Kaltinamieji Darbo partijos byloje pripažinti kaltais dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo

vilniaus-apygardos-teisme-nuosprendis-darbo-partijos-juodosios-buhalterijos-byloje-51dfd938d4bcdVilniaus apygardos teismas (toliau – Teismas) kaltinamuosius Darbo partijos (toliau – DP) byloje Viktorą Uspaskich, Vytautą Gapšį, Vitaliją Vonžutaitę ir Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo ir beveik 4 mln. Lt mokestinių prievolių išvengimo DP naudai.

Viktorui Uspaskich skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, Vitalija Vonžutaitė kalės 3 metus, Marina Liutkevičienė kalės 1 metus, o Vytautas Gapšys laisvės atėmimo bausmės negavo – jis turės sumokėti 275 MGL (35 750 Lt) dydžio baudą.

Skiriant bausmes Teismas atsižvelgė į tai, kad nenustatyta atsakomybę lengvinančių aplinkybių. Sunkinančia aplinkybe pripažįstama tai, kad visi keturi kaltinamieji padarė veikdami bendrininkų grupėje. V. Uspaskich bei V. Vonžutaitė įvardinami kaip nusikaltimų organizatorius ir tam tikrais atvejais jo vykdytojas. Teismas mano, kad V. Gapšio vaidmuo nebuvo pirmaeilis, todėl jam paskirta bauda, kadangi laisvės atėmimo bausmė, atsižvelgiant į jo dalyvavimo nusikaltimuose pobūdį, būtų aiškiai per griežta ir neadekvati jo įvykdytoms veikoms. M. Liutkevičienė, anot Teismo, buvo pagrindinė nusikaltimų vykdytoja 2005 – 2006 m., jos veiksmus nutraukė tik pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Teismas taip pat patenkino civilinių ieškovų (Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriaus) ieškinius ir nusprendė išieškoti solidariai iš Viktoro Uspaskich ir Vitalijos Vonžutaitės  šiek tiek daugiau negu 3 mln. Lt DP 2004 – 2006 m. nesumokėtų mokesčių ir įmokų valstybei, iš tos sumos solidariai su Vytautu Gapšiu ir Marina Liutkevičiene – virš 2,75 mln. Lt Gyventojų pajamų mokesčio, virš 11,5 tūkst. Lt Gyventojų pajamų mokesčių nuo autorinių atlyginimų, virš 5 tūkst. Lt įmokų į Garantinį fondą valstybės naudai padarytai žalai atlyginti.

Taip pat solidariai iš V. Uspaskich, V. Vonžutaitės ir M. Liutkevičienės bus išieškota virš 800 tūkst. Lt 2005 – 2006 m. DP nesumokėtų socialinio draudimo įmokų, iš jų nepilni 600 tūkst. Lt solidariai su V. Gapšiu DP 2006 m. nesumokėtų socialinio draudimo įmokų valstybės naudai padarytai žalai atlyginti.

Kaltinime buvo nurodyta, kad DP neteisėtai gavo dotacijas iš valstybės biudžeto. Tačiau teismas teigia, kad dotacijų skyrimo pagrindas yra ne finansinės ataskaitos pagal pateiktus neteisingus duomenis, o Seimo rinkimų rezultatai. Todėl prokuroro pareikštas 6 mln. Lt ieškinys paliktas nenagrinėtu.

Baudžiamoji byla juridinio asmens Darbo partijos atžvilgiu nutraukta juridiniam asmeniui pasibaigus po reorganizavimo.

Nuosprendžiui įsiteisėjus Darbo partijai skirtos valstybės biudžeto dotacijos, kurioms buvo paskirti laikini nuosavybės teisės apribojimai, bus grąžintos į valstybės biudžetą, kadangi šis juridinis asmuo nustojo egzistuoti po reorganizavimo.

Teisėjų kolegija, įvertinusi byloje surinktus įrodymus, daro išvadą, kad byloje pilnai įrodyta, jog kaltinamieji Viktoras Uspaskich, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys nuo 2004 m. liepos iki 2006 m. gegužės, Marina Liutkevičienė nuo 2005 m. kovo iki 2006 m. gegužės bendrininkų grupėje apgaulingai tvarkė DP buhalterinę apskaitą. Teismo tvirtinimu, šį procesą organizavo ir jam vadovavo V. Uspaskich ir V. Vonžutaitė, padėjo V. Gapšys, o vykdė M. Liutkevičienė kartu su kitu asmeniu, kurio atžvilgiu tyrimas nutrauktas. Dėl apgaulingai vykdytos apskaitos iš dalies neįmanoma nustatyti DP 2004 -2006 m. turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Anot Teismo, kaltinamieji žinojo, kad DP egzistuoja pajamos ir išlaidos, neįtraukiamos į DP oficialią buhalterinę apskaitą, mokamas neoficialus darbo užmokestis, autoriniai atlyginimai, atliekamos kitos išmokos, nuo kurių turėjo būti skaičiuojami mokesčiai, suprato, kad valstybės institucijoms yra pateikiami žinomai neteisingi duomenys, suprato tokių veiksmų daromą žalą valstybei, tokių padarinių norėjo ir jų siekė.

Šių asmenų kaltę patvirtina liudytojos, betarpiškai dalyvavusios vykdytoje veikloje ir atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės parodymai, kitų liudytojų parodymai, iš dalies kaltinamosios M. Liutkevičienės parodymai, operatyvinėmis priemonėmis gauti duomenys, telefoniniai pokalbiai, elektroniniai laiškai, dokumentai, kratų metu paimti daiktai ir kt. įrodymai.

Teismas pabrėžia, kad kaltinime nurodytu laikotarpiu V. Uspaskich užėmė vadovaujančias pareigas partijoje ir buvo atsakingas už juridinio asmens apskaitos organizavimą. V. Vonžutaitė kaltinime nurodytu laikotarpiu faktiškai vykdė DP centrinės būstinės vadovo pavaduotojo pareigas ir turėjo partijos pirmininko įgaliojimus veikti partijos vardu. V. Gapšys taip pat turėjo tam tikrus partijos vadovo įgaliojimus (jis dirbo DP atsakinguoju sekretoriumi), teisę duoti nurodymus kitiems asmenims.

Kaltinime nebuvo minimos kitos buhalterės, kurios 2004 – 2005 m. padėjo organizuoti partijos apskaitą, tačiau teismas padarė išvadą, kad būtina pranešti prokurorui apie šių asmenų galimai padarytas nusikalstamas veiklas. Teismas taip pat nusprendė pranešti prokurorui apie 17 asmenų (Seimo narius, muzikantus ir kt.), kurie DP byloje davė melagingus parodymus, taip pat medikę, kuri galimai piktnaudžiavo ir/ar klastojo dokumentus.

Teismo nuomone, byloje yra reikšmingi liudytojos N. S., kuri pati betarpiškai dalyvavo nusikalstamoje veikoje, parodymai. Kaltinamasis V. Uspaskich proceso metu teigė, kad šios liudytojos parodymai nėra patikimi, ji prieš DP veikė įtakota specialiųjų tarnybų.

Byloje ištirti įrodymai patvirtina, kad ataskaitos apie neoficialias pinigines DP lėšas buvo teikiamos netik DP Centrinės būstinės vadovo pavaduotojai V. Vonžutaitei, bet ir DP pirmininkui V. Uspaskich. Pastarasis neigė gavęs kokias nors ataskaitas apie partijoje oficialiai neapskaitomas lėšas. Tačiau byloje esantys įrodymai šiuo jo teiginius paneigia. Vertinant byloje surinktus įrodymus paaiškėjo, kad DP nuolat gaudavo neoficialių pajamų 2004 – 2006 m. Tokiais veiksmais buvo slepiami tikrieji DP rėmėjai, jos veiklos finansuotojai, išvengta veiksmingos partijos veiklos finansavimo kontrolės. Daugeliu atvejų pajamos buvo koduojamos ne tik raidėmis, atskirais vardais ar kitais žodžiais, bet ir pavadinimais, tapačiais įmonių, kaltinime nurodytu laikotarpiu gavusių ES struktūrinių fondų paramą, pavadinimams.

Byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad neoficialiai gautos ir neapskaitytos lėšos buvo naudojamos DP skyrių veiklai finansuoti, mokėti neoficialiems atlyginimams, apmokėti įvairioms sutartims, DP turui per Lietuvą finansuoti rinkiminių kampanijų metu, finansuoti 2004 m. Seimo rinkiminei kampanijai ir kitai su Seimo rinkimais susijusiai veiklai ir kt.

Byloje kaltinimai buvo pateikti ir juridiniam asmeniui Darbo partijai, kurios naudai veikė kaltinamieji V. Uspaskich, V. Vonžutaitė, V. Gapšys ir M. Liutkevičienė. Šis juridinis asmuo pasibaigė po reorganizavimo 2013 m. gegužės 14 d. pažymėtina, kad baudžiamosios atsakomybės juridiniam asmeniui, jam pasibaigus po reorganizavimo, įstatymas nereglamentuoja, ir Teismas tai vertina kaip teisės normos spragą. Taikydamas įstatymo analogiją, Teismas baudžiamąją bylą juridinio asmens Darbo partijos atžvilgiu nutraukia.

Šis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.


Kristina PETROŠIENĖ,
Lietuvos apeliacinio teismo
pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene
(laikinai pavaduojanti VAT atstovą spaudai)

Šaltinis: www.teismai.lt

nuotr. – Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Naujienos iš interneto