Pasaulinei Poezijos dienai – konkursas

Trakų žemės atstovai: pirmas iš dešinės - Kazys Petravičius; iš kairės: Vytautas Januškevičius Vilija Dobrovolskienė,Teresė Balkutė-Zolotuchinienė
Trakų žemės atstovai: pirmas iš dešinės – Kazys Petravičius; iš kairės: Vytautas Januškevičius Vilija Dobrovolskienė,Teresė Balkutė-Zolotuchinienė

Pripažindama dvasinės kūrybos reikšmę asmeniniame ir visuomeniniame gyvenime, UNESCO 2000 metais kovo 21-ąją paskelbė Pasauline poezijos diena. Kaip ir dera, pirmoji Poezijos diena paminėta mieste, kur ir yra UNESCO būstinė, būtent, Paryžiuje.
Poezija kilo iš liaudies šokių. Ritmuoti, dažnai ir rimuoti žodžiai buvo dainuojami, grojant muzikai ir šokant. Taip senovėje žmonės išreikšdavo emocijas ir atsipalaiduodavo. Toks šokis kartu buvo ritualas, kuriuo būdavo dėkojama dievams, prašoma jų pagalbos. Seniausiais poetais laikomi Homeras, Heziodas, Pindaras. Jų poezija pasakoja apie dievus ir apie su jais bendraujančius žmones. Manyta, kad poetas kuria „švento pamišimo“ apimtas, padedamas kūrybos įkvėpėjų – mūzų. Poetas buvo laikomas dievišku aiškeriagiu, pranašu.
Mūsų laikais poeziją kuriantis žmogus išsako savo bei amžininkų jausmus, mintis, požiūrį į mus supančią realybę, jos supratimą. Tokia daugiaplanė dvasia alsavo ir Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos (LNRS) Palemone, Salomėjos Nėries muziejuje, organizuotas vieno eilėraščio konkursas “Lygiadienio giesmė – 2014”. Į šentę  atvyko 49 dalyviai iš visos respublikos, jų tarpe keturi Trakų rajono literatų brolijos “Aukuras” atstovai: brolijos pirminikė Teresė Balkutė-Zolotuchinienė, literatai Bundzaitė-Zapolskienė, Vytautas Januškevičius ir Kazys Petravičius. Kartu su trakiečiais vyko ir Vilija Dobrovolskienė, Elektrėnų sav. “Strėvos” literatų klubo pirmininkė. Perskaityta įvairiausios apimties ir skirtingo turinio bei emocijų eilėraščių – nuo džiugaus dvasinio pakilimo, sulaukus pavasario, meilės Tėvynei iki filosofinio apmąstymo ir pokalbio su Dievybe apie moralinę žmogaus pareigą jį supančiam pasauliui ir jo realias galimybes.
Konkurso laureate pripažinta Aldona Mankutė-Kursevičienė (Kaunas, eil “Metų laikai”), diplomantais – Teresė Balkutė-Zolotuchinienė (Trakai), Romas Bernotas (Vilnius), Vida Gustaitytė-Bubnienė Kaunas). Trakų poetė pateikė dzūkų tarme parašytą ir gražia vaizdinga dzūkų tartimi perskaitytą kūrinį “Majavos”, kuris klausytojus ir konkurso komisiją sužavėjo relistiškai su meile ir atlaidžiu humoru nupieštu mielo pavsario vaizdu dzūkų sodžiuje.
Šventės vedėjas, LNRS vadovas ir respublikinio mėnraščio “Gintaro gimtinė” redaktorius Vladas Buragas pakvietė visus dalyvauti ir šešioliktojoje LNRS Vasaros poezijos šventėje, kuri vyks birželio mėn 7 dieną 12 val. Kauno bibliotekos “Berželis (Taikos prosp. 113a) vidaus kiemelyje po sidabrine egle.

Vytautas Januškevičius

Naujienos iš interneto