Rusijai taikomų ES sankcijų įgyvendinimas. Europos Komisija priėmė pasiūlymą dėl sankcijų išlaikymo ir suderinimo priemonių rinkinio

Penktadienį Europos Komisija priėmė bendrą pasiūlymą dėl naujų priemonių, kuriomis siekiama išlaikyti ir sustiprinti šešių Rusijai taikomų plataus masto ir precedento neturinčių ES sankcijų rinkinių veiksmingumą.

Paskelbtame sankcijų išlaikymo ir suderinimo priemonių rinkinyje, siekiant užtikrinti didesnį teisinį tikrumą veiklos vykdytojams ir griežtesnį vykdymo užtikrinimą ES valstybėse narėse, paaiškinamos tam tikros nuostatos. Be to, ES sankcijos papildomai suderinamos su sąjungininkų ir partnerių, visų pirma G7 narių, sankcijomis. Svarbu tai, kad taip pakartojama ryžtinga Europos Komisijos pozicija apsaugoti apsirūpinimo maistu saugumą visame pasaulyje.

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Žiaurus Rusijos karas prieš Ukrainą nesilpsta. Todėl šiandien siūlome sugriežtinti Kremliui skausmingas ES sankcijas, veiksmingiau užtikrinti jų vykdymą ir pratęsti jų galiojimą iki 2023 m. sausio mėn. Už agresiją Maskva turi ir toliau mokėti didelę kainą.“

Sąjungos vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis kalbėjo: „ES sankcijos griežtos ir skausmingos. Jos ir toliau taikomos V. Putinui ir Kremliui artimiems asmenims ir subjektams. Šiandien mūsų priimamos priemonės suderintos su tarptautinių partnerių, įskaitant G 7, pozicija. Be šių priemonių, ES Tarybai taip pat pateiksiu pasiūlymų dėl daugiau asmenų ir subjektų įtraukimo į sąrašą, kad jų turtas būtų įšaldytas, o galimybės keliauti apribotos.“

Paskelbtomis priemonėmis bus nustatytas naujas draudimas iš Rusijos importuoti auksą, o kartu sustiprinta dvejopo naudojimo ir pažangiųjų technologijų eksporto kontrolė. Taip ES sankcijos bus labiau suderintos su G7 partnerių sankcijomis. Be to, siekiant patikimiau įgyvendinti turto įšaldymą, bus sugriežtinti informacijos teikimo reikalavimai.

Priemonių rinkinyje taip pat pakartojama, kad ES sankcijos jokiu būdu nėra taikomos trečiųjų šalių ir Rusijos prekybai žemės ūkio produktais. Be to, tekste paaiškinama tiksli kai kurių finansinių ir ekonominių sankcijų taikymo sritis.

Galiausiai siūloma pratęsti dabartinių ES sankcijų galiojimą šešiems mėnesiams, iki kitos peržiūros 2023 m. sausio mėn. pabaigoje.

Dabar priemones prieš priimdamos ES Taryboje svarstys valstybės narės.

Daugiau informacijos:

Europos Komisijos svetainė, skirta ES sankcijoms Rusijai ir Baltarusijai

Ukrainai skirtas Europos Komisijos puslapis

Klausimai ir atsakymai dėl ribojamųjų priemonių

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje

Ryšių su žiniasklaida grupė

Naujienos iš interneto