Jautiena – gardu ir sotu: naudingi kulinariniai patarimai ir 3 paprasti receptai

Sultingi mėsainiai ar kepsniai neįsivaizduojami be gardžiosios jautienos. Visgi, šią mėsą pasigaminti galima kur kas įvairiau, pavyzdžiui, artimuosius nustebinti prabangiuoju, iš jautienos kumpio gaminamu tartaru ar aromatingais jautienos šonkauliukais. O tam, kad jautienos patiekalai tiesiog tirptų burnoje, reikėtų dėmesį atkreipti į kelis dalykus. Pirmiausia – į jautienos dalių pasirinkimą bei mėsos kepimo laiką. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jautiena – dažnas pirkėjų pasirinkimas atvėsus orams.

„Nors lietuvių pamėgtos kiaulienos jautiena populiarumu dar nenurungia, pastebime, kad pirkėjai domisi ir šios rūšies mėsa. Be to, net ir atvėsus orams lietuviai nemažai eksperimentuoja su grilio patiekalais. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų jautienos pasirinkimą: nuo smulkintos jautienos, jautienos mentės pjausnių, sprandinės su pomente, kumpio be kaulo ar šonkauliukų. Be to, pastebime, kad tinklo pirkėjai didelį dėmesį skiria ir ekologiškai, vietinių ūkininkų užaugintai mėsai“, – teigia V. Budrienė.

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, sako, kad jautienos patiekalus namuose pasigaminti nėra sudėtinga. Svarbiausia tinkamai pasirinkti jautienos dalis.

„Jautiena dažnai yra valgoma pusiau žalia, tačiau ši mėsos rūšis išsiskiria iš kitų, jog gali būti vartojama ir visiškai žalia. Ruošiant patiekalus su jautiena svarbiausia yra pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Pavyzdžiu, jeigu žadate gaminti tartarą ar karpačą, geriausia yra rinktis nugarinę arba kumpį. Pastarasis puikiai tiks ir gaminant kepsnius. Jeigu žadate gaminti troškinį, rinkitės nedidelius mentės gabalėlius. Ši jautienos dalis tinka ir sriuboms. O papilvė ar šoninė – mėsainių paplotėlių ar kotletų gamybai“, –  pataria G. Bačkovas ir dalijasi dar keliais patarimais, susijusiais su jautienos pasirinkimu bei gaminimu.

Naudingi patarimai renkantis ir ruošiant jautieną

Šviežia mėsa – geriau. Geriausia rinktis šviežią mėsą, o ne šaldytą. Jauno jautuko mėsa visada atrodo šviesesnė, tolygesnė, o iškeptas gaminys būna minkštesnis. Norint tobulo jautienos kepsnio, reikėtų pasirinkti storesnius 2–3 cm storio, ryškios, tamsiai raudonos spalvos jautienos gabaliukus.

 Išvaizda. Jautiena yra tamsiai rausva, ji turi atrodyti ir kvepėti šviežiai. Sausa, suskilinėjusi ir labai šlapia mėsa signalizuoja apie jos senumą. Šviežios mėsos riebalų spalva yra balta, nepageltusi.

Riebaliukai.  Nors daugelis galvoja, kad geriau rinktis liesą mėsą, iškepusi liesa jautiena bus sausa ir kieta. Todėl jautienos kepsniui rinkitės mėsytę su riebaline dalimi. Tam tobulai tiks paprastų ir mėsinių veislių galvijų mėsa.

Kepimo trukmė. Žalią (angl. rare) kepsnį reikėtų kepti po pusantros minutės iš kiekvienos pusės, kol vidinė mėsos temperatūra bus 49 °C, su krauju (angl. medium rare) – po 2 minutes iš abiejų pusių, kol vidinė mėsos temperatūra bus 54 °C, vidutiniškai žalią (angl. medium) – po 2 minutes ir 15 sekundžių iš kiekvienos pusės, kol vidinė mėsos temperatūra bus 60 °C, o vidutiniškai iškeptą (angl. medium well) – po dvi su puse minutės, kol vidinė mėsos temperatūra bus 66 °C. Na, o jei norite pilnai iškepto (angl. well done), kepimo laikas yra 3 minutės iš abiejų pusių, kai vidinė mėsos temperatūra pasiekia 77 °C.

G. Bačkovas dalijasi ir keliais nepaprasto skonio patiekalų receptais su jautiena.

Jautienos tartaras

Jums reikės:

400 g jautienos kumpio

2 a. š. susmulkintų raudonųjų svogūnų

4 nedidelių marinuotų agurkėlių

2 a. š. kaparėlių arba smulkių karnišonų

2 a. š. rupios druskos

2 a. š. pipirų mišinio

2 a. š Vorčesterio padažo

1 a. š. garstyčių

2 mažų putpelės kiaušinių

4 ančiuvių filė

Gaminame:

Jautieną supjaustykite arba sumalkite ir sumaišykite su druska, pipirais, garstyčiomis, svogūnais, kaparėliais, ančiuviais, Vorčesterio padažu, alyvuogių aliejumi. Patiekite tartarą su smulkintais svogūnais bei agurkėliais, o ant viršaus įkomponuokite žalią kiaušinio trynį. Prieš valgydami viską išmaišykite ir mėgaukitės dar neatrastais skoniais!

Jautienos šonkauliai

Jums reikės:

1 kg jautienos šonkaulių

4 v. š. barbekiu padažo

žiupsnelio maltų aitriųjų paprikų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų pipirų

žiupsnelio česnakų miltelių

Gaminame:

Šonkaulius nuplaukite ir nusausinkite. Dubenėlyje paruoškite prieskonių mišinį: sumaišykite aitriąsias paprikas, česnakų miltelius, druską bei pipirus. Prieskoniais įtrinkite šonkaulius ir uždenkite juos maistine plėvele. Palikite marinuotis bent 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Suvyniokite marinuotą mėsą į foliją, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 2 valandas. Beveik iškepusius šonkaulius perkelkite ant kepimo grotelių, abi puses ištepkite barbekiu padažu ir kepkite virš karštų žarijų dar 15 minučių. Prie šonkauliukų puikiai tiks klasikinės kopūstų salotos „coleslaw“.

Jautiena kreminiame padaže

Jums reikės:

800 g jautienos

200 g svogūnų

100 g porų

150 g morkų

200 g pievagrybių

200 ml riebios grietinėlės

2 v. š. miltų

50 g sviesto

1 a. š. druskos

2 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1–1,5 l vandens

Prieskonių ryšulėliui:

1 saliero stiebo

3–4 šviežių petražolių šakelių

2 lauro lapų

3–4 šviežių čiobrelių šakelių

Gaminame: 

Daržoves ir grybus švariai nuplaukite. Svogūnus nulupkite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o grybus – skiltelėmis. Kitų daržovių nepjaustykite. Prieskonių ryšulėliui skirtus prieskoninius augalus suvyniokite į drobinį audinį arba suriškite juos kulinariniu siūlu. Jautieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, sudėkite juos į didelį gilų puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir virkite mėsą ant vidutinės kaitros apie 20 minučių. Susidariusias putas vis nugriebkite šaukštu. Į puodą sudėkite svogūnų galvas, porus, įmeskite prieskoninių augalų ryšulėlį, įberkite druskos, pusvalandį pavirkite, tuomet suberkite morkas, pievagrybius ir virkite dar 30 minučių. Kai mėsa ir daržovės išvirs, į atskirą indą nupilkite likusį skystį.

Nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite miltus ir kelias minutes maišydami pakaitinkite, kol viskas sutirštės. Nukelkite puodą nuo kaitros, į miltų ir sviesto mišinį supilkite atidėtą mėsos bei daržovių sultinį ir gerai išmaišykite konditerine šluotele. Į padažą supilkite grietinėlę, grąžinkite puodą ant viryklės ir vis pamaišydami virkite dar 10 minučių. Galiausiai padažą pilkite ant mėsos ir daržovių, dar pora minučių viską patroškinkite ir patiekite troškinį, pagardinę šviežiomis petražolėmis.

 

Šaltinis – https://iki.lt/maistas/jautiena-gardu-ir-sotu-naudingi-kulinariniai-patarimai-ir-3-paprasti-receptai/

Naujienos iš interneto