„Kultūros ratuose” – Romualdo Granausko pasijos pagal Joną Strielkūną

SAUL2183Bedardėdami Trakų kultūros rūmų važnyčiojami „Kultūros ratai” po Trakų rajoną, lapkričio 11 d. antradienį 14 val. atvyksta į Paluknio mokyklos salę. Jame žymūs Lietuvos menininkai – aktorė Dalia Jankauskaitė, kompozitorius ir atlikėjas Andrius Kulikauskas, birbynininkas Kastytis Mikiška. Palukniečiai turės neeilinę progą išgirsti literatūros ir dainos valandą, skirta mūsų literatūros klasikams Jonui Strielkūnui ir neseniai į anapusybę iškėliavusiam Romualdui Granauskui.

alionaiPrograma pavadinta „R. Granausko pasijos pagal Joną Strielkūną”. Beveik taip pat ir vadinasi vienas iš pastarojo meto rašytojo R. Granausko kūrinių, spausdintas periodinėje literatūrinėje spaudoje bei 2013-ausiais išleistoje rašytojo apsakymų knygoje „Išvarytieji”. (Tikslus pavadinimas „Pasijos pagal Joną”.) Kūrinys su epigrafu „Apsakymai apie eilėraščius”. Be abejo, apie J. Strielkūno eilėraščius, kuriuose rašytojas ieškojo visko, ko pasiilgdavo savo kasdienybėje. Ypač pastaraisiais metais, kai poetas į mūsų pasaulį jau žvelgė iš aukštybių, o prozininkas R. Granauskas, galynėdamasis su sunkia liga, intensyviai rašė, kasmet išleisdamas po knygą, o kai kada ir po dvi. Kūrinys ir apie dviejų jautrių meniškų sielų bičiulystę, savotišką brolystę. „Vieno dalyko niekada nesupratau ir jau niekada nebesuprasiu. Jis turėjo būti mano brolis, bet juo niekada nebuvo. Jis galėjo būti ir mano sesuo, jei būtų gimęs mergaite” – „Pasijas pagal Joną” pradeda R. Granauskas. O baigia, aiškiai žinodamas ir suvokdamas žmogiškos kelionės šioje žemėje pabaigą: „O dabar ir tą sielą senatvė išsives. Ir viskas…/ Nieko ne viskas, Jonai! Kai mudu susitiksim – susitiks ir mudviejų nakties mergaitės, tada turėsime daug laiko gražiai apie viską šnekėtis.” Šiandien, turbūt, po ne vienerių metų nesimatymo, abu rašytojai šnekasi ir atsišnekėt negali. O šiapus debesėlio jų kūryba tokia pati populiari ir mylima skaitytojų, kai ir jiems gyviems esant…

SAUL2202Projektas „Kultūros ratai” po Trakų rajoną darda nuo rugsėjo mėn. Pasako jo vadovo Juozo Žitkausko, jis skirtas mažųjų rajono miestelių, kaimelių žmonėms, kurie neturi galimybės išsiruošti į didmiesčius ir dažnai mėgautis profesionalių menininkų pasirodymais. Tad šie renginiai – bent mažytė dovana mieliems Trakų krašto gyventojams.

Juozas ŽITKAUSKAS,

Trakų kultūros meno vadovas

 

Naujienos iš interneto