Kai nusileidžia angelai…

DSCF3761
Iš modelino buvo lipdomos dovanėlės. Viktorijos Muraško nuotr.

Šv. Kalėdos – senas šaknis turinti žiemos saulėgrįžos šventė. Tai tamsusis metų laikas, kurio metu buvo žaidžiami žaidimai, dainuojamos dainos, pranašaujami orai, buriama, kokia sėkmė laukia kitais metais. Į Lietuvą atėjus krikščionybei saulėgrįžos šventė sutapatinta su Jėzaus Kristaus gimimu.

Vienas šių švenčių simbolių yra Angelas. Angelai pranešė apie Viešpaties Jėzaus gimimą. Nuo pat sielos užgimimo mamos įsčiose, žmogų šiame pasaulyje visur lydi angelas. Angelas, išvertus iš graikų kalbos, reiškia pasiuntinys. Daugelyje kalėdinių legendų ir istorijų yra minimi ir angelai. Visur jie vaizduojami, kaip labai mielos žmogiškos būtybės, dažniausiai vaikų pavidalo, tik apdovanotos sparnais. Šiandien angelas – neatsiejamas adventinio laikotarpio ir Šv. Kalėdų simbolis, reiškiantis nemirtingumą, dorybę, nekaltybę, meilę, gerumą ir dangišką prigimtį. Tikėdami, kad esame saugomi ir globojami angelo sargo, jaučiamės drąsiau, saugiau ir įgyjam papildomo pasitikėjimo ir vidinės ramybės. Šv. Kalėdų laukimo laikotarpiu žmonės tarsi susivienija su angelais, siekdami pradžiuginti kitų širdis. Angelų figūrėlės dažnai naudojamos puošiant Kalėdų eglutę, kaip miela kalėdinė dovanėlė – suvenyras skirtas artimam žmogui.

Vieną advento popietę Lentvario biblioteka prisipildė vaikiško juoko ir suaugusiųjų šurmulio. Čia susirinko mažieji skaitytojai su savo tėveliais ir seneliais į kūrybines ,,Kalėdinių angeliukų dirbtuves“. Pamokėlę mums pravedė Lentvario I-osios vidurinės mokyklos mokytoja Lena Zeinalova. Visi smagiai pabendravo ir pasitelkę išmonę ir kūrybiškumą savo rankomis iš modelino nulipdė žaismingas ir mielas angeliukų figūrėles. Jas vėliau išdžiūvusias, jau kitą dieną nuspalvino ir papuošė karoliukais, spalvotais kaspinais. Gavosi gražios kūrybiškos savo rankomis pagamintos kalėdinės dovanėlės. Kam linksma figūrėlė, kam skambantis angeliukas-varpelis, kam eglutės žaisliukas. Taip ir praėjo mielos, jaukios ir malonios advento popietės su viena didele draugiška šeima.

Šv. Kalėdos – stebuklų, džiaugsmo ir dovanų metas. Tai metas, kai artimiausiems ir brangiausiems žmonėms dovanojame savo dėmesį ir šypsenas. Kartais pačių gražiausių ir geriausių dovanų reikia ieškoti ne parduotuvių lentynose, bet savo mintyse, idėjose ir širdyse. Tai – dovanos, pagamintos mūsų pačių rankomis, pripildytos mūsų šilumos ir meilės.

Lentvario bibliotekos kolektyvas linki visiems jaukių ir gražių Šv. Kalėdų ir prasmingų Naujųjų 2014 metų! Svajokite, džiaukitės gyvenimu, šypsokitės ir mylėkite!

 

Rūta Minkevičienė,

Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos

Lentvario filialo vyr. bibliotekininkė

Naujienos iš interneto