Fotografijos paslaptys su Sauliumi Paukščiu

Lentvario miesto bibliotekoje prasidėjo edukacinė fotografijos meno programa ,,Blykstė 2019“. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė. Dalyvauti projekto veiklose užsiregistravo jaunimas nuo 14 metų. Programos dalyviai ugdys menines kompetencijas, gilins žinias fotografijos srityje, ugdys savo kūrybiškumą, praktiškai išbandys įvairias fotografijos kūrimo technikas. Projekto tikslas – išmokyti turima fotografavimo priemone padaryti gražiausius kadrus.

Gegužės 22 dieną  į pirmą susitikimą atvyko fotomenininkas, meninių akcijų rengėjas, publicistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Saulius Paukštys.

Menininkas gimė ir gyvena Vilniuje. Nors baigė inžinieriaus studijas Kaune, pasuko menų kryptimi ir nuo 1987 metų dalyvauja įvairiose parodose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1990 metų pradėjo dirbti Vilniaus dailės akademijoje, buvo vienas iš Fotografijos ir meno katedros kūrėjų. Drauge su Sauliumi Pilinkum iniciavo paminklų Frankui Zappai ir Džonui Lenonui pastatymą Vilniuje. Šiuo metu dirba savo įkurtoje įmonėje ,,Fototeatras“, taip pat reklamos fotografijoje. Jo kūrinių yra Lietuvos muziejuose, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, privačiose kolekcijose. Menininkas yra išleidęs fotografijų knygą ,,Lietuvos kariuomenė. Veidai“, kelionės įspūdžių motociklais per septynias šalis knygą ,,Į Bankoką per 40 dienų“, detektyvinę istoriją apie meno pasaulį ,,Pustoniai ir atspalviai“, knygą apie paminklo menininkui Frankui Zappa atsiradimą Vilniuje – ,,Frank Zappa-Lietuvos sūnus“. Saulius Paukštys savo kūryboje remiasi į socialinę aplinką, mėgėjišką, paprastą, senovinę fotografiją.

Mokymus svečias pradėjo nuo foto meno istorijos. Pabrėžė, kad 1839 metai yra fotografijos meno pradžia. Fotografas pasakojo ir skaidrėse rodė, kaip atrodė pirmos foto kameros, paaiškino techninius fotografavimo pagrindus, papasakojo, kaip vyko pirmieji fotografavimai. Visus sudomino faktas, kad XIX amžiuje fotografuojant žmogų, šis turėjo 5 minutes išsėdėti nepajudėjus. Tam buvo įrengti specialūs kūno laikikliai, pavyzdžiui prilaikyti kaklui ar liemeniui. Saulius Paukštys demonstravo pirmas nespalvotas nuotraukas, rodė paties įsigytą Londone 100 metų senumo įrėmintą fotografiją. Sekančiam susitikimui svečias parengė kiekvienam dalyviui užduotį – pagal duotą temą nufotografuoti po 2-3 vaizdus. O temos išties reikalauja dalyvių kūrybiškumo ir išmonės, pavyzdžiui: Nelaimingas kėdės gyvenimas, Veidrodėlio pasakojimai; Stiklinės ir kavos meilė; Rašiklių dainos; Žiauri lūpdažio istorija ir t.t.  Kito susitikimo metu vyks nuotraukų aptarimai bei prasidės praktiniai užsiėmimai. Edukacijos dalyviai kartu su menininku eis medžioti įdomių kadrų lauke. ,,Svarbiausia pamoka pradedančiajam fotografui – visų pirma reikia turėti  aiškią idėją, o kokia priemone fotografuosi yra nesvarbu. Ne priemonė fotografuoja, o už jos stovintis žmogus“, – sakė Saulius Paukštys.

Norintys prisijungti prie projekto veiklų maloniai kviečiami užsukti į biblioteką.

 

Violeta PUPELIENĖ, Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo

vyr. bibliotekininkė

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo nuotr.

Naujienos iš interneto