Klevų alėja, ISSN 2424-5429

Peruietiška sevičė – gardus patiekalas iš Pietų Amerikos: nustebinkite artimuosius egzotiškais skoniais (receptas)

Sevičė – peruietišku temperamentu dvelkiantis patiekalas, paruoštas iš šviežios žuvies arba jūros gėrybių, marinuotų su žaliosiomis citrinomis ir aštriais padažais. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dažnas sevičės ingredientas – avokadas – yra vitaminų, mineralų bei nepakeičiamų riebalų, būtinų gerai savijautai, šaltinis. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą avokadą parduotuvėje, greičiau jį sunokinti namuose bei panaudoti egzotiškų patiekalų gaminimui. 

Sevičę verta paskaninti avokadais

Nors sevičės kilmė nėra tiksliai žinoma, šis patiekalas dažniausiai priskiriamas Peru šalies virtuvei. Tai – vienas populiariausių šios valstybės valgių. Tačiau ir kitos Pietų Amerikos šalys perėmė sevičės receptą bei pritaikė jį savo skoniams, panaudodamos vietinius ingredientus.

Skirtingų sevičės recepto variacijų yra ir Peru. Šio patiekalo pagrindą įprastai sudaro šviežia žuvis arba jūros gėrybės, žaliosios citrinos sultys ir kelios aitriosios paprikos, tačiau į sevičę galima dėti ir šiek tiek raudonųjų svogūnų, smulkintos kalendros. Taip pat patiekalas skaninamas ir gerai sunokusiais avokadais.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avokaduose gausu gerųjų riebalų, yra mažai angliavandenių bei daug skaidulinių medžiagų. „Avokadai padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir neleidžia jam didėti, todėl šį vaisių rekomenduojama įtraukti į diabetu sergančių žmonių mitybos racioną. Taip pat avokadai gali būti vartojami laikantis dietos, nes juose gausu skaidulų, didinančių sotumo jausmą bei reguliuojančių cukraus įsisavinimą žarnyne“, – avokadų naudą sveikatai vardija gydytoja dietologė.

E. Gavelienė sako, kad avokaduose galima rasti ir eilę vitaminų bei mineralinių medžiagų. „Avokaduose gausu vitaminų C ir E ir mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno bei folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai ir yra būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams ar suaugusiems. Be to, avokaduose yra augalinių sterolių, kurie organizme slopina lėtinius uždegimus“, – pažymi gydytoja dietologė, bet perspėja, kad avokadai yra kaloringas vaisius, tad jį geriausia valgyti nedidelėmis porcijomis.

Pataria, kaip greičiau sunokinti

Avokadų medžiai gali užaugti net iki dvidešimties metrų aukščio, o vaisius jie duoda tik sulaukę 4–7 metų. Dažniausiai avokadai būna kriaušės formos, tačiau pasitaiko ir agurko ar obuolio formos vaisių. Nors avokado oda yra žalia, tačiau vaisiaus spalva ir tekstūra gali skirtis, priklausomai nuo veislės. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pastebi, kad per pastaruosius keletą metų avokadai smarkiai išpopuliarėjo, tačiau šie vaisiai naudojami ne tik kulinarijoje. Iš avokadų spaustas aliejus ar jo ekstraktai naudojami ir įvairių grožio priemonių gamyboje.

Parduotuvėje R. Genienė avokadus rekomenduoja rinktis pagal tai, kada ketiname juos valgyti. „Kietesni avokadai paprastai būna šviesiai žalios spalvos ir nokdami įgauna tamsiai žalią atspalvį, o visiškai sunokę tampa tamsiai rudos spalvos. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog savo spalvą iš žalios į rudą pakeičia tik „Hass“ veislės avokadai, o kitos rūšies avokadai būna lygios odos, pailgos formos ir sunokę tik suminkštėja, bet išlieka žalios spalvos. Jei planuojate sunokusius avokadus laikyti ilgiau – dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite nokimą. O jei norite, kad avokadai sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba šalia obuolių, bananų ar pomidorų – susidariusios etileno dujos paspartins jų nokimą“, – pataria specialistė.

Pasak kategorijos vadovės, jei suvalgome tik pusę avokado, kitą pusę galime pasilikti kitai dienai, tačiau tam, kad avokadas nepajuoduotų, jo minkštimą patariama apšlakstyti citrinų ar laimo sultimis ir įdėti į šaldytuvą. „Avokadą taip pat galime užšaldyti, bet pirmiausia turime išimti jo kauliuką, o  minkštimą gerai sutrinti bei sumaišyti su trupučiu laimo ar citrinos sulčių.  Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug maisto likučių namuose neliktų, o sutaupyti apsiperkant padės tikslesnis planavimas bei oranžiniais lipdukais pažymėtų prekių pirkimas. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena R. Genienė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia į savo virtuvę įsileisti pasaulio skonius ir namuose pasigaminti gardžią peruietišką sevičę.

RECEPTAS

Sevičė su avokadu ir mangu 

Sevičei reikės: 

350 g sunokusių mangų;

2 vnt. avokadų;

1 vnt. aitriosios paprikos;

1 vnt. česnako;

40 vnt. krevečių;

1 šaukšto „Rimi Basic“ aliejaus;

1 vnt. žaliosios citrinos;

Druskos;

Juodųjų pipirų;

0.5 ryšulėlio fasuotos kalendros.

Gaminimo eiga:

  1. Mangą ir avokadą nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklas ir susmulkinkite. Nulupkite ir sutarkuokite česnaką. Nulupkite krevetes.
  2. Sumaišykite mangą, avokadą, aitriąją papriką, česnaką, krevetes, aliejų ir žaliųjų citrinų sultis. Pagardinkite druska ir pipirais.

Sevičę paskleiskite lėkštėse arba dubenėliuose. Papuoškite kalendrų lapeliais.

Skanaus!

 

RIMI informacija