Prezidentas Vokietijos Kancleriui: padarykime viską, kad liktume teisingoje istorijos pusėje

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiko su Vokietijos Kancleriu Olafu Scholzu. Šalių vadovai aptarė Rusijos karo Ukrainoje padėtį, pasirengimą artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Madride ir Vokietijos indėlį, stiprinant Lietuvos saugumą.  

Šalies vadovas dėkojo Vokietijai už pasiryžimą didinti indėlį į Lietuvos ir Baltijos regiono saugumą ir pažymėjo, kad Vokietijos karių, vadovaujančių NATO priešakinių pajėgų kovinei grupei, buvimas Lietuvoje yra itin svarbus sąjungininkų solidarumo ir vienybės ženklas. Pasak Prezidento, Lietuva yra pasirengusi priimti daugiau vokiečių pajėgų ir užtikrinti visą reikiamą infrastruktūrą. Šalies vadovas susitikime akcentavo, kad tikisi svarbių sprendimų dėl Baltijos regiono gynybos stiprinimo birželį Madride vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

Prezidentas su Vokietijos Kancleriu taip pat aptarė Rusijos karą Ukrainoje ir Europos atsaką. Šalies vadovas pabrėžė, kad Europa jau padarė daug, kad padėtų Ukrainai, tačiau to nepakanka, nes karas dar nelaimėtas.

„Turime išlikti šiame kelyje ir nemažinti greičio: visapusiškai remti Ukrainą, didinti spaudimą Rusijai ir griežtinti sankcijas, mažinti energetinę priklausomybę nuo agresoriaus. Turime padaryti viską, kad apgintume savo vertybes ir taiką, kad liktume teisingoje istorijos pusėje. Reikia veikti, ir veikti nedelsiant“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas taip pat teigė, kad, šalia karinės ir ekonominės pagalbos, Ukrainai yra itin svarbi ir politinė parama. Būtina politinė žinia, kurią privalome pasiųsti kuo greičiau, yra ES šalies kandidatės statuso suteikimas Ukrainai.

„Atėjo laikas aiškiai pasakyti, kad Ukrainos vieta yra Europos Sąjungoje. Neturime moralinės teisės prarasti šio momento“, – teigė šalies vadovas.

Prezidento komunikacijos grupė
Roberto Dačkaus nuotr.

Naujienos iš interneto