L. Eitmanytė-Valužienė: nupiešti melodiją

„Kai susitinka Fantazija ir Gamta“ – toks yra Linos Eitmantytės-Valužienės, dailininkės, knygų vaikams ir paaugliams iliustratorės, darbų parodos Lentvario bibliotekoje pavadinimas. Visą balandžio mėnesį kvietėme jaunuosius skaitytojus ir bibliotekos lankytojus pasigrožėti piešiniais, sukurtais Neringos Vaitkutės („Vaivorykščių arkos“, „Titnago plunksna“, „Šnabždesiai bedugnėje“), Selemono Paltanavičiaus („Leopardas Leonardas“, „Brunas“) ir Claudia Rainville bei Riccardo Geminiani („Rafis, baltasis erelis“) knygoms.

Na, o Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu pakvietėme pačią dailininkę Liną atvykti į  Lentvario biblioteką ir susitikti su Kūrybiškumo saviraiškos studijos dalyviais, papasakoti apie parodoje eksponuojamus piešinius bei pasidalinti apie patį kūrybos procesą.

Viešnia prisipažino, kad labai patinka būti ir susitikti su vaikais. Jie yra kaip vandens šaltinėlis, kuris įkvepia, moko, atgaivina.

Pakalbinta pasidalyti apie menininkės kelią, viešnia pasakojo, kad piešti jai patiko nuo vaikystės, bet taip pat gerai sekėsi ir muzikuoti, todėl muzika nuo dailės jai iki šiol yra neatsiejamas dalykas. Atvykusi į Vilnių iš gimtojo miesto Kelmės Lina įstojo į Nacionalinę Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą, smuiko specialybę, ir iki pat 11 klasės mokėsi groti šiuo instrumentu. Nuo 8 klasės, laisvu nuo muzikavimo laiku, savo malonumui eidavo piešti į dailės skyrių, o nuo 11 klasės pradėjo mokytis ne tik muzikos, bet ir dailės. 1989 m. baigusi Vilniaus M. K. Čiurlionio menų gimnaziją Lina įstojo į Vilniaus dailės akademijos grafikos specialybę.

Nauja autorės bežodė paveikslėlių knyga „Išgirsti dieną“, apie kurią Lina papasakojo vaikams, yra būtent tokia, kai vietoj žodžių žmogus, vartantis knygą ir nuskanavęs QR kodą, gali klausytis muzikos garsų ar melodijos, atspindinčios vaizduojamą piešinį. Bežodė paveikslėlių knyga „Išgirsti dieną“ apima muzikos, dailės ir gamtos pasaulį. Dailininkė L. Eitmanytė-Valužienė skirtingomis dailės technikomis jautriai ir estetiškai atskleidė mikro-makro pasaulius. Iliustruotoja pavaizdavo sraigės, kuriai įvairias kliūtis įveikti padėjo drugelis, varlė ir peliukas, kelionę. Šalia gyvena vilkų šeima – jie tartum nepastebi mažųjų kaimynų, bet dienos stebuklas nutinka visiems.

„Išgirsti dieną“ menininkė kviečia su nuostabia kompozitoriaus J. S. Bacho muzika (žr. https://www.knygos.lt/lt/knygos/isgirsti-diena/).
Edukacijos metu vaikai, kartu su dailininke semdamiesi įkvėpimo iš gamtoje darytų iliustratorės nuotraukų, piešė kiekvienas savo sraigelę ir jos kelią. Kiekviena sraigutė išėjo kitokia, savaip miela ir ypatinga. Vaikai sakė, kad susitikimas su dailininke praturtino jų supratimą, kaip gimsta knygų iliustracijos, koks yra jų virsmas iki paveikslėlio skaitomoje knygoje. Ateityje rinkdamiesi knygą jaunieji skaitytojai tikrai atpažins Linos Eitmantytės-Valužienės savitą, emocionalų, švelnų, be galo kruopštų piešimo stilių.

Dailininkė Lina Eitmantytė-Valužienė iliustravo apie 30 knygų vaikams, kasmet išleidžiamos 2–3 naujos dailininkės iliustruotos knygos. Daugiau autorės darbų galima pamatyti interneto svetainėje https://lina.valuziene.lt.

Jurgita MAKARAVIČIENĖ, Lentvaris

Naujienos iš interneto