„Užutrakio vakaruose“ – žymus Europos obojininkas K. Kuljus

 

Lietuvos kamerinis orkestras – nuolatinis festivalio „Užutrakio vakarai“ dalyvis. Sigitos Nemeikaitės nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras – nuolatinis festivalio „Užutrakio vakarai“ dalyvis. Sigitos Nemeikaitės nuotr.

„Užutrakio vakarų“ festivalyje liepos 27 dieną, sekmadienį,  vieši ne tik nuolatinis jo dalyvis Lietuvos kamerinis orkestras, bet ir svečias iš Vokietijos – garsus obojininkas Kalev Kuljus. Drauge su obojininku Eugenijumi Paškevičiumi ir orkestru svečias atliks   V. A. Mozart, J. S. Bach, G. Rossini, A.Vivaldi  kūrinius. Beje, K. Kalev gros ir retai muzikantų naudojamu savitu instrumentu oboe d‘amore, kitaip tariant – meilės obojumi.
Orkestrui diriguos Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas. Festivalio gerbėjai turės retą progą pasiklausyti specialiai „Užutrakio vakarams“ parengtą originalią programą.
Kalev Kuljus studijavo  Estijos muzikos akademijoje, vėliau studijas tęsė Liono nacionalinėje konservatorijoje. Savo muzikavimo įgūdžius tobulino muzikos kursuose pas A. Lindgren, G. Meervein, M. Bourge ir daugelį kitų žymių pedagogų. K. Kuljus yra tarptautinių konkursų pučiamiesiems  instrumentams  nugalėtojas: Estijos pučiamųjų instrumentų 1990 m., Jaunųjų scenos muzikų Manheime 2000 m., Prahos pavasario festivalio 2001 m. 1-os premijos laureatas.
Muzikantas groja su Talino kameriniu, Estijos nacionaliniu simfoniniu orkestrais. Yra paruošęs muzikinių programų su  įvairių sudėčių ansambliais su Miuncheno filharmonijos, Liono kamerinio, Suomijos – Estijos baroko orkestrais. Nuo 2001 m. K. Kuljus dažnai atlieka pagrindines obojaus partijas Sankt Peterburgo ir Berlyno filharmonijos orkestruose.
Sauliaus Sondeckio (1960–2004 m. meno vadovas ir dirigentas) įkurtas Lietuvos kamerinis orkestras ( LKO ) yra vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų.
Iš gausybės įvairių kartų ir kraštų batutos meistrų, dirigavusių LKO koncertams, išsiskiria didysis humanistas lordas Yehudi Menuhinas. Koncertų Lietuvoje ir gastrolių metu orkestras ne sykį bendradarbiavo su geriausiais pasaulio solistais.
Šiandien LKO ne tik stengiasi išlaikyti pasiektą aukštą meistriškumo lygį, bet atkakliai ieško ir randa naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis. „Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių. 50 metų – ilga istorija. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, – taip apie LKO atsiliepia smuikininkas Sergejus Krylovas, po kelių sėkmingų koncertinių pasirodymų Lietuvoje 2008 m.  pakviestas eiti LKO meno vadovo pareigas.
Koncertas vyks Trakų pilies menėje, prasideda 17 val.
Bilietus platina:
www.bilietupasaulis.lt, juos taip pat galima įsigyti valandą prieš renginį. Muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ generalinis rėmėjas – bendrovė „E energija“, rėmėjai – Trakų rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. Festivalio partneris – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija. Festivalį rengia VšĮ Nepriklausomi garso režisieriai ir Rūdiškių muzikos mokykla. Festivalio svetainė www.uzutrakiovakarai.lt

Naujienos iš interneto