SALTES: savanorių festivaliu sieksime, kad savanorystė turėtų savo tradicijas Lietuvoje

festas_vaiku erdve

Tikriausiai daugelis sutiktų, kad šiandieninėje skubančioje visuomeninėje – šeima, darbas, materialūs žmonijos poreikiai ir savęs realizavimas atsiduria svarbiausioje vietoje. Tačiau kas galėtų paneigti, kad vis dar galima sutikti ir tokių, kurie tiki savanoriška idėja ir tuo, ką daro kitų labui. Pastebima, kad nuo 2011 m. birželio 22 d., kada buvo priimtas savanoriškos veiklos įstatymas, savanorystė tapo kur kas populiaresnė Lietuvoje ir atsirado daugiau jaunų žmonių, kurie savo laisvą laiką, energiją, turimas žinias bei patirtį atiduoda dirbant visuomenei naudingą darbą, nesitikint ir negaunant už tai jokio piniginio atlygio. Ir nors šiandien savanorystė dar neturi gilių ir įsišaknijusių tradicijų mūsų visuomenėje, tačiau vis dažniau galima išgirsti apie jos plintantį virusą altruistų tarpe.
Siekdama formuoti savanorystės tradicijas bei suvienyti visą savanorių bendruomenę Lietuvoje, Europos savanorių tarnybos asociacija „SALTES“ 2014 m. rugpjūčio 9 – 10 d. Rėkalnyje, Trakų rajone, organizavo pirmąjį nemokamą savanorių festivalį „SAVAS FESTAS“, kuriame susibūrė beveik 400 savanorių iš visos Lietuvos.
„Planavome, kad pirmame savanorių festivalyje dalyvaus ne daugiau kaip 250 dalyvių, tačiau sulaukus didelio visuomenės dėmesio, ypač jaunimo tarpe, iš visos Lietuvos bei iš žiniasklaidos atstovų, dalyvių skaičius išaugo iki 400, kas perkopė visus organizatorių lūkesčius, nes likus dviems savaitėms iki festivalio pradžios, turėjome nutraukti dalyvių registraciją, nors tai planuota ir nebuvo“, – sako SALTES vadovė, Akvilė Budreckytė. Pašnekovės teigimu, festivalyje dalyvavo nevyriausybinių organizacijų atstovai, esami ir buvę savanoriai, mūsų šalyje savanoriaujantys užsieniečiai ir tie, kurie dar svarsto ar nori dalį savo laisvalaikio skirti kilniam tikslui – savanorystei.

Festivalio turinys – nuo Tobulėjimo iki Vaikų erdvės

Savanorių festivalis nuo kitų organizuojamų festivalių Lietuvoje skiriasi tuo, kad jame jauni žmonės turėjo galimybę dalyvauti Tobulėjimo, Savanorių, Eko ir Iššūkio erdvėse, kuriose mokėsi: viešo kalbėjimo meno, logistikos ypatybių, besidomintys savanoryste dalyvavo gyvojoje savanorių bibliotekoje, kurioje esami ir buvę savanoriai dalijosi savo savanorystės patirtimi Lietuvoje bei užsienyje. Dalyviai turėjo galimybę sudalyvauti Tarptautiniame kalbų vakare ir taip patobulinti savo užsienio kalbos įgūdžius. Mėgstantys kūrybą, gamino įvairius papuošalus iš alaus kamštelių, iš senų marškinėlių kūrė krepšius, taip prikeldami juos naujam gyvenimui, galėjo pasigaminti aitvarą, apsilankę aitvarų dirbtuvėse. Taip pat dalyviai turėjo pirmosios medicinos pagalbos mokymus, kuriuose išgirdo, kaip elgtis įvykus nelaimei. „Maisto banko“ atstovai dalyviams papasakojo, kokią žalą žmogui ir gamtai daro švaistomas maistas. Mėgstantys naujas sritis ir proto miklumą, savo žinias apie savanorystę ir būsimą Lietuvos valiutą eurą tikrinosi protų mūšyje bei galėjo sudalyvauti kitose numatytose įvairiausiose ugdomosiose veiklose. Per dvi festivalio dienas buvo surengta daugiau nei 30 skirtingų užsiėmimų, kuriuos vedė savo sričių profesionalai lektoriai, kurie dirba su jaunimu bei jaunimo organizacijomis.
Festivalio dalyviai, kurie į „SAVĄ FESTĄ“ atvyko su mažamečiais vaikais, juos galėjo palikti Vaikų erdvėje, kurioje vaikams buvo piešiama ant veido, su jais dirbo dviejų menininkių duetas „Pieštos eilės“, Raudonos nosys „Gydytojai Klounai“ bei mažųjų festivalio dalyvių laukė įvairūs savanorių paruošti žaidimai. Vakarinę festivalio dalį vainikavo muzikantų pasirodymai, kurie sutiko festivalio dalyviams padainuoti savanoriškais pagrindais.
„Be galo esame dėkingi visiems lektoriams, atlikėjams, savanoriams, rėmėjams ir partneriams, kurie tikėjo mūsų idėja, padėjo ir prisidėjo prie savanorių festivalio įgyvendinimo“, – teigia Tomas, vienas iš savanorių festivalio organizatorių.

„SAVAS FESTAS“ – savanorių tradicinis renginys

Nekomercinio ir nemokamo savanorių festivalio organizatoriai tikisi, kad šis festivalis bus gerasis pavyzdys daugeliui, jog motyvuoti savanoriai gali kokybiškai suorganizuoti didelio mąsto renginį, kad savanoriaujančiai bendruomenei būtina dalintis gerąja patirtimi ir kelti savo kompetencijas. „Labai stengsimės, kad „SAVAS FESTAS“ nebūtų tik vienkartinis renginys, bet ir ateityje kurtų pridėtinę vertę kiekvienam savanoriaujančiam žmogui Lietuvoje. Tikimės, jog kitąmet savanorių festivalis bus kur kas kokybiškesnis, įdomesnis ir labiau organizuotas, kad galėtume priimti į jį visus norinčius. Juk jo sėkmė priklausys nuo kiekvieno iš mūsų“ – ateities planais dalinosi SALTES vadovė A. Budreckytė.

Edita Matulevičiūtė
Organizatorių archyvo nuotr.

Naujienos iš interneto