Pastangos padaryti Lentvarį saugesniu miestu

Per Lentvario geležinkelio perėją  skuba pėstieji, nepaisydami atvažiuojančio traukinio
Per Lentvario geležinkelio perėją skuba pėstieji, nepaisydami atvažiuojančio traukinio

 

Euras artėja, sukčiautojai įžūlėja

Praėjusią savaitę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Trakų rajono policijos komisariato (toliau- Vilniaus aps. VPK Trakų r. PK) viršininkas Valerij Vincukevič Lentvario seniūnijos salėje susitiko su lentvariečiais ir atsakė į jų klausimus. Susitikime dalyvavo  Lentvario seniūnas Vytas Rukšėnas.
Pradėdamas pokalbį V. Vincukevič pirmiausia gyventojus įspėjo dėl galimų sukčiavimo atvejų padaugėjimo, ryšium su 2015 metais numatomu euro valiutos įvedimu. Policijos vadovas sakė, kad  gyventojai būtų budrūs ir nepakliūtų į apsišaukėlių pinkles, nes jau buvo atvejų, kai sukčiai skambindami telefonu ir prisistatydami Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais tikina, kad, atseit, dėl euro įvedimo asmenys nepateikė deklaracijos ir dėl to turi susimokėti baudas. Yra nurodomos fiktyvios sąskaitos, į kurias patiklūs žmonės perveda pinigus, taip patekdami į sukčių pinkles, o įtikinę patiklius gyventojus, dažniausiai pensininkus, apsilanko namuose ir vaidindami  banko darbuotojus,  nugvelbia visas santaupas. Pasak policijos vadovo, gyventojai privalo žinoti, kad nei banko darbuotojai, nei policijos pareigūnai, nei kitų tarnybų pareigūnai telefonu nesisiūlo tikrinti laikomų pinigų, niekuomet neprašo padiktuoti pinigų kupiūrų numerių, neprašo padiktuoti elektroninės bankininkystės  prisijungimo duomenų ar atlikti kitas bankines operacijas. Dažnai sukčiai gyventojams skambina, kad iš jų banke esančios sąskaitos yra plaunami pinigai ir prašo padiktuoti  prisijungimo prie banko sąskaitos duomenis.
Negalima nepažįstamiems žmonėms nurodyti savo vardo, pavardės, asmens kodo. V. Vincukevič apgailestavo, kad nežiūrint pranešimų spaudoje, televizijos laidose, apie sukčių išviliotus pinigus, vis tiek atsiranda nelaimėlių, kurie patiki sukčių sukurtomis istorijomis ir jiems atiduoda savo santaupas. Sulaukus tokio skambučio, kai prašoma nurodyti banko sąskaitos duomenis, ar pasakojimo apie šeimos narį ištikusią nelaimę ir reikalingus pinigus jo skubiam gydymui ar kitokiai pagalbai, nedelsiant reikia skambinti bendru pagalbos telefonu – 112 ir savo šeimos nariams arba kaimynams.

Jaunimą paliko be stadiono

Gyventojai skundėsi, kad Lentvario mieste prie parduotuvių ir kitose viešose vietose dažnai šlaistosi alkoholio mėgėjai, kai kurie prie parduotuvių ar gyvenamųjų namų net atlieka gamtinius reikalus, nes šalia nėra miesto tualetų. Dabar net į Lentvario geležinkelio stotyje veikiantį tualetą  sunku patekti, o vakare stoties salė užrakinama.
Daugiabutyje gyvenanti lentvarietė D. B. skundėsi dėl savo kaimyno veiksmų, kurie drumsčia jos ramybę. Policijos vadovas pažadėjo išsiaiškinti šių kaimynų nesutarimo priežastis.     Lentvarietė E. K. skundėsi, kad kartais jaunuoliai vakarais palieka savo automobiliuose įjungtus radijo imtuvus su garsiai transliuojama muzika. Kiti lentvariečiai skundėsi, kad Tujų gatvėje blogas apšvietimas, todėl čia nesaugu eiti į  parduotuvę „Maxima“.
V. Vincukevič patarė dėl pažeidžiančių  tvarką  piliečių pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba skambinti  Vilniaus aps. VPK Trakų r. PK budinčiam telefonu (8 528) 32230.
Policijos komisariato viršininkas nemažai sulaukė klausimų ir dėl buitinėmis atliekomis aplinką teršiančių gyventojų. Nors aplinkos apsauga turėtų rūpintis seniūnijos ir savivaldybės darbuotojai bei Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros pareigūnai, V. Vincukevič tikino, kad ir policijos pareigūnai yra surašę ne vieną protokolą aplinkos teršėjams.
Susitikime dalyvavę gyventojai policijos vadovo klausė kam pranešti, kai autotransportu atvežtas statybines atliekas, automobilių padangas ir panašias buitines atliekas atveža piliečiai ir palieka daugiabučių namų gyventojams skirtose buitinių atliekų aikštelėse. V. Vincukevič pabrėžė, kad už švarą ir tvarką gyvenvietėje atsako savivaldos institucijos, ir kiekvienu tokiu atveju siūlė kreiptis į Lentvario seniūniją.
Buvo diskutuojama ir apie jaunimo laisvalaikį, nes Lentvario mieste nėra kur jaunimui įdomiai ir turiningai praleisti laisvalaikį, net buvęs Lentvario miesto stadionas buvo privatizuotas ir jis pasak seniūno V, Rukšėno jau nenaudojamas pagal paskirtį, o kito  stadiono Lentvaryje nėra.

Lentvario miestą stebės vaizdo kameros

Lentvariečiai policijos vadovą informavo, kad nesaugu yra net prie Lentvario geležinkelio požeminės perėjos. Kartais šioje vietoje atsiranda net pinigų reikalaujančių valkatų. Vienas pensininkas pasakojo, kad šalia šios perėjos, dienos metu, prisiartinęs vyriškis iš jo kišenės ištraukė piniginę, pasiėmė dešimt litų, piniginę, su likusiais pinigais, grąžino ir pabėgo.
Lentvario seniūnas V. Rukšėnas pasakojo, kad paaugliai daug kartų nuvertė laikiną tiltelį, sumontuotą ant šiluminės trasos, kai šioje vietoje buvo tiesiami vamzdynai. Taip pat chuliganai suniokojo klevų sodinukus, pasodintus Klevų alėjos gatvėje.
V. Vincukevič paklaustas ar paaiškėjo kas buvusiame bendrabutyje Lentvario mieste slėpė sprogmenį ir  kaip baigėsi  kauniečio studento Karolio Sendziko apiplėšimo ir mirties aplinkybių tyrimas, atsakė, kad dėl bendrabutyje aptikto sprogmens tyrimas tęsiamas, o dviejų lentvariečių, kurie kaltinami studento K. Sendziko, 2012 metų gruodžio mėnesį, užpuolimu ir apiplėšimu byla  dėl plėšimo perduota Trakų rajono apylinkės teismui, o K. Sendziko mirties aplinkybes tiria Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.
Vilniaus aps. VPK Trakų r. PK vadovas teigė, kad policijai nelengva užtikrinti Lentvaryje tvarką, dėl darbuotojų trūkumo. Šiuo metu policijos komisariatui trūksta dešimties pareigūnų, bet jie stengiasi, kad Trakų ir Lentvario miestuose pastoviai budėtų mobilus policijos ekipažas ir saugotų gyventojų ramybę.
Pasak V. Vincukevič, nusikalstamumas Lentvario mieste turi tendenciją mažėti. Per šių metų du mėnesius įvykdyti 55 nusikaltimai, o pernai per tokį patį laikotarpį – 60 nusikaltimų.
Policija rengia įvairius reidus. Neseniai Vilniaus apskrities  vyriausiojo policijos komisariato Trakų rajono policijos komisariato viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio, Kelių policijos poskyrio ir Prevencijos poskyrio pareigūnai surengė reidą Lentvario mieste, tikrindami kaip eismo dalyviai elgiasi pereidami per geležinkelio pervažą. Per vieną valandą buvo išaiškinta dešimt pėsčiųjų, kurie pažeidė ėjimo per geležinkelio pervažą taisykles. Tai nerimą keliantys faktai, liudijantys, kaip pėstieji rizikuoja savo gyvybe.
V. Vincukevič sakė, kad Trakų rajono savivaldybė jį informavo dėl vaizdo kamerų įrengimo. Projekte numatyta  šiais metais vaizdo kameras sumontuoti ir Lentvario mieste. Jau parengtas techninis projektas, komisariate paruošta darbo vieta vaizdo kamerų operatoriui. Tikimasi, kad vaizdo kameros pradės veikti po keleto mėnesių. Miestas bus stebimas dieną ir naktį, todėl išaiškinti pažeidėjus bus lengviau, tad Lentvaris turėtų tapti saugesnis.

Nesaugi perėja mokiniams

Laikraščio „Trakų žemė“ žurnalistui paklausus, kas turėtų pasirūpinti nesaugia perėja prie buvusios gamyklos „Kaitra“. Šioje vietoje pradinių klasių mokiniams, gyvenantiems Kilimų mikrorajone ir einant į  pradinę mokyklą, esančią  prie Fabriko gatvės, reikia pereiti per geležinkelio pervažą, o vėliau per judrią Geležinkelio gatvę ir dar per Fabriko gatvę, kadangi šaligatvis įrengtas tik vienoje gatvės pusėje. Pereiti Fabriko gatvę, prie „Kaitros“ gamyklos labai pavojinga, nes šioje vietoje yra intensyvus eismas: vienos transporto priemonės  važiuoja link geležinkelio pervažos, kitos iš Geležinkelio gatvės daro posūkį į Fabriko gatvę ir šiame automobilių skruzdėlyne, mažamečiai turi laviruoti ir nepakliūti po automobilių ratais. Perėja pažymėta ženklu, bet nėra zebro linijų. Jeigu būtų įrengtas šaligatvis iš abiejų Fabriko gatvės pusių, mokinukams nereikėtų pereiti gatvę išėjus iš mokyklos ir prie „Kaitros“ gamyklos.
Policijos komisariato  vadovas sakė, kad ši funkcija nepriskirta policijai. Policija perėjų įrengimu nesirūpina, gali tik konsultuoti, kur jas įrengti.
Lentvario seniūnas V. Rukšėnas paaiškino, kad perėjos prie „Kaitros“ gamyklos sutvarkymu privalo pasirūpinti  Valstybinė  įmonė „Vilniaus regiono keliai“, nes šios gatvės priežiūra priklauso šiai įmonei. Tačiau V. Rukšėnas nepasakė ar nusiuntė VĮ „Vilniaus regiono keliai“ prašymą, įrengti saugesnę perėją mokiniams.  Nepaaiškino ir kodėl vaikams neįrengtas antras šaligatvis Fabriko gatvėje. Kažkodėl Klevų alėjos gatvėje, ties autobusų stotele „Kilimai“ perėja įrengta net su ryškiais apsauginiais stulpeliais, o vaikai eidami į mokyklą ir du kartus pereidami Fabriko gatvę, rizikuoja savo sveikata, o gal ir gyvybe.

Kęstutis Petkūnas,
autoriaus nuotr.

 

Perėjos Klevų alėjos gatvėje, skirtos suaugusiems, pavydėti gali mokiniai, einantys į Lentvario pradinę mokyklą
Perėjos Klevų alėjos gatvėje, skirtos suaugusiems, pavydėti gali mokiniai, einantys į Lentvario pradinę mokyklą

 

Mokiniams, einantiems į Lentvario pradinę mokyklą, pavojinga pereiti per Fabriko gatvę
Mokiniams, einantiems į Lentvario pradinę mokyklą, pavojinga pereiti per Fabriko gatvę

 

Naujienos iš interneto