Vaikų lopšelio – darželio rekonstrukcijos paslaptys

Nykiai atrodo tujos, rekonstruoto lopšelio – darželio teritorijoje
Nykiai atrodo tujos, rekonstruoto lopšelio – darželio teritorijoje
Lentvario lopšelio - darželio teritorijoje nebuvo pasigailėta net sveikų brandžių liepų
Lentvario lopšelio – darželio teritorijoje nebuvo pasigailėta net sveikų brandžių liepų

Medžius kirto kaip miške

Prieš du metus rekonstruojant Lentvario vaikų lopšelį – darželį „Svajonėlė“ buvo nuspręsta kirsti jo teritorijoje augančius medžius. Tarp kertamų medžių buvo ligotos tuopos, senas karklas, bet augo ir sveiki kaštonai, išlakios liepos. Beveik visi medžiai buvo iškirsti. Buvo nukirstos ir  kelios liepos, augusios atokiau nuo darželio pastato, šalia tvoros. Labai graži trijų kamienų liepa, augusi darželio teritorijoje taip pat, kažkodėl buvo nukirsta, nors niekam netrukdė ir galėjo puošti aplinką.
Iš viso buvo nukirsti net 46 darželio teritorijoje augę medžiai. Šia sveikų medžių niokojimo akcija tuo metu domėjosi Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros pareigūnai. Patikrinę leidimą šiems medžiams kirsti, aplinkosaugininkai aptiko netikslumų dėl nurodytų kirsti medžių ir nukirstų medžių rūšių, todėl, pasak Trakų rajono agentūros vyriausiojo specialisto Vilmanto Musniko, leidimą išrašiusiam Lentvario seniūnui Vytui Rukšėnui, už šį pažeidimą, buvo skirta bauda.
Trakų rajono agentūra, įpareigojo Trakų rajono savivaldybę, vietoje nukirstų medžių, pasodinti naujus medžius. Savivaldybė įsipareigojo pasodinti želdinių už 51355 Lt . V. Musnikas sakė, kad pagal Trakų rajono savivaldybės, jiems pateiktą informaciją, želdinių atsodinimui buvo panaudota 58,9 tūkst. litų. .Trakų rajono agentūrai pateiktoje ataskaitoje nurodyta, kad buvo nupirkti ir pasodinti 447 vnt. tujų „Brabant“, 32 vnt. kalninių pušų ir 15 vnt. „Debora“ klevų.

Pagalbos prašymo neišgirdo

Nemažas kiekis medelių, bet ne visi šie  medeliai buvo pasodinti darželio teritorijoje. Tujos pasodintos prie darželio tvoros, šioje teritorijoje pasodinta keletas kalninių pušelių sodinukų ir  penki krūmai  lanksvų. Kiti medeliai buvo pasodinti Lentvario mieste. Penkiolika klevų „Debora“ buvo pasodinta Klevų alėjos gatvėje.
Šie sodinukai, pagal Aplinkos ministro įsakymą „Dėl sodmenų kokybės reikalavimų patvirtinimo“ (2011.12.16, Nr.D1-983) neatitinka reikalavimų sodmenims, kurie sodinami,  miesto gatvėje, nes yra per maži. Šie klevai buvo pasodinti paskubomis praėjusių metų lapkričio mėnesį.     Nors seniūnijos darbuotojams ne naujiena, kad Klevų alėjoje ne kartą sodinti medeliai ir žymiai didesni, chuliganų buvo išlaužyti, vis tiek pasodino, gatvei netinkamus medelius. Netrukus vandalai pradėjo Klevų alėjoje pasodintus klevus laužyti  Kadangi seniūnijos darbuotojai šių medelių  negelbėjo, nusiuntėme prašymą Trakų rajono savivaldybės merui dėl medelių gelbėjimo ir informacijos pateikimo. Prašyme nurodėme, kad Lentvaryje Klevų alėjoje buvo pasodinti daug kainuojantys klevai, nors jau penketą kartų šioje gatvėje pasodinti medeliai vandalų buvo išlaužyti. Prašyme rašėme: „Turimomis žiniomis Klevų alėjoje pasodinti medeliai buvo skirti pasodinti rekonstruoto vaikų darželio „Svajonėlė“ teritorijoje, tačiau kažkodėl atsidūrė gatvėje. Šie medeliai netinkami sodinimui gatvėje, nes yra pernelyg ploni, juolab, Klevų alėjoje.     Šiuos  daug kainuojančius medelis  dar galima išgelbėti nuo suniokojimo ir persodinti, pavyzdžiui, darželio teritorijoje arba aptvertose mokyklų teritorijose.
Naiviai tikėjomės, kad po mūsų rašto niokojami medeliai bus persodinti. Deja, taip neįvyko.

Neatsakė į visus klausimus

1. Kadangi apie šių medelių sodinimą ruošėme straipsnį, prašėme savivaldybės atsakyti į klausimus:
2. Kiek buvo nupirkta  klevų ir už kokią sumą?
3. Kodėl šie klevai pasodinti ne rekonstruotoje darželio teritorijoje, o Klevų alėjos gatvėje?
4. Kodėl nupirkti užsienietiški medeliai, o ne vietiniai, kurie yra žymiai pigesni?
5. Kieno nurodymu pasodinti medeliai Klevų alėjos gatvėje?
6. Kieno sprendimu perkami užsienietiški medeliai, o ne vietiniai?
7. Su kuriomis tarnybomis turi būti derinamas medelių sodinimas miesto gatvėse ir ar buvo derinta?
8. Kodėl rekonstruojamose Bažnyčios, Lauko ir Geležinkelio gatvėse numatyta sodinti užsienietiškus medelius, o ne vietinius?
Savivaldybė nesiteikė atsakyti į visus šios painios medelių sodinimo tvarkos klausimus. Skelbiame iš savivaldybės gautą  atsakymą:
„ Informuojame, kad želdinių sodinimo darbus Lentvario mieste vykdė UAB „Statybos ir rekonstrukcijos darbai“, atlikdama vaikų lopšelio – darželio Klevų al. 28 A teritorijos sutvarkymą ir pritaikymą  įstaigos veiklai vykdyti. Pagal šio projekto aiškinamąjį raštą, numatytus krūmų ir medžių sodinimo darbus atliko tiek vaikų lopšelio – darželio teritorijoje, tiek pačiame Lentvario mieste. Vykdant apželdinimo darbus vaikų lopšelio – darželio teritorijoje, pagal patvirtintą  darbų pakeitimo aktą buvo pakeistos kai kurių augalų rūšys. Apželdinimo  darbų vertė – 58912,94 Lt. Lentvario mieto teritorijoje medelių sodinimo vietas nurodė Lentvario seniūnijos atsakingas darbuotojas.
Skaitytojams įdomu būtų sužinoti šio darbuotojo pareigas ir pavardę, taip pat darbuotojo, kuris kontroliavo želdinių tvarkymo darbus ir pasirašė darbų priėmimo aktą.
Prie savivaldybės atsakymo buvo pridėtas Lentvario lopšelio – darželio Klevų al. 28 A teritorijos sutvarkymo ir pritaikymo įstaigos veiklai statybos projekto aiškinamojo rašto kopija.“
Šiame „Aiškinamajame rašte“, kurį parengė  bendrovės „Statybos ir rekonstrukcijos darbai“ projekto vadovė  Felicija Vilimienė, plačiai aprašyta statybinė projekto dalis Teritorijos apželdinimo dalyje nurodyta, kad pagal higienos normas, sklypas pagal aptvėrimą  turi būti apsodintas penkių metrų pločio gyvatvore. Nurodyta, kad Lentvario seniūnija numatė apsodinti tujom „Barbant“, kurios nereikalauja ypatingos priežiūros, lengvai formuojamos, neturinčios  dyglių ir nuodingų vaisių. Prie teritorijos laiptelių  ant šlaito numatyta  keletas kalninių pušelių sodinukų, o  prie rūsio tvoros penki krūmai lanksvų. Kaip kompensacija už nukirstus medžius numatyta  Lentvario mieste pasodinti 22 vnt. kalninių pušų ir penkiolika klevų „Debora“.

Mažylių nedžiugins medžių ošimas

Galima ginčytis dėl tokio sprendimo. Pavyzdžiui, seniūnija siūlo gyvatvorę formuoti iš tujų sodinukų, nes jos „neturi spyglių ir nuodingų vaisių“, o darželio teritorijoje pasodintos kalninės pušys, ar  neturi spyglių? Dar vienas klausimas ar iškirtus darželyje liepas, beržus, kitus medžius, vaikai nebus nuskriausti, kai nematys, sprogstančių, žaliuojančių medžių jaukios žalumos, negirdės jų ošimo, o rudenį spalvingų lapų kritimo. Ar apsupti ūgtelėjusių tujų nesikeičiančios sienos nesijaus savotiškame kalėjime? Keisčiausia, kad darželyje nebuvo pasodinti klevai „Debora“ Juk jie nei spygliuoti, nei brandinantys nuodingus vaisius. Keisčiausia todėl, kad Lentvario seniūnijos vyriausioji specialistė Vida Brazionienė „Klevų alėjos“ laikraštyje (2012.10.26, Nr. 8) teigė, kad seniūnija parašė prašymą savivaldybei, kad ši skirtų lėšų medeliams įsigyti. „Prašome 5736 Lt. Planuojame pasodinti lanksvas, kadagius, pūslenį, „Debora“   klevus. „Debora“ klevus pasirinkome todėl, kad jų laja yra kompaktiška, kad ateityje genėjant medžius kiltų mažiau problemų. Ši klevų rūšis yra atsparesnė ligoms, rudenį nusidažo raudona spalva. Vieno 6- 8 metų amžiaus klevo kaina su medžius  palaikančiais kuoliukais kainuotų 320 litų.“
Negali nesutikti su V. Brazionienės nuomone dėl „Debora“ klevų. Iš to seka, kad jie tikrai tinka vaikų lopšelio- darželio „Svajonėlė“ teritorijai.
Įdomus sutapimas seniūnija prašė iš savivaldybės lėšų „Debora“ klevams sodinti mieste, o vėliau nusprendė „Debora“ klevus, skirtus darželio teritorijai, pasodinti gatvėje. Gal todėl, kad savivaldybė neskyrė lėšų?
Beje dar nevėlu juos iš Klevų alėjos perkelti į darželio teritoriją. Nors jie smarkiai aplaužyti, bet persodinti dar gali augti. Kai kuriuos,  labai brangus klevus, vandalai jau paruošė persodinimui. Išrauti jie mėtosi prie Klevų alėjos šaligatvio. Tereikia tik paimti ir nunešus į darželio teritoriją  pasodinti. Vos vieną medelį išgelbėjus susitaupys apie 320 litų. Aišku, atliekant šį darbą galima susitepti rankas, bet seniūnija  juk turi darbui skirtų pirštinių.
Projekto vykdytojai informacijos redakcijai neteikė

Kadangi savivaldybė neatsakė į visus mūsų pateiktus klausimus, bandėme kalbėtis su Lentvario lopšelio – darželio rekonstrukcijos vykdytojais, bendrove „Statybos ir rekonstrukcijos darbai“. Paskambinus internete skelbiamu telefonu atsiliepęs vyriškis teigė esąs bendrovės vadovas, bet paklaustas apie medelių sodinimą Lentvario darželyje ir Lentvario mieste jokios informacijos neteikė, tik pareiškė, kad medelius sodino subrangovas, bet nenurodė nei bendrovės  pavadinimo, nei telefono.
Vis dėlto sužinojome, kad medelius Lentvaryje sodino bendrovė „Floribunda“, deja, šios bendrovės internete skelbiamais telefonais nepavyko prisiskambinti. Norėjome sužinoti kaip šios firmos darbuotojai sodino medelius, kas sugalvojo medelis pririšti prie krosniai kūrenti skirtų pagalių, kur pirko medelius ir kiek jie kainavo.
P. S. Trakų rajono agentūros vyriausiasis specialistas V. Musnikas redakciją informavo, kad Lentvario Klevų alėjoje pasodintus medelius Trakų rajono savivaldybei nurodyta atsodinti kitais medeliais, tinkančiais sodinimui gatvėje.
Įdomu kieno lėšomis bus atsodinta ir kaip bus paskatinti šios medelių sodinimo akcijos kaltininkai?

Kęstutis Petkūnas
Autoriaus nuotr.

 

Naujienos iš interneto