Jungtinių Tautų Žmogaus teisių Taryba pritarė Lietuvos ataskaitai

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos 34-ojoje sesijoje patvirtinta Žmogaus teisių tarybos Visuotinės periodinės peržiūros darbo grupės ataskaita dėl Lietuvos. Taip pat buvo  pritarta Lietuvos atliktam rekomendacijų vertinimui, ar jos priimtinos Lietuvai.    

Vertindamos žmogaus teisių padėtį, JT taiko visuotinės periodinės peržiūros procedūrą ir atsižvelgia į tris aspektus – pačios valstybės pateiktą informaciją, apibendrintus duomenis apie kitų šios valstybės ataskaitų ar problemų svarstymą JT padaliniuose bei  nevyriausybinių organizacijų atsiliepimus – jų „šešėlines“ ataskaitas. Tai suteikia galimybę nustatyti, kaip užtikrinamos žmogaus teisės konkrečioje šalyje ir pateikti rekomendacijas žmogaus teisių apsaugos tobulinimui.

„Šie svarbūs dokumentai ir Lietuvos priimtos rekomendacijos paskatins reikalingų reformų įgyvendinimą žmogaus teisių ir laisvių srityje, – sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė. – Tam reikės ne tik Vyriausybės ir atskirų ministerijų, bet ir Seimo bei nepriklausomų žmogaus teisių institucijų, teisėsaugos, savivaldybių pastangų. Kviesime ir nevyriausybines organizacijas,  gyventojus teikti savo pasiūlymus“ .

JT Žmogaus teisių tarybos vykdoma visuotinė periodinė peržiūra yra žmogaus teisių stebėjimo mechanizmas, veikiantis nuo 2008 metų. Ši peržiūra atliekama kas penkerius metus. Žmogaus teisių padėtis Lietuvoje pirmą kartą Visuotinės periodinės peržiūros darbo grupės sesijoje svarstyta 2011 metais.

Pernai lapkričio mėnesį darbo grupė savo eilinėje sesijoje vertino, kaip Lietuva užtikrina  JT teisės aktais garantuojamas  žmogaus teises ir įgyvendina dar 2011 metais gautas ir priimtas rekomendacijas. Šioje sesijoje  Lietuva JT Žmogaus teisių tarybai pateikė antrą ataskaitą  apie žmogaus teisių  padėtį šalyje 2012–2016 metais.

Lietuva buvo gavusi 172 rekomendacijas, iš kurių vieną iš karto atmetė. Dėl kitų savo poziciją turėjo pateikti iki JT Žmogaus teisių tarybos 34-osios sesijos pradžios kovo mėnesį.

Vyriausybė, vertindama Lietuvai pateiktas rekomendacijas, daugumai  pritarė ir pavedė  ministerijoms pagal kompetenciją įgyvendinti. Išsamiau su JT Žmogaus teisių tarybos Visuotinės periodinės peržiūros darbo grupės ataskaita apie Lietuvą bei joje pateiktų rekomendacijų vertinimu galima susipažinti internete (nuoroda http://www.tm.lt/tm/jungt_tautu_zmogaus_teisiu/ ).

Taip pat maloniai kviečiame Lietuvos gyventojus, nevyriausybines organizacijas ir kitas suinteresuotas grupes teikti pasiūlymus dėl JT Žmogaus teisių tarybos Visuotinės periodinės peržiūros darbo grupės ataskaitoje pateiktų rekomendacijų įgyvendinimo el. paštu upr@tm.lt

Kitas Lietuvos vertinimas numatomas 2021 metais.

Daugiau informacijos:

Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyrius

Naujienos iš interneto