Pamoka jaunimui „Ar aš pažįstu save?“

Pašnekesiai šia tema surengti Senųjų Trakų A.Stelmachovskio pagrindinėje mokykloje ir Senųjų Trakų Kęstučio pagrindinėje mokykloje. Šių susitikimų iniciatorė ir autorė – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratorė gydytoja Marytė Morkūnienė. „Paauglystė – sudėtingas amžiaus tarpsnis, kai reikia ir žinių apie organizmo pokyčius, apie lytiškumą, kūno fiziologiją bei higieną, – sakė gydytoja. – Taip pat jauniems žmonėms reikia atsakymų į klausimus „kaip elgtis?“, „kaip bendrauti?“. Vyresniųjų klasių vaikinams kalbėjau apie sveikatą holistiniu požiūriu, apie fizinės sveikatos vieną iš aspektų – lytinę sveikatą, apie žmogaus brandą, anatomiją, fiziologiją. O baigėme mintimis „apie gyvenimą“: kokios vertybės, kartu su gera sveikata, lemia jaunuolio, jauno ir brandaus žmogaus, vyro laimingą gyvenimą.“

V.Kandzežauskienės nuotr.
V.Kandzežauskienės nuotr.

Pamoka jaunimui neprailgo, nes lektorė pateikė svarbių žinių ir faktų apie jaunuolio brendimą, apie emocijų ir nuotaikos pokyčius, paaiškino, kaip šiuo amžiaus tarpsniu psichinę sveikatą veikia anatominiai bei fiziologiniai pokyčiai, patarė, kaip būti sveikiems, kaip valdyti emocijas, bendrauti. Akcentuota, kad internetinės pažintys nėra patikimas būdas susirasti tikrų draugų, kad reikia būti atsargiems ir saugoti savo bei artimų žmonių privatumą. O atvirumas tinka, kai reikia patarimų, dalijantis savais išgyvenimais ar rūpesčiais su tėvu, dėde, treneriu, kūno kultūros mokytoju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaunuoliai domėjosi kūno bei veido odos priežiūra, seksualumo raiškos formomis, aptarė tolerantiškumo, savęs vertinimo aspektus. Gydytoja priminė dėmesingumą ir geranoriškumą: „Nugalėk blogį gerumu. Tavo nedideli geri darbai gali daryti didelį poveikį pasauliui, kuriame gyveni. Linkėk žmonėms gera – tai nieko nekainuoja, bet labai daug suteikia. Kalbėk ne apie netvarką ar neteisybes – tai niekam nepatinka; kalbėk apie tai, ką pastebėjai gražaus, kas visiems patinka, kas teikia džiaugsmo, meilės bei vilties ir kas skatina nebūti abejingais. Mokykis to ir džiaukis kiekviena diena.“ Tai patarimai, svarbūs kiekvienam žmogui, jo dvasinei ir fizinei sveikatai.

Pasak moksleivių, atviras pokalbis buvo informatyvus ir įdomus, o atsakymai į jiems svarbius klausimus tikrai verti dėmesio.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Naujienos iš interneto