Paskaita-koncertas „Pradžioje buvo žodis… (Jn 1, 1)“

Gegužės 24 d., šeštadienį, 16 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks paskaita ir koncertas „Pradžioje buvo žodis… (Jn 1, 1)“ apie grigališkąjį choralą ir ankstyvąjį daugiabalsumą.

 

                      Paskaitą apie vieną ilgaamžiškiausių ir gražiausių krikščioniškos Europos kultūros perlų – grigališkąjį choralą ir ankstyvąjį daugiabalsumą – skaitys humanitarinių mokslų daktaras Jonas Vilimas. Koncerte skambės grigališkosios giesmės, organumai, tropai, taip pat XXI a. muzikinės refleksijos į grigališkąjį palikimą. Atlikėjai – „Schola Cantorum Vilnensis“, kamerinis choras „Aidija“, Neda Malūnavičiūtė.

                      Šis vakaras – paskaita ir koncertas vienu metu – skirtas liturginės muzikos Romos bažnyčioje pradžiai ir pagrindui. Graikiškas žodis „arche“, kuris yra užrašytas Evangelijos pagal Joną pradžioje (Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος), reiškia ir pradžią, ir pradą, pagrindą. Tai, kas Romos bažnyčios liturgijoje ir muzikinėje jos išraiškoje susiformavo per pirmąjį krikščionybės tūkstantmetį, iš tiesų tapo pagrindu visai tolesnei Dievo garbinimo tradicijai ir raidai Vakarų krikščionių pasaulyje. Todėl neatsitiktinai šiame koncerte-paskaitoje klausysimės liturginių grigališkojo choralo giesmių. Tokių, kurios giedotos ir tebegiedamos dieviškosios tarnystės arba liturginių valandų metu ir Eucharistijos aukoje. Taip pat klausysimės ir kitų, ant choralo pagrindo išaugusių ir su juo tiesiogiai susijusių giedojimų bei naujų žanrų, tiek daugiabalsių, tokių kaip organumai, tiek ir tokių, kurie jau vėlesniais viduramžiais atvėrė kelią dramos atgaivinimui Europoje.

                      Grigališkasis choralas – tai dieviškos muzikos garsais spindintis žodis, tai giedamas Dievo žodis, besiskleidžiantis Dievo darbe, liturgijoje. Jis ją savotiškai įbūtina ir kartu leidžia išskleisti būsimąjį įspūdingą krikščioniškos muzikos apdarą. Šis koncertas ir yra skirtas šiai pradžiai bei nuo V iki XV a. vykusiai jos sklaidai.

Bilieto kaina – 25 Lt, lengvatinio (moksleiviams, studentams, pensininkams) – 15 Lt.

 Aidija BPM

Bažnytinio paveldo muziejus

Šv. Mykolo g. 9, Vilnius

Tel. (8 5) 269 7803, el. p. muziejus@bpmuziejus.lt

www.bpmuziejus.lt

Naujienos iš interneto