Dviračio foto reidas žaliu vasaros Lentvariu

1925 m. Radviliškio rajono Pakapės kaimo medinis dviratis
1925 m. Radviliškio rajono Pakapės kaimo medinis dviratis

Dviratis – tarsi vitaminai ant dviejų ratų, todėl ir prašau truputėlį  jo lietuviškos istorijos paragauti, nes ant mano stalo, šalia ištikimo kompiuterio, išmintingai guli Vilniaus universiteto docento, foto teoretiko ir praktiko Virgilijaus Juodakio (o ir tremtinio,  ir politinio kalinio) 1971 metais  „Vagos“ išleistas  unikalus veikalas „Balys Buračas.“ Balys – nacionalinės dokumentinės nuotraukos  pirmeivis, gimęs 1897 01 05 valstiečių šeimoje Radviliškio rajono Sidarų kaime. 1915 04 14 dieną tada jaunas vaikinukas pirmą fotoaparatą įsigijo mainais iš vokiečių karininko. Tai buvo Balio galingos fortūnos ženklas. Toje Virgilijaus Juodakio knygoje tarp kitų nepakartojamų Balio foto paveikslų, pavaizduotas ir medinis važiuojantis dviratis 1925 metais Radviliškio rajono Pakapės kaime.

Nuo to laiko praėjo 89 metai. Dviračio gamybos technologijos mintis žaibu šovė į priekį. Ir važiuoju aš per Lentvarį dviračiu, kuris turi 18 bėgių. Beje, lentvariškiai  – dviračių piligrimai! jei Jūsų dviratis suges, kreipkitės į Gintautą Norkų –  8 528 20 144, kuris ir turi nebrangių pardavimui padėvėtų geros būklės dviračių. Tąsyk mano foto reido metu dviračiui sutrūko grandinė, tai Gintautas ją geranoriškai pakeitė per 18 minučių.

Riedu toliau. Mūsų Lentvaryje yra daug gerų žmonių. Čia sutiksime laisvos Respublikos dvasia  galvojančius miesto lenkus, rusus, ukrainiečius, baltarusius, karaimus  ir žydus, kurie netgi karščiau  myli Lentvarį (aišku, tarp  jų, tarkime, lenkų  pasitaiko ir nesusipratėlių, pažeistų ,,tamoševskininkų“ neloginės propagandos, bet tai yra laikina mūsų miesto žaizda!) negu lietuvaičiai.  Pavyzdžiui, vienas jų – Petras Meška, turintis  žemaitišką pavardę, nes  čia paminėtos ypatingos lietuvių genties simbolis – meška, o mano dviračio zvimbiantys  ratai narsiai primena, jog aukštaičių simbolis – kovinis žirgas. Petras Meška – molėtiškis. Čia pasistatė  sau namus, o žmona Leokadija, buvusio Kilimų fabriko, kurio jėgą  savo naudai ištaškė miesto benderiai, šiandien vaizduojantys politikus, ilgalaikė audėja užaugino ir išauklėjo dukrą Daivą ir sūnų Valdą. Petras Lietuvai nepagailėtų nieko ir sunkią, ir lengvą jos valandą.

Lentvaryje yra taip pat nemažai tremtinių. Turime du Lietuvos  partizanus Kostą Žukauską ir Stasį Kuodzevičių. 1948 metų tremtinių poros Bronės  ir Alfonso Daudų vaikaičiai per valstybines šventes tampa vėliavnešiais, o tremtinės Onos Černiauskienės anūkė Adelė visa jautria širdele dažnai lydi senelę tautinių fiestų metu.

 

Jonas POČEPAVIČIUS

Naujienos iš interneto