Klevų alėja, ISSN 2424-5429

Puošiame namus ir Velykų stalą: specialistė pataria, kaip neišlaidaujant susikurti šventinę nuotaiką (receptas)

Norint gyventi tvariau ir sutaupyti, verta pradėti nuo savo aplinkos. Juk vietoje to, kad kasmet pirktume vis naujus papuošimus šventėms, galime juos susikurti patys iš jau turimų daiktų, gamtoje randamų augalų ar net maisto produktų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kurie palengvins pasiruošimą Velykoms ir primena į žaismingą kūrybos procesą įtraukti vaikus, kuriems tai bus maloni saviraiškos forma.  

Visžaliai augalai, medžių šakelės – natūralu ir taupu

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad įvairiose šalyse per šventes vis labiau nutolstama nuo vienkartinių plastikinių dekoracijų ir atsigręžiama į gamtą nei natūralios spalvos puošmenas.

„Velykos – tai pavasario šventė, kai esame išsiilgę natūralios žalumos ir žiedų, o kol jų laukiame už lango, turime laiko gaivumo nuotaiką susikurti namuose. Dabar daug kur genimi medžiai ir krūmai, tad vertėtų pasivaikščioti ir parsinešti namo šakelių, kurios vėliau sulapos. Sumerkite jas į turimas vintažines ar pastelinių spalvų vazas bent savaitę prieš Velykas ir per šventę galėsite džiaugtis nemokama šventės puokšte. Jau dabar ant šakelių galima sukabinti turimus dekoratyvinius kiaušinius arba su vaikais iš spalvoto popieriaus, plunksnelių ir servetėlių pasigaminti paukštelius bei jais papuošti Velykų medį“ – siūlo L. Barčaitė.

Specialistė pataria, kad namus galime pasipuošti ir sandėliuke pamirštomis verbomis, turimomis džiovintomis gėlėmis, net sudžiūvusiomis smilgomis iš ežerų pakrančių: „Savaitgalį prieš Velykas su vaikais pasivaikščiokite miške, pasirinkite visžalių augalų, šakelių. Iš jų galima pasidaryti puikių stalo puošmenų, pavyzdžiui lizdelių imitacijų kiaušiniams sudėti. Juos susukite iš šakelių, o vidų papuoškite žalumynais. Tokie lizdeliai su kiaušiniais gali būti patiekti tiek kiekvienam svečiui, tiek tapti stalo puošmena visiems margučiams susidėti.“

Dar viena šventinė dekoracija – velykinis krepšys. „Į pintą krepšį įdėkite žalumynų, papuoškite lauko gėlėmis, medžių ar krūmų šakelėmis ir sudėkite margučius, vaisius ar velykinius saldainius. Tai bus ne tik puiki velykinė dekoracija, bet ir papildoma galimybė pateikti margučius, jei nesugalvojate kur juos sudėti“, – pasinaudoti natūraliomis puošybos priemonėmis kviečia specialistė.

Švenčių atributai – kasdienybės daiktai

Pasak „Rimi“ technologės Linos Barčaitės, stalo puošybai galima panaudoti daugybę jau turimų namuose daiktų. Pavyzdžiui, margučių nebūtina išdėlioti lėkštėje: juos galite sudėti į plačią stiklinę vazą ir dar papuošti ją gėlėmis – ypač gražiai joje atrodys pastelinėmis spalvomis, natūraliomis priemonėmis dažyti kiaušiniai.

„Dar viena idėja, į perpus perskeltų kiaušinių lukštų puseles priberti žemės ir pasodinti želmenų ar velykinės žolės. Panaudokite juos net kaip mažas vazeles pirmosioms žibuoklėms. Be to, Velykų stalui neabejotinai pirksite stiklainėlių su konservuotomis daržovėmis, tad nulupę nuo jų etiketes, su vaikais nudažykite kelis stiklainius spalvotais ornamentais, o išdžiūvus į juos sumerkite gėles ar šakeles su pavasariniais „kačiukais“. Taip stalas įgaus ryškių spalvų, o prie dekoracijų gamybos bus prisidėjusi visa šeima, –siūlo L. Barčaitė. – Dar viena puiki puošmena – Velykų vainikas, kurį galima puošti tuščiaviduriais dažytais įvairaus dydžio kiaušiniais, gėlių žiedais, iš spalvoto popieriaus pagamintais zuikučiais ar namuose jau turimomis dekoracijomis. Svarbiausia pasirinkti tris dominuojančias spalvas, kurios tiks prie jūsų interjero, ir kartu su šeima suklijuoti dekoracijas ant pagrindo.“

Įdomesniam stalo dekoravimui technologė siūlo išnaudoti servetėles. „Daugkartinės medžiaginės servetėlės, sulankstytos įdomesniais būdais ir sudėtos į lėkštes, taip pat papuoš stalą. Pavyzdžiui, iš servetėlės ir nudažyto margučio padarykite velykinį zuikį: sulankstykite servetėlę į ilgą juostą, per vidurį įdėkite margutį, aplink jį apsukite juostą, o abu juostos galus suriškite siūlu. Surišti juostos galai turėtų būti lyg zuikio ausys, o margutis – jo veidas, kurį galite nupiešti. Tokius papuošimus padarykite kiekvienam svečiui ir taip papuoškite jų lėkštes“, – pataria „Rimi“ ekspertė.

Stalo puošmena – Velykų boba 

Nė viena šventė neapsieina ir be deserto, o ypatinga stalo puošmena – nuo seno gilias tradicijas turinti Velykų boba. Jos receptai randami jau XIX a. receptų knygose, aprašant Šiaurės Žemaičių Velykų papročius, tačiau, manoma, kad šis pyragas buvo kepamas ir gerokai anksčiau: „Senovėje buvo tikima, kad kuo aukštesnis pyragas, tuo geresnis bus kviečių derlius, todėl tradiciškai boba buvo kepama aukštoje formoje. Kepimui  moterys naudodavo molinius puodus, kuriuos vėliau sudaužydavo ir išimdavo išsipūtusią Velykų bobą. Tradiciškai ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene.“

„Rimi“ technologė atskleidžia kelias gudrybes, kaip šį skanų pyragą sėkmingai išsikepti namuose: „Norint, kad tešla būtų puresnė, miltus rekomenduojama persijoti, o pačią tešlą ne minkyti rankomis, bet ne mažiau kaip pusvalandį maišyti šaukštu, jį sukant tik į vieną pusę. Jei norite, kad pyragas būtų gelsvos spalvos, į tešlą galite įberti šiek tiek ciberžolės prieskonių, o jei kepant Velykų bobos viršus per greitai apskrunda, galite jį uždengti folija.“

Dažniausiai kepamos mielinės arba varškinės Velykų bobos, o jų tešla pildoma įvairiais pagardais: riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, šokolado gabaliukais ar cukatomis. „Iškepęs ir pravėsęs pyragas apipilamas specialiu glajumi. Tradiciškiausias Velykų bobos glajus yra cukraus pudra, sumaišyta su citrinų sultimis. Norint, kad pyrago viršus būtų baltesnis, glajų reikia tepti bent kelis kartus“, – pataria Lina Barčaitė.

Pirkėjai renkasi tradicinius patiekalus 

Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog sveiko maisto banga renkantis šventinius patiekalus pirkėjų įpročiuose nėra stipriai jaučiama, nes per šventes norisi pasilepinti bei išlaikyti iš kartos į kartą einančias šeimos patiekalų tradicijas: „Pastebime, kad pirkėjai linkę sumokėti daugiau, bet įsigyti tikrai kokybišką gaminį. Tad mūsų „Mano dienai“ prekinio ženklo konditerijos bei kepyklos gaminiai yra gaminami renkantis kuo natūralesnes žaliavas bei priedus.“

Pasak O. Suchočevos, šiais metais „Rimi“ pirkėjams Velykų stalui pasiūlys pavasariškas daržovių salotas su vištiena, ypatingą suktinuką su silke ir šviežiu sūriu, jau keletą metų išbandytą, pirkėjų atrastą ir pripažintą vyniotinį su omletu. Tuo tarpu kiaušinių užtepėlė su avokadais puikiai tiks užkandžiams, o jautiena arba lašiša drebučiuose – stalui papuošti. „Pastebime, jog tradicinis „Panettone“ pirkėjų tarpe populiarus ne tik per Kalėdas, bet ir per Velykas, tačiau šiais metais desertui turėsime ir specialiai Velykoms kepamą pyragą, keksą su varškės ir uogų įdaru. Mano favoritas – nepakartojamo skonio pyragas su karamelės ir apelsinų įdaru. Tai itin šventiškas derinys, kuris patiks net ir išrankiausiam saldėsių mėgėjui  – tikina specialistė.

„Rimi“ technologė Lina Barčaitė kviečia išbandyti gardų Velykų bobos receptą, kuris ne tik pradžiugins svečius, bet ir papuoš šventinį stalą. 

RECEPTAS

Šventinė Velykų boba

Patiekalui reikės: 

70 g  šviežių mielių;

400 ml pieno;

200 g  cukraus;

1.1 kg  miltų;

8 vnt. kiaušinių;

4 vnt. kiaušinių trynių;

500 g sviesto;

1 šaukšto vanilinio cukraus;

1 žiupsnelio druskos;

1 šaukšto aliejaus.

Razinoms paruošti reikės:

3 vnt. apelsinų žievelių;

200 g razinų;

30 g romo, konjako arba brendžio.

Glaistui reikės:

200 g cukraus pudros;

2 šaukštų pieno;

1 skiltelės citrinos.

Gaminimo eiga:

  1. Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite 1 šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite 4 kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską.Gerai išmaišykite.
  2. Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje išplakite iki purios masės 4 trynius su cukrumi.
  4. Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite procesą, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės.
  5. Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje.
  6. Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite.
  7. Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytas iki viršaus, nes tešla pakils.
  8. Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje.
  9. Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 40–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.
  10. Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos.

Skanaus!

RIMI informacija, INTEGRITY PR