Pavasarį pradeda kilti UVI indeksas: vaistininkas pataria, kaip pasirūpinti savo veido oda

Po žiemos atėjęs pavasaris gali tapti tikru iššūkiu mūsų veido odai. Keičiantis orams gali išsibalansuoti mūsų veido odos drėgmės lygis – pavyzdžiui, riebios odos savininkai gali skųstis pagausėjusiu bėrimu, o sausos odos – jos tempimu, pleiskanojimu. Taip pat „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė pataria šį pavasarį jau pradėti naudoti priemones su SPF apsauga, nes Lietuvoje ultravioletinės spinduliuotės indeksas (UVI) jau pasiekė vidutinį stiprumą.

UVI jau pakilo iki vidutinio stiprumo

Ultravioletinės spinduliuotės indeksas (UVI) nurodo, koks yra saulės ultravioletinių spindulių intensyvumo lygmuo tam tikroje vietoje ir laiku. Tai, anot vaistininko, padeda įsivertinti, kokios SPF apsaugos stiprumo mums reikia.

„Ultravioletiniai saulės spinduliai yra pavojingi mūsų odai ištisus metus, todėl priemones su SPF apsauga reikėtų naudoti visais metų laikais. Ir, visgi, nors žiemą Lietuvoje UVI dažnai būna mažas, šį pavasarį jau galime pastebėti jo padidėjimą, kuris pastarosiomis dienomis siekia vidutinį stiprumą. Tai reiškia, kad ypatingai vidurdienį, 11.00-15.00 valandomis, turime atsakingiau saugotis ultravioletinių saulės spindulių naudojant kepures, akinius ir, žinoma, SPF priemones“, – teigia vaistininkas M. Rutalė.

Pasekmės nuo odos nudegimų iki melanomos

Anot vaistininko, per didelis ultravioletinių spindulių kiekis yra pavojingas bei gali ne tik nulemti skausmingus odos nudegimus, bet ir turėti ilgalaikes pasekmes.

„SPF filtras gali apsaugoti mūsų odą nuo kenksmingų saulės spindulių, kurie gali paskatinti apgamų ir kitų odos darinių atsiradimą, taip pat nulemia tokius odos pakitimus kaip raukšlelės, pigmentinės dėmės, kuperozė. Negana to, UV spinduliuotė skatina odos vėžio, dar kitaip vadinamo melanoma, išsivystymą. Tuo tarpu naudodami priemones su stipria SPF apsauga, mes netgi galime sulėtinti odos senėjimą, padidinti jos elastingumą ir stangrumą. O jeigu turite neryškių pigmentinių dėmių, SPF filtras gali padėti jas pašviesinti“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

Ne tik saugokite odą nuo saulės, bet ir puoselėkite ją

„Jeigu žiemą saugome savo odą nuo šalčio ir todėl naudojame riebesnės tekstūros veido kremus, pavasarį galime sugrįžti prie lengvesnės tekstūros. Jeigu esate riebios odos savininkas, rinkitės vandens pagrindo kremą, o jei jūsų oda sausa, pirmenybę teikite aliejinės tekstūros kremams. Taip pat pavasarį įdėmiai apžiūrėkite savo odą, ar nematote jos pokyčių, dėl kurių reikėtų kreiptis į dermatologą“, – sako vaistininkas M. Rutalė.

„Apžiūrėkite, ar nuo praėjusios vasaros per žiemą neatsirado naujų odos darinių, apgamų ar pigmentinių dėmių. Vyrams kartais jie gali atsirasti ir barzdos srityje, kuriuos pastebėti lengviau ją nusiskutus. Yra ir daugiau signalų, kurie turėtų paskatinti jus kreiptis į dermatologą. Pavyzdžiui, atsigėrus arbatos ar pavalgius sriubos, jus pradėjo „išmušti“ raudonis, ant odos atsirado pūlinukų arba oda labiau nei įprastai riebaluojasi. Visais šiais atvejais dermatologas jus galėtų užvesti ant kelio, kokiomis priemonėmis spręsti problemas“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.

 

Šaltinis: Zenpr

Naujienos iš interneto