Prasideda citrusinių vaisių sezonas: švenčių proga pradžiuginkite draugus gardžiu morengo pyragu (receptas)

Šaltuoju sezonu daugelio namuose pakvimpa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai, greipfrutai bei citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas yra žymiai platesnis – iš džiovintų citrusinių vaisių galima pasigaminti daugybę kvepiančių aksesuarų namams puošti ir šventinėms dovanoms dekoruoti, taip pat iškepti gardžių kepinių dovanoms. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė teigia, kad šiuo metu prekybos centrus jau pasiekia skaniausi ir šviežiausi citrusiniai vaisiai, į Lietuvą atkeliaujantys iš saulėtosios Ispanijos, Italijos, Maroko ir kitų šalių. Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavanoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis. 

Ne tik maistas, bet ir šventinė dekoracija 

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė teigia, kad rudenį bei žiemą pirkėjai įsigyja daugiausia mandarinų bei apelsinų, taip pat mėgsta ir kitus citrusinius vaisius. Į Lietuvą šie vaisiai atkeliauja iš Ispanijos, Italijos, PAR, Maroko bei Egipto. Dažnai į pirkinių krepšelį keliauja ne tik šie vaisiai, bet ir iš jų pagamintos sultys.

„Asortimente turime skirtingų veislių mandarinų, apelsinų, greipfrutų „Pomelo“ bei saldžiųjų – „Sweetie“ ir „Ugli“, geltonųjų bei žaliųjų citrinų, ekologiškų mandarinų, apelsinų, greipfrutų bei citrinų. Tik žiemos sezono metu turime skaniausius mandarinus „Clemenules“, taip pat ir baltuosius greipfrutus“, – pasakoja R. Genienė.

Tam, kad nusipirkus didesnį kiekį citrusiniai vaisiai nesudžiūtų, specialistė pataria juos laikyti šaldytuve – taip jie ilgai nepraranda drėgmės. Jeigu nespėjote visų vaisių suvalgyti, galite pasigaminti kvepiančių aksesuarų namams puošti bei šventinėms dovanoms dekoruoti: žiemos puokščių, Advento kalendorių, girliandų. Tereikia pasitelkti vaizduotę ir pradėti kurti: „Mano favoritas – cukruoti citrusai – puiki idėja ir rankų darbo dovana artimiesiems bei draugams. Iš citrusinių vaisių taip pat galima išspausti sultis, pasigaminti šventinius ledus arba naminį marmeladą.“

Produktų kategorijos vadovė atkreipia dėmesį, jog „Rimi“ pirkėjams visada stengiamasi užtikrinti patraukliausias citrusinių vaisių kainas, o sutaupyti galima perkant įvairių akcijų metu bei renkantis didesnes vaisių pakuotes: „Pigesnė, tačiau ne mažiau miela valgoma dovana artimiesiems bei draugams gali būti gardūs kepiniai iš citrusinių vaisių.“

Gausu imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, citrusiniai vaisiaipriskiriami didelio maistingumo produktams. Juose gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų, o  taip pat – įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir kalio. Tai tik dalis priežasčių, kodėl citrusus reikėtų įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Renkantis bet kokius vaisius pirmenybę reikėtų teikti jų valgymui pilnu pavidalu, kadangi naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios vaisiaus dalies, bet ir iš kietosios, pavyzdžiui, skaidulų pavidalu, kurios ypač reikalingos mūsų žarnynui. Citrusiniai vaisiai, kaip ir kiti vaisiai bei augaliniai maisto produktai, yra labai naudingi virškinamojo trakto sveikatai, ypač mikrobiotai“, – pažymi gydytoja dietologė.

Kadangi citrusiniai vaisiai yra ne tik naudingi, bet ir skanūs, nepastebimai jų galima suvalgyti ir keletą vienu metu. Vis dėlto, sveikos mitybos specialistė nerekomenduoja piktnaudžiauti. „Įvairių vaisių per dieną reikėtų suvalgyti maždaug 200–300 gramų ir didinti šio kiekio, tikintis sveikatai geresnių rezultatų, tikrai neverta. Priešingai – valgant per daug vaisių alkio jausmas gali tik dar labiau sustiprėti“, – įspėja E. Gavelienė.

Skanaujant citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Pasak gydytojos dietologės, citrusinius vaisius į vaikų mitybos racioną dėl alergijos rizikos rekomenduojama įtraukti šiek tiek vėliau, tuo tarpu suaugusiems alergija citrusams pasitaiko retai.

„Rimi“ kviečia pasimėgauti citrusiniais vaisiais ir artėjant šventėms išsikepti gardų citrininį morengo pyragą. 

RECEPTAS

Citrininis morengo pyragas (amerikietiškas citrininis pyragas) 

Tešlai reikės:

300 g  kvietinių miltų RIMI;

100 g  sviesto RIMI;

3 šaukštų vandens.

Įdarui reikės:

150 g  cukraus RIMI BASIC;

150 g  sviesto RIMI;

100 ml  citrinų sultys iš koncentrato;

2 vnt. kiaušinių;

2 vnt. kiaušinių trynių.

Morengui reikės:

3 vnt. kiaušinių baltymų;

4 šaukštų cukraus.

Gaminimo eiga:

Citrininis morengo pyragas yra puikus desertas smaližiams. Amerikietiško citrininio pyrago pagrindą sudaro įprasta pyrago tešla, įdarą – cukrus, sviestas, citrina ir kiaušiniai, o viršutinį sluoksnį – skanus morengas. Saldus, skanus, jam neįmanoma atsispirti.

Tešla:

  1. Į virtuvinį kombainą arba dubenį suberkite miltus ir smulkesniais gabalėliais supjaustytą sviestą. Susmulkinkite iki grūdėtos masės.
  2. Įpilkite vandens ir greitai sumaišykite tešlą. Šiek tiek suplokštinkite ir įdėkite ją į plėvelę. Palaikykite tešlą šaltai apie vieną valandą.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  4. Tešlą iškočiokite plokščioje lėkštėje ir išklokite ja maždaug 25 cm skersmens pyrago formos dugną ir kraštus (6 porcijoms). Pagrindą iš tešlos subadykite šakute, o aliuminio foliją užlenkite per kraštą. Palikite formą su tešla vėsioje vietoje 10 minučių. Kepkite pyrago pagrindą apie 15 minučių. Nuimkite folijos juostelę po 10 minučių. Išimkite pyrago pagrindą ir palikite atvėsti.

 Įdaras: 

  1. Tuo tarpu visus įdarui skirtus produktus sumaišykite puode. Plakdami leiskite kremui lėtai virti, kol jis sutirštės ir taps purus. Plakdami greitai atvėsinkite kremą (šaltame vandenyje, kriauklėje). Atšaltdytą kremą supilkite į pyrago pagrindą.
  2. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 250 °C temperatūros.

Morengas:

  1. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Toliau plakdami dalimis suberkite cukrų.
  2. Aptepkite pyrago viršų morengo mase kūgiais ir kepkite ant vidurinės lentynos orkaitėje 2–3 minutes arba tol, kol morengas gražiai paruduos. Patiekite pyragą atvėsintą arba šaltą.

Skanaus!

„RIMI“ informacija

Naujienos iš interneto