Bent trumpam pabūti mokytojo kailyje

Karolis Klimas gimė 1991 m. Vilniuje ir nuo pat vaikystės svajojo tapti rašytoju. Mokėsi Vilniaus universiteto Teisės fakultete, vėliau baigė to paties universiteto lietuvių filologijos studijas. Ilgą laiką dirbo reklamos ir komunikacijos srityje.

Vasario pabaigoje pasirodžiusi Karolio Klimo knyga „Mokytojas“ pirmą kartą buvo pristatyta šių metų Vilniaus knygų mugėje, o jau balandį autorius leidosi į gastroles po Lietuvą, kurių metu savo leidinį nemokamai pristatė šalies bibliotekose ir mokyklose.

Balandžio 27 d. Karolis Klimas su garsiąja Žaklina atvyko ir į Lentvario miesto biblioteką, kurioje buvo sėkmingai pasiektas gastrolių po Lietuvą finišas. Jau trečio tiražo sulaukusios knygos autorius papasakojo apie turą po šalį ir kelionės simboliu tapusią Žakliną. Karolis paaiškino, kad Žaklina – tai 1999 metų „Toyota Yaris“, mažas raudonas automobiliukas, kuriuo kadaise važinėjo jo senelis, o paskui teta. Seneliui mirus automobilis ilgai stovėjo garaže nenaudojamas, teta irgi nebuvo entuziastinga vairuotoja, todėl nusprendė padovanoti jį Karoliui. Kartą juokaudamas vaikinas automobilį pavadino Žaklina ir vardas iškart prilipo. Nuo tada jį žinojo visi Karolio mokiniai. Žaklina autoriui turi sentimentalią vertę, o taip pat visur patikimai nugabena.

Šių gastrolių tikslas buvo susipažinti su vietos bendruomenėmis, susitikti su įvairiais žmonėmis ir papasakoti apie savo knygą, padiskutuoti apie švietimą, kūrybą ir atsakyti į skaitytojams iškilusius klausimus.

Į susitikimą Lentvario bibliotekoje susirinko labai įvairi publika: nuo priešmokyklinuko, kurį į susitikimą atsivedė mama, iki senjorų amžiaus sulaukusių mokytojų, kurie puikiai išmano mokyklos virtuvę ir ne vieną dešimtmetį yra krimtę mokytojo duoną. Renginio metu autorius labai šmaikščiai ir įdomiai papasakojo savo atsiradimo (kaip mokytojo) mokykloje istoriją. Atskleidė, kad dirbti į ugdymo įstaigą atėjo ne tam, kad išgelbėtų pasaulį, o tam, kad išgelbėtų save. Pats Karolis savo knygoje rašo, kad prieš ateinant į mokyklą dirbti jis nieko prasmingo gyvenime neveikė. Jam atrodė, kad viduje veriasi beribė tuštuma, kuri tuoj jį patį suvalgys. Jis jautėsi tarsi būtų lėliukėje įkalintas drugys, priverstas žiūrėti į pasaulį pro apvalkalą, kurio neįmanoma praplėšti, kol vieną dieną išsiuntė savo CV kelioms Vilniaus gimnazijoms. Taip nuo 2019 m. Vilniaus universitete studijuodamas mokyklos pedagogiką pradėjo dirbti lietuvių kalbos ir literatūros mokytoju. Vos pradėjęs pedagogo kelią, Karolis puolė sudarinėti savo privalomą neprivalomų knygų sąrašą, kuris yra skirtas užkabinti, praplėsti literatūrinį akiratį, ugdyti skaitymo įprotį, raštingumą, meilę knygoms ir nepasiklysti jų pasaulyje. O jei pavyktų įžiebti susidomėjimą skaitymu, jo kaip mokytojo misija būtų įgyvendinta.

Karolis minėjo, kad rašydamas knygą „Mokytojas“ nemažai situacijų paėmė iš realybės, norėdamas sukurti ryškesnį mokytojo portretą labiausiai dėl to, kad vertinant ir reformuojant švietimo sistemą būtų įsiklausoma į mokyklose dirbančius pedagogus. O ši knyga yra puiki galimybė įlįsti į mokytojo kailį bent trumpam.

Atsisveikindamas su į susitikimą atėjusiais skaitytojais, mokytojas Karolis Klimas visiems nuoširdžiai palinkėjo pamilti skaitymą ir nesuvabalėti.

 

Kristina SERAPINIENĖ, Lentvaris

Naujienos iš interneto