A. Kubilius. „Jei A. Butkevičius ir toliau taip derėsis dėl dujų kainos, tai gali atsitikti, kad pati Lietuva sutiks sumokėti „Gazprom“ kompensaciją“

Vakar – Vasario 25d. –  iš Prezidentės išgirdome, kad „Gazprom“ raštu pateikti pasiūlymai dėl dujų kainos Lietuvos netenkina, nes kainos nuolaidos yra daromos vartotojų sąskaita.

„Lietuva iš „Gazprom“ turi reikalauti dviejų jai priklausančių dalykų. Pirma, nediskriminacinės dujų kainos, kuri būtų panaši į kitoms Europos valstybėms taikomą dujų kainą, ji turėtų būti maždaug 100 JAV dolerių mažesnė nei mokame dabar už 1000 kub. metrų dujų, nes kitaip „Gazprom“ mokės baudas. Antra – 4,5 mlrd. Lt kompensacijos už Lietuvos gyventojų permoką už dujas, kai „Gazprom“ Lietuvai taikė diskriminacinę kainą, – teigia Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. – Kol kas „Gazprom“ mums siūlo tik pusę to, kas priklauso Lietuvai – nediskriminacinę kainą, tačiau reikalauja atsisakyti pretenzijų į 4,5 mlrd. Lt, ir nesuprantama, kodėl Premjeras dėl to taip džiūgauja“.

Sprendžiant iš pranešimų žiniasklaidoje bei A. Butkevičiaus viešų pasisakymų, galima suprasti, jog keliems metams Lietuvai pasiūlyta mažesnė kaina tuo pačiu būtų laikoma savotiška kompensavimo forma už ankstesnes permokas, tad Lietuva turėtų atsisakyti ieškinio Stokholmo arbitraže ir apie maždaug 4,5 mlrd. litų kompensaciją Lietuvos vartotojams jau nebūtų kalbama. Keista girdėti, kad Premjeras tokį „Gazprom“ pasiūlymą išgirdęs Sočyje jį paskelbė „labai priimtinu jam asmeniškai“, nes tai reiškia, kad Premjeras yra pasiruošęs „Gazprom“ padovanoti Lietuvos vartotojams priklausančius 4,5 mlrd. Lt.

„Jei taip ir toliau Ministras Pirmininkas derėsis su „Gazprom“, galime prieiti prie situacijos, kad jau ne Lietuva reikalaus kompensacijos, o Lietuvos Vyriausybė sutiks pati „Gazprom“ sumokėti milijardinę kompensaciją. Gerai, kad dar yra Prezidentė, kuri sulaiko Premjerą nuo tokių žingsnių“, – ironizuoja A. Kubilius.

Lietuvos teisėtas reikalavimas – iš „Gazprom“ pirkti dujas už nediskriminacinę kainą ir gauti milijardinę kompensaciją dėl Lietuvos vartotojų patirtų nuostolių – negali tapti šios Vyriausybės negebėjimo solidžiai derėtis su „Gazprom“ įkaitu. Nesolidi Vyriausybės ir jos vadovo laikysena tokiose svarbiose derybose sudaro galimybes dujų monopolininkei „Gazprom“ su Lietuva elgtis atmestinai ir paniekinamai.

Agnė Bardauskaitė

Kontaktams:
Seimo TS-LKD frakcijos
Viešųjų ryšių grupė
Tel. (8 5) 239 6275
tsfrakcija@lrs.lt

Naujienos iš interneto