Aukštadvario maltiečiai vežios maistą į tolimiausius kaimus

IMG_0460Aukštadvario Maltos ordino pagalbos tarnybos grupė veikia miestelyje nuo 2003 metų. Ji šiuo metu vienija 4 maltiečius ir 12 savanorių, kurie yra neabejingi savo artimui ir nori padėti mūsų visuomenės silpniesiems.

Aukštadvario maltiečiai yra Maltos ordino pagalbos tarnybos dalis. Maltiečiai veikia Lietuvoje jau daugiau kaip 20 metų ir dabar išplėtė savo socialinę pagalbą jau į 28 – nis Lietuvos miestus, vykdo daugybę projektų seniems žmonėms, socialiai remtinoms šeimoms, steigia vaikų dienos centrus. Projektas “Maistas ant ratų” dabar vykdomas 15 – oje miestų,  “Priežiūra namuose” vyksta 6 miestuose, pastoviai globojama apie 2000 senų, vienišų, sunkiai sergančių žmonių. Socialiai remtiniems vaikams Lietuvoje įkurti 8 – ni vaikų dienos centrai. Maltos ordino pagalbos tarnyba dabar Lietuvoje vienija daugiau kaip 900 – us savanorių

Nuo pat įsikūrimo Aukštadvario maltiečių grupei vadovauja mokytoja Irena Beržinskienė, šiuo metu perėmusi ir visos Lietuvos maltiečių savanorių koordinavimą.

„Mūsų grupė nuo pat savo veiklos pradžios yra glaudžiai susijusi su Aukštadvario Kristaus Atsimainymo bažnyčia, – kalba Irena Beržinskienė. – Grupės miestelyje įkūrimo iniciatorius buvo šios bažnyčios klebonas monsinjoras Vytautas Kazimieras Sudavičius. Monsinjoras suteikė mums ir patalpas, kuriose vykdome savo veiklą, organizuojame renginius. Džiaugiuosi, kad pavyko sukurti aktyvią jaunųjų maltiečių grupę, dabar vienijančią 15 jaunuolių. Jie lanko senelius Čižiūnų Savarankiško gyvenimo ir slaugos namuose, dalyvauja visos Lietuvos jaunųjų maltiečių veikloje, rengia mokymus.”

Pasak Irenos, Aukštadvario maltiečių grupė prisideda prie visų miestelyje vykdomų socialinių iniciatyvų – globoja senukus, padeda socialiai remtinoms šeimoms, nepasiturintiems vaikams. Nepakeičiami Aukštadvario maltiečių pagalbininkai – Vokietijos maltiečiai iš Leer miesto, su kuriais partnerystė tęsiasi jau beveik dešimtmetį. Jie apsilanko Aukštadvaryje kartą per metus, atveža labdaros, kuri labai pagelbėja nepasiturinčioms Aukštadvario šeimoms.

„Mūsų partneriai iš Leer miesto atvažiuoja pas mus jau daug metų, todėl gerai žino mūsų padėtį, – pasakoja Irena. – Kiekvieno apsilankymo metu jie visada aplanko žmones, kuriems yra teikiama (arba buvo suteikta) mūsų pagalba, domisi, kaip jiems dar galėtų padėti. Leer miesto maltiečiai jau seniai tapo ne tik oficialiais partneriais, tačiau ir mūsų artimais draugais. Atvykę jie apsistoja Aukštadvario šeimose, daug kalbamės, diskutuojame apie Aukštadvario problemas, planuojame būsimus projektus. Jais tikrai visada galime pasitikėti ir visada jų laukiame.”

Aukštadvario maltiečiai savo veikloje glaudžiai bendradarbiauja su vietos seniūnija ir socialiniais darbuotojais, esančiais seniūnijoje. Socialinė padėtis Aukštadvaryje yra sudėtinga. 2014 m. spalio 1 d. duomenimis Aukštadvario seniūnijoje gyvena 2450 gyventojų, iš jų 516 asmenų yra virš 65 metų amžiaus. Senatvė ypač sunki yra vienišiems seneliams, kurių seniūnijoje yra virš tridešimt, todėl maltiečių pagalba jiems yra ypač reikalinga. Jiems maltiečiai ir skiria naujausią savo socialinę iniciatyvą – maisto paketų vežiojimą į nuošalius kaimus.

 

„Savo pagalbą maisto paketų vežiojimu pradedame nuo septynių žmonių, gyvenančių nuošaliuose kaimuose, – kalba Aukštadvario maltiečių vadovė Irena Beržinskienė. – Jiems du kartus per mėnesį vešime maisto produktus, tačiau pagal galimybę stengsimės juos aplankyti dažniau, gal rasime galimybę padėti ir daugiau.Tai tik pradžia. Aplankę šiuos žmones dažniau, suprasime, ko jiems dar reikėtų ir stengsimės padėti. Mūsų organizacija turi ilgametę panašių projektų patirtį įvairiuose Lietuvos miestuose, ją panaudosime ir Aukštadvaryje.”

Irena pasakoja, kad kartu su Aukštadvario socialine darbuotoja Jane Ramaneckiene ir Aukštadvario kolegėmis maltietėmis mokytoja Vida Matkevičiene ir gydytoja Lina Bučeliene aplankė žmones, kuriems bus vežamas maistas. Jų gyvenimo sąlygos ir buitis ją sukrėtė.

Atvykusios aplankyti vienišų, senų, sergančių žmonių nuošaliuose kaimuose, maltietės laiko veltui neleido – bendravo su senukais, rašėsi jų bėdas ir poreikius, stengėsi padėti kuo gali. Gydytoja maltietė Lina Bučelienė suspėjo netgi pakonsultuoti vienkiemyje gyvenančią senutę medicininiais klausimais ir pamatuoti jai kraujo spaudimą.

Pasak Irenos, nuo spalio mėnesio maltiečių maisto paketai bus vežami senukams į Čižiūnų, Ūbiškių, Neciūnų, Krunio kaimus. Vežant maistą bus bendradarbiaujama su Aukštadvario socialinio skyriaus darbuotojais. Su jais bus derinamos pagalbos rūšys, naudojamasi bendru transportu. Tai leis sutaupyti laiką ir resursus.

Nauja maltiečių iniciatyva džiaugiasi ir Aukštadvario seniūnė Jadvyda Dzencevičienė.

„Malonu, kad maltiečiai plečia savo veiklą Aukštadvaryje, imasi globoti vienišus, sunkiai sergančius žmones tolimuose kaimuose ir vienkiemiuose, – dalinosi mintimis seniūnė. – Padėti kitiems – mūsų visų šventa krikščioniška pareiga.Tuo labiau, kad tie žmonės tikrai patys savimi negali pasirūpinti, todėl bet kokia mūsų pagalba – jiems neįkainojamas lobis”.

Aukštadvario maltiečiai supranta, kad jų daromi žingsniai padedant žmonėms nuošaliuose kaimuose – tik didelio darbo pradžia, tačiau riboja turimi resursai.

„Pagalbos mūsų aplankytiems seniems vienišiems žmonėms tikrai labai reikia. Jie skursta, gyvena vieniši, baisiomis salygomis, negali savęs apsitarnauti, nemažai jų yra neįgalūs, – kalbėjo Irena Beržinskienė. – Tie septyni žmonės – tik pradžia. Stengsiuos, kad į maltiečių maisto paketų vežiojimo projektą Aukštadvaryje būtų įtraukta bent 12 – 15 pagalbos reikalingų žmonių. Sieksiu, kad ateityje maltiečių inciatyva plėstųsi taip pat ir į Totoriškių, Semeliškių Būdos kaimus. Žinoma, ir tai per mažai, tačiau kiekviena organizacija turi savo išteklius, kurių negalime peržengti – maltiečių projektas vyksta dar 15 – oje miestų. Ten jis žymiai didesnis – maistas kiekviename šių miestų vežamas dešimtims sunkiai sergančių, vienišų žmonių, iš jų taip pat negalime atimti pagalbos. Tikiuosi, kad išgirdę apie mūsų projektą Aukštadvaryje, taip pat sulauksime ir Aukštadvario geradarių ir rėmėjų pagalbos. Visi mes esame bendruomenė, turime vienas kitam padėti, o ypač mūsų pagalbos laukia tie, kurie jau nebegali patys sau padėti.”

 

Jolita SUBAČIŪTĖ

Naujienos iš interneto