Aktualijos Kažkur girdėta. Kuriasi „Vilniaus Liaudies Respublika“?

lietuva

Socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado puslapis pavadinimu „Vilniaus Liaudies Respublika“, kuriame skelbiama informacija kelia dviprasmiškas mintis. Arba tai yra provokacija, arba Lietuvoje iš tiesų kai kuriems veikėjams kyla mintys kurti atskiras „liaudies respublikas“, pavyzdžiui, kaip buvo padaryta Donecke ir Luhanske.

Ažiotažą sukėlė „Facebook“ puslapis lenkišku ir rusišku pavadinimu „Wileńska Republika Ludowa – Виленская Народная Республика“. Neseniai sukurtas puslapis turi ir nemažai sekėjų.

„Reikalaujame įvesti lenkų „žaliuosius žmogeliukus“ į Vilniaus kraštą ir įvykdyti referendumą tarp autochtonų (čiabuvių) gyventojų“, – nurodyta puslapio aprašyme.

Šios grupės įrašai – lenkų kalba, o nuotraukose puikuojasi nubraukti Vilniaus ir kitų miestų pavadinimai, jie pakeisti į lenkiškus. Be to, tarp mėgstamų kitų puslapių „Vilniaus liaudininkai“ nurodė savo pirmtakus Ukrainoje – „Narodowe Republiki Doniecka i Ługańska“.

Puslapyje rašoma, kad „Lenkų žalieji žmogeliukai veikia Vilniaus Liaudies Respublikos (Wilenska Republika Ludowa) labui jau nuo 2011-ųjų“. Taip pat pateikiamos nuorodos į dokumentą, kuriame aptariama sunki lenkų situacija Lietuvoje.

Ką tai reiškia?

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Arvydas Anušauskas tokį puslapį vertina griežtai ir yra įsitikinęs, kad šiuo atveju dėmesį turėtų atkreipti teisėsauga.

„Tai reikėtų vertinti ne kaip pokštą. Konstitucijoje yra aiškiai nurodytas teritorinis išlaikymas. Šiuo atveju Lietuvos Respublikos Konstitucija nesupranta jokių juokų – jeigu yra bet kokie pasikėsinimai į teritorinį vientisumą ir yra informaciniai bei kitokie požymiai (šiuo atveju minėtas puslapis. – Red.).

Tai atsakingus asmenis reikia surasti ir reaguoti visa įstatymų suteikta galia. Šiuo atveju mūsų įstatymai aiškiai numato, kad teisėsauga į tokius atvejus turi reaguoti be jokių išlygų. Jeigu humoras, tai ir išsiaiškins – juokavo ar nejuokavo“, – sakė A.Anušauskas.

Šaltinys: www.lrytas.lt

Naujienos iš interneto