Penki valdančiosios koalicijos mėnesiai

image description

2014-ųjų metų užversti jau visi kalendoriaus lapeliai. Tačiau beverčiant pirmuosius 2015-ųjų, stabteli ir įvertini, kas buvo nuveikta: kokius darbus reikia tęsti, o kokiais belieka tik džiaugtis, kas gi buvo pažadėta, bet netęsėta… Savivaldybės tarybos valdančiojoje koalicijoje dirbame tik 5 mėnesius, tačiau  pavyko nuveikti nemažai rajonui reikalingų darbų. Tęsėme pradėtus, atnaujinome sustabdytus darbus, priėmėme savo politinius sprendimus, duodančius ar dar duosiančius teigiamų rezultatų rajono gyventojams.

Buvo atgaivinta tradicija savivaldybės vadovams kartu su administracijos specialistais lankytis seniūnijose. Onuškio, Rūdiškių, Lentvario, Aukštadvario, Senųjų Trakų, Paluknio, Grendavės seniūnijose susitikome su gyventojais, įstaigų darbuotojais, kartu aptarėme jiems rūpimus klausimus, vietoje sprendėme problemas. Pagrindinės, dažniausiai įvardijamos gyventojų problemos – tai gatvių priežiūra ir apšvietimas. Šiandien šių problemų sprendimui mūsų valdančioji koalicija priėmė sprendimą  – skirti papildomų lėšų gatvių apšvietimui, įpareigoti seniūnus labiau rūpintis kelių bei gatvių  greideriavimu. Lankydami seniūnijas pasidžiaugėme, kaip akivaizdžiai keičiasi, gražėja mūsų seniūnijų centrai, jų kaimai įgyvendinus Savivaldybės administracijos, Trakų krašto vietos veiklos grupės, kitų įstaigų ir organizacijų įgyvendintus infrastruktūrinius projektus, finansuotus  ES fondų. Džiugina gražėjančios kaimiškosios rajono gyvenvietės, remontuojamos švietimo įstaigos, bendruomenių namai, įrengiami sporto aikštynai, vaikų žaidimų aikštelės. Vertiname ne tik atnaujintus pastatus ar naujai įrengtas viešąsias erdves, bet ir susitelkusias bendruomenes, įstaigų darbuotojų augimą.

Visus džiugina pagaliau baigtas, trejus metus trukęs, vienas didžiausių  savivaldybės investicinių projektų  „Lentvario miesto Bažnyčios, Lauko ir Geležinkelio gatvių rekonstrukcija“, keičiančių miesto veidą. Savaime aišku, kad lentvariečiams, patyrusiems šio projekto eigą, šiandien ypatingai džiugu. Bažnyčios gatvėje, kuri po rekonstrukcijos virto jaukia alėja, šiandien malonu pasivaikščioti. Sunkiai, bet likvidavome Lentvario nuotekų avariją, kurią radome tik pradėję darbuotis. Kito projekto „Saugumo ir e-komunikacijos sistemos – pasienio socialinio gyvenimo gerinimui“ metu įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų dėka lentvariečiai ne tik gyvena gražiau, patogiau, bet ir saugiau.

Užbaigta Rykantų daugiafunkcio centro pastato renovacija. Centras jau sėkmingai vykdo veiklą, vaikai lanko ikimokyklinę grupę, organizuojamos įvairios veiklos Rykantų gyventojams.

Baigta ir 2011 metais pradėto Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro statyba. Tęsiant pradėtą darbą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai papildomai skyrus finansavimą aplinkos sutvarkymui, bus iki galo sutvarkyta šios įstaigos aplinka. Jau labai greitai  įstaiga atvers duris pirmiesiems lankytojams.

Tęsiami Rūdiškių kultūros rūmų statybos darbai, kurie 2013 metais buvo sustabdyti. Dabar valdančiajai koalicijai bendradarbiaujant su Kultūros ministerija, priimtas sprendimas skirti šio centro statybai reikalingas lėšas. Tikimės, kad 2015 metais kultūros centras jau atvers duris ir rūdiškiečiai galės džiaugtis nauju, jau „amžiaus statyba“ pramintu objektu.

Atlikome pakeitimus techniniame Dusmenų daugiafunkcio centro projekte.  Jau tęsiami darbai ir čia. Dusmeniškiai dar nesulaukę vasaros, galės džiaugtis nauju, moderniu centru, kuriame susitelkusi bendruomenė galės vykdyti įvairias veiklas.

Tik ką duris atvėrė medžiu bei dažais kvepiantis Trakų tradicinių amatų centras ir Trakų turizmo informacijos centras Karaimų g. 41, Trakuose. Šis pastatas, įsikūręs pačioje Trakų širdyje, po vienu stogu subūrė Trakų krašto amatininkus, kurių gaminius bus galima čia įsigyti, bei sudalyvauti edukacinėse programose. Taip pat šiame pastate įsikūrė ir Trakų turizmo informacijos centras. Visuomet žinojome, kad pagrindinis turistų srautas būtent čia, todėl džiaugiamės, kad dabar atvykstantiems turistams bus lengviau gauti reikalingą informaciją apie rajoną ir tai  atvers naujas galimybes.

Iš „mirties taško“ išjudinta daugiabučių namų renovacija. Iki šiol vilkintas ir nesulaukęs pakankamai dėmesio procesas juda gerų permainų link. Šiuo metu 17 iš 43 daugiabučių rajone jau dirba su projektuotojais ir rangovais. 2015 metais bus pradėti renovacijos darbai daugiabučiuose. Šį procesą pavyko išjudinti dėl kelių priežąsčių. Pirmiausiai daug dėmesio skyrėme gyventojų susirinkimams, kuriuose buvo aiškinamas renovacijos procesas ir nauda, daug kartų susitikimome bendruose pasitarimuose su renovacijos administratoriais ir rangovais. Dirbome visi išvien. Todėl ir pavyko išjudinti šį procesą. Žinoma, šiandien mūsų netenkina pavienių namų renovacija, todėl ateityje planuojame pradėti kvartalinę renovaciją, kurios metu ne tik namai renovuojami, bet ir sutvarkoma aplinka (šaligatviai, takai, automobilių statymo bei veikų žaidimų aikštelės).

Ieškota problemų sprendimų sporto, kultūros, švietimo, turizmo srityse. Dabar valdančioji koalicija, spręsdama Lentvaryje vietų trūkumą darželiuose, pasiūlė sprendimą steigti Lentvario Motiejau Šimelionio gimnazijoje dvi grupes, kurios pradės veiklą jau vasario mėnesį. Trakų ligoninės konsultacinėje poliklinikoje baigiamas įrengti ginekologinis kabinetas, įrenginėjamos vaikų žaidimų aikštelės Lentvaryje ir Rūdiškėse, Trakuose suremontuotas dviračių takas palei Galvės ežerą link Užutrakio, aptvertos Daugirdiškių, Vaikštenių ir Anglininkų kapinės.

Džiugina rajono sporto, meno, švietimo ir kultūros kolektyvų aktyvumas bei pasiekimai. Ne visada viskas matuojama tik pačiais aukščiausiais pasiekimais, nes dažnai svarbiau tai, kad turininga veikla būtų užimami rajono gyventojai: vaikai, jaunimas, senjorai. Bendruomeniškumas – tai pagrindinė siektina vertybė.

Akivaizdus sutelktumo pavyzdys – Trakų miesto pasirengimas šventiniam kalėdiniam laikotarpiui. Pagaliau Trakai tapo tikrąją Kalėdų senelių sostine su išskirtiniu papuošimu ir labai gražia egle. Kalėdas pasitikome gražiai pasipuošę – tapome senovinių žibintų miestu. Dėkojame įmonėms, įstaigoms ir gyventojams, kurie prisijungė prie žibintų temos ir puošė mūsų miestą kartu. Siekiame, kad Trakai ir vasarą, ir žiemą džiugintų kiekvieną, tiek  čia gyvenantį, tiek atvykstantį.

Iškoma sprendimų būdų dėl savivaldybės įmonių paslaugų teikimo kokybės ir kainų. Žinoma, laukia daug spręstinų, įsisenėjusių šilumos ūkio, vandens tiekimo ir nuotekų išvežimo, viešo transporto, kelių problemų, kurių sprendimui reikalingi ne tik kardinalūs pokyčiai,  bet ir laikas, bei didelės investicijos. Siekiame į šiuos sektorius pritraukti reikiamas ES investicijas, analizuojame problemas, dirbame su kainų komisija ir koncesininku. Dedame visas pastangas, kad gyventojai gautų kokybiškas ir prieinamas paslaugas.

Vienodai dėmesio skiriama tiek kaimų, tiek miestų problemoms. Ateinančiais metais galėsime nuveikti daug reikšmingų darbų rajono gyventojų labui. Vidaus reikalų ministerijai atrinkus 23 Lietuvos vidutinius miestelius, šiame laimingųjų sąraše – Lentvaris, kuris kaip tikslinė teritorija sulauks mažiausiai 5 milijonų eurų  investicijos iš ES fondų, o Vilniaus regiono plėtros taryba prie VRM, pradėjusi įgyvendinti mažųjų gyvenviečių ES struktūrinių fondų investicijų programą, daugiau kaip 800 tūkst. eurų  investicijų skyrė Rūdiškėms. Šiuo metu atliekami pasirengimo darbai. Šių miestų laukia didelės ir labai reikalingos permainos.

Dėkojame visiems, pozityviai dirbantiems rajono tarybos nariams, savivaldybės administracijos, įstaigų ir verslo įmonių vadovams ir darbuotojams, rajono gyventojams, kurie neabejingi tam, kas mus supa, ir savo darbu, patarimais, pasiūlymais prisideda prie rajono ateities. Dirbkime kartu, puoselėkime ir gražinkime savo rajoną.

Valdančiosios koalicijos vardu merė Edita RUDELIENĖ

Naujienos iš interneto