„Antiidealas“ – madinga ir laisva netobulybė

antiidealas-82179-s320x449-s320x449-s320x449

Sausio 17 dieną 12 valandą Trakų kultūros rūmuose vyks išskirtinio dizaino meno projekto „Antiidealas“ nuotraukų parodos atidarymas. Projekto „Antiidealas“ metu, dalyvaujant talentingiausiems jaunosios kartos lietuvių dizaineriams, buvo sukurta aprangos kolekcija, įkvėpta proto negalią turinčio žmogaus asmenybės.

Parodos atidarymo metu svečiai galės pamatyti dokumentinį filmą apie kolekcijos kūrimą, susipažinti su projekto dalyviais bei apžiūrėti įkvėpiančią ir stilingą nuotraukų parodą.

Analogų Europos meno pasaulyje neturintis projektas „Antiidealas“ vyko 2015 metų rugpjūčio– gruodžio mėnesiais Vilniaus Markučių dienos veiklos centre. Projekto metu Lietuvoje ir užsienyje pripažintos jaunosios kartos drabužių dizainerės Vidmina Stasiulytė, Modesta Kremerytė, Rūta Lendraitytė Utalla, Aleksandra Glušinaitė, Elzė Sakalinskaitė ir Milita Balčaitytė (dizaino studija „Indigo“) lankėsi Markučių centre bei bendravo su jo klientais – proto negalią turinčiais žmonėmis. Užsimezgusi draugystė bei įgyta unikali patirtis įkvėpė menininkes sukurti drabužių kolekciją, atspindinčią jų pasirinktus modelius. Šią originalumu, stilingumu ir pozityvumu spinduliuojančią kolekciją prieš fotografės Raimondos Vyšnios objektyvą pademonstravo patys ją įkvėpę modeliai.

„Neįgaliųjų esame įpratę „nepastebėti“ arba žiūrėti į juos su gailesčiu, baime, o kartais – ir su pasibjaurėjimu. Tai, deja, per ilgus metus susiformavęs požiūris į kitokius žmones – ir šis požiūris labai trukdo iš tiesų juos pažinti. O šie žmonės įkvepia – jie turi stiprių vertybių, jie gyvybingi, ypač kūrybingi ir labai šilti. „Antiidealas“ suteikia progą pamatyti juos menininkių akimis.

„Antiidealo“ drabužių kolekcija – subtilūs modelių asmenybių portretai ir menininkių įžvalgų dienoraščiai. Kolekcijos nuotraukų paroda keliauja po visą Lietuvą, o drabužių kolekciją praėjusių metų gruodį modeliai demonstravo šiuolaikinio meno festivalyje VIRUS Šiauliuose. Nekantriai laukiame susitikimo Trakuose“, – sako projekto sumanytoja ir kuratorė menininkė Irma Bogdanovičiūtė.

Parodos atidarymo renginys sausio 17 dieną 12 valandą. Paroda Trakų kultūros rūmuose veiks sausio 17 – vasario 13 dienomis. Parodos lankymas nemokamas.

Daugiau informacijos apie projektą:

http://www.madeinvilnius.com/lt/gyvenimas/dizaino-meno-projektas-antiidealas-madinga-ir-laisva-netobulybe/i/
http://stilius.lrytas.lt/karamele/fotografiju-modeliais-tapo-proto-negalia-turintys-lietuviai.htm
https://www.facebook.com/antiidealas/

Projektą globoja Lietuvos respublikos kultūros taryba.

Parodos „Antiidealas“ organizatorių informacija

Naujienos iš interneto