Be gamtos nebus ir mūsų

DSCF3872
Lina Marmaitė

Gruodžio 17 d. Lentvario miesto bibliotekoje svečiavosi rašytoja, žurnalo „Lututė“ redaktorė, klubo „Lutučiukai“ vadovė Lina Marmaitė-Snitkienė. Viešnia skaitė paskaitą vaikams „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“, pasakojo apie žurnaliuką „Lututė“. Į susitikimą atskubėjo Lentvario pradinės ir Lentvario Henriko Senkevičiaus mokyklų pradinukų būrys.

Žurnalas „Lututė“ leidžiamas nuo 1995 metų, pradžioje išeidavo vienas žurnalo numeris į metus, o dabar po vieną į mėnesį. „Lututės“ misija – puoselėti mažųjų skaitytojų meilę gamtai, skatinti juos globoti ir saugoti ją. Lina Marmaitė pradėjo leidykloje dirbti nuo 16-ojo žurnaliuko numerio. Šiuo metu, galima teigti, ji viena rūpinasi žurnalo leidyba. Pati rašo straipsnius, sudarinėja užduotėles ir kryžiažodžius, sugalvoja konkursus ir pati fotografuoja. Kada viską paruošia, jai į pagalbą ateina maketuotojas ir redaktorė. Skaitydami „Lututę“ mes sužinome labai daug įdomių faktų apie paukščius, gyvūnus, vabzdžius, augalus, žmogaus santykius su gamta ir t.t. Žurnaliukas moko, kad reikia gamtą ne tik mylėti, bet ir padėti jai, rūpintis mus supančia aplinka, nes didžiausias gėris yra sutikti su gamta ir darniai su ja gyventi.

DSCF3882
Lentvario pradinės ir Lentvario Henriko Senkevičiaus mokyklų pradinukai klauso paskaitos

Paskaitą „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“ Lina Marmaitė pradėjo nuo klausimo: „Ką bendro turi paukščių išsaugojimas ir energija?“. Vaikai spėliojo: vieni sakė, kad reikia nešiukšlinti, kiti – nelaužyti ir nekirsti medžių, nedeginti laužų, rūšiuoti atliekas. Atsakymai lyg ir teisingi, bet prie ko ta energija..? Naudojant elektros energiją žmogus įtakoja klimato kaitą, klimatas vis labiau atšyla, tirpsta ledynai, keičiasi kai kurių vietovių augalija, o tai neigiamai veikia paukščius. Mes pripratę prie elektros energijos teikiamų paslaugų negalime jos atsisakyti, tačiau, taupydami elektros energiją, galime prisidėti prie paukščių išsaugojimo. „Reikia tiek nedaug, kad padėtume gamtai: arbatai užkaisti vandens tik tiek, kiek reikia vienam puodukui, išėjus iš kambario išjungti televizorių ir elektrą, pakrovus telefoną pakrovėją ištraukti iš rozetės, nelaikyti ilgai atidaryto šaldytuvo“ – smagios paskaitėlės metu kalbėjo Lina Marmaitė. Panaudodama multimediją Lina pademonstravo, kaip keičiasi klimatas, leido paklausyti paukščių balsų, kuriuos vis sunkiau išgirsti gamtoje. Parodė atsineštą gervės kiaušinį, kurį vaikai galėjo ne tik pamatyti, bet ir labai atsargiai vienas kitam perduodami iš rankų į rankas apžiūrėti. Papasakojo apie kartais Lietuvoje žiemojantį paukštį remezą ir parodė sudėtingą, pakabinamą ant šakos iš meldų pūkų susuktą ir įvairių augalų plaušais sutvirtintą lizdą. Pademonstravo, kaip atrodo mūsų miško sanitaro – genio uoksas, papasakojo apie Lietuvos Raudonąją knygą. Vėliau vaikai sprendė kryžiažodį apie Lietuvos paukščius. Už teisingus atsakymus gavo žurnaliukus „Lututė“, kuriais labai džiaugėsi. Pabaigoje Lina Marmaitė priminė, ką mes galime padaryti, kad padėtume gamtai: taupykime elektros energiją, rūšiuokime atliekas ir pasodinkime nors po vieną medelį. O svarbiausia nepamirškime, kad be gamtos nebus ir mūsų.

Vilma Kmitienė,

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo

vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto