„Misija Sibiras“ dalyvio išgyvenimai sužadino jaunuolių patriotiškumą

DSC00132
Adrijos Naskauskaitės nuotr.

2014m. vasario 14d. Lentvario miesto bibliotekoje vyko projekto „Misija Sibiras“ pristatymas jauniesiems Lietuvos patriotams. Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazistai nekantriai laukė integruotos pamokos pradžios. Lentvaryje apsilankęs karininkas Tomas Šyvokas pasakojo apie 2013m. projekto, susijusio su trėmimų istorija, „Misija Sibiras“ ekspediciją į Tiumenės sritį.

Dalyviai turėjo aiškių tikslų – sutvarkyti ir įamžinti Lietuvos tremtinių kapavietes, pagerbti kritusius kovotojus už gimtinės laisvę ir parodyti, kad lietuviai yra patriotiški bei pilietiški. Tikslas buvo pasiektas – daugiau nei 600 žmonių stengėsi pereiti atranką ir patekti į dalyvių gretas. Po antrojo atrankos etapo, žygio Labanoro girioje, tik 15 ištvermingiausių ir labiausiai motyvuotų dalyvių buvo atrinkti keliauti į tolimąją Tiumenės sritį. Kelionės pradžioje komandą nuo tikslo skyrė daugiau nei 3000 kilometrų.

Ekspedicija truko dvi savaites. Atvykę dalyviai susitiko su Rusijos lietuviais, klausėsi liudininkų pasakojimų. Pirmosios aplankytos Kulimeso kapinės tebuvo medžiais apaugę krūmynai. Ten stovėjo vienintėlis kryžius, iš kurio dalyviai pažino toje vietoje esančias kapavietes. Komanda sutvarkė kapines ir pastatė iš Lietuvos atsivežtą kryžių, ant kurio buvo parašyta „Čia ilsisi lietuviai tremtiniai“.

Projekto dalyviai ne tik tvarkė kapavietes, bet prisidėjo ir prie tautiečių gyvenančių Rusijoje gerovės. Jie, sužinoję apie atvykstančią ekspediciją, patys ją susirado, nuoširdžiai, neslėpdami ašarų, kalbėjo apie tremties laikus, prarastus ar likusius Lietuvoje artimuosius.

Į Novyj Topą atvykusius lietuvius itin sužavėjo senukas Vladimiras, tikras baltarusis, kuris sakė, esą lietuviai buvo geriausi jo draugai, šilčiausi bei darbščiausi pažinoti žmonės. Toje vietoje lietuviai pastatė mokyklą ir sporto salę, kas įrodo, kad net tremtyje, tautiečiai nenuleido rankų ir siekė geresnio gyvenimo. Antrosios aplankytos kapinės buvo mišrios. Lietuvių kapus dalyviai pažindavo iš Gediminaičių stulpų fragmentų kryžiuje. Vietiniai gyventojai atsiliepė, kad lietuviai buvo labai geri kalviai, tad visi metaliniai kryžiai buvo itin gražūs.

Trečiosios aplankytos kapinės buvo apaugusios krūmynais, kone palaidotos po užgriuvusiais pūvančiais medžiais. Sąlygos dirbti buvo labai pavojingos, siautėjo audros, be perstojo lijo. Prie kapinių buvo kasamas karieras, lietuviai suprato, kad jei nesiims darbų, kapinės bus perkastos. Laiko nebuvo daug, ekspedicija ėjo į pabaigą, tad net nepaisydami prastų oro sąlygų dalyviai sunkiai plušo, kad sutvarkytų kapines ir aptvertų jas tvora. Toks ryžtingas darbas atkreipė ir vietinių dėmesį. Jie padėjo lietuviams kuo galėjo. Galiausiai kapinės buvo aptvertos ir apsaugotos, pastatytas didžiulis pačių dalyvių rankomis padirbtas kryžius.

Po dviejų savaičių 2013 metų ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyvių žygdarbiai nesibaigė. Jie pratęsė patriotizmo skatinimą Lietuvoje. Vyko parodos, kurtas dokumentinis filmas, kuris jau šiemet turi pasiekti Lietuvos žiūrovus. Kone visa Lietuva jau žino apie „Misija Sibiras“ projektą ir jo svarbą. Pristatymo Lentvaryje metu jaunimas labai džiaugėsi galimybe išgirsti liudininko pasakojimus, išgyvenimus. Vaikai klausinėjo įvairių klausimų, aktyviai dalyvavo ir aptarinėjo lietuvių tremtinių likimą.

DSC00116

Dėkojame Lentvario miesto bibliotekai bei projekto „Misija Sibiras“ dalyviui Tomui Šyvokui, už suteiktas žinias ir galimybę dalyvauti renginyje.

                      Adrija Naskauskaitė

Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos gimnazistė

Naujienos iš interneto