, sugrėbtus lapus, šakas, augalinės kilmės maisto atliekas nemokamai galės priduoti visi rajono gyventojai. Tai bus labai didelis palengvinimas, ypač miesto gyventojams, kai mieste negalima deginti nei lapų nei šakų. Vienas gyventojas per metus galės priduoti iki 250 kg žaliųjų atliekų – tai želdynų karpymo ir sodo atliekos, nukritę medžių lapai, nupjauta žolė, gėlės, piktžolės, vaisių, daržovių atliekos, medžio žievė, pjuvenos, drožlės, skiedros, smulkios medžių, krūmų genėjimo šakos. Tačiau žaliosiose atliekose neturi būti primaišyta: plastikinių ir sintetinių pakuočių, laikraščių, žurnalų, gyvūninės kilmės atliekų (mėsos, žuvies, kaulų, riebalų, pieno produktų), pavojingų atliekų (tepalų, užterštos pakuotės).

„Kompostavimas yra natūralus procesas, kurio metu vyksta tie patys procesai kaip ir dirvoje, tačiau daug greičiau ir efektyviau. Lapai, žalia žolė ir šakos komposto ruošimoje zonoje kraunamos atskirai, šakos susmulkinamos smulkintuvu. Ruošiant kompostavimui atliekos sumaišomos atitinkamu santykiu, krautuvu sukraunami trapecijos formos atviri kaupai, kurie kas 15 parų yra vartomi, kad apatinis kaupo sluoksnis patektų į viršų ir atvirkščiai“ – aiškino UAB „VAATC“ atstovai. Tam buvo įsigyta speciali technika ir planuojamas pastatyti didelis angaras.

„Susidariusį kompostą savivaldybė nemokamai galės naudoti žaliųjų plotų apželdinimui, gėlynų įrengimui“, – teigė UAB „VAATC“ direktorius B. Povilanskas.

„Įgyvendindami tokius reikšmingus projektus, modernizuosime ir pagal Europos aplinkosauginius reikalavimus pritaikysime visą atliekų tvarkymo sistemą Trakų rajone, tačiau, kad sistema veiktų, gyventojai turi įprasti tinkamai ja naudotis: žaliąsias atliekas pristatyti į kompostavimo aikštelę, stambias –į joms skirtą aikštelę, kuri įsikūrusi šalia, buitines – į konteinerius“, –  aiškino Trakų rajono savivaldybės merė E. Rudelienė.

Naujienos iš interneto