Šį savaitgalį Vilniuje atviros architektūros festivalis „Open House Vilnius“

Gegužės 13-14 dienomis Vilniuje vyks atviros architektūros savaitgalis – festivalis „Open House Vilnius“, kviečiantis nemokamai apsilankyti pastatuose, kurie įprastai nėra lengvai prieinami arba į kuriuos nepelnytai neatkreipiame dėmesio ir praeiname pro šalį.

Į ekskursijas išankstinė registracija nėra vykdoma. Jose dalyvauti galima „gyvos“ eilės principu.

Šių metų „Open House Vilnius“ tema – patogumas būti. Renginys lankytojus kviečia pažinti patogią būti architektūrą. Siūloma į architektūros patogumo klausimą pažvelgti ir platesniame Vilniaus miesto kontekste, pastebėti, kaip keičiasi miesto tūrinė struktūra, kaip vystosi jo infrastruktūra, kuriasi viešosios ir žaliosios erdvės. Taip pat – atkreipti dėmesį į tai, kaip architektūros patogumas suvoktas ankstesniais laikotarpiais, kaip ši sąvoka kito, kokiomis detalėmis, intervencijomis ir sprendimais šiandieniniai architektai transformuoja senus pastatus ir kuria jų patogumą.

Vienuose pastatuose jaučiamės gerai, kituose – ne iki galo. Iki tikro patogumo tarsi kažko trūksta, nors ne visada galime įvardyti, ko. Kas nulemia, kad architektūra yra patogi būti? Kada pastatas priglunda tarsi drabužis? Ko reikia, kad pastatas būtų patogus visiems jo naudotojams – ir mamai ar tėčiui su vaiku, ir judėjimo negalią turinčiam, ir bet kuriam kitam žmogui? Kaip kuriama šiuolaikiška patogi būti architektūra ir ją supanti aplinka?

Renginio programą galite pamatyti ir maršrutą susiplanuoti https://www.openhousevilnius.lt/programa/

 

Parengta pagal „Open House Vilnius“ pateiktą informaciją

Naujienos iš interneto