- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Alternatyva įprastai vištienai ir raudonai mėsai – kalakutiena vis populiaresnė ant lietuvių stalo

Kalakutienos kukuliai

Keptas kalakutas – tradicinis amerikiečių Padėkos dienos patiekalas, įsitvirtino ir ant mūsų šventinių stalų per Kalėdas ir Velykas. Tačiau kalakutiena vis dažniau atsiranda ir kasdieniniame meniu kaip liesa ir maistinga alternatyva kitai mėsai. Maisto ekspertai papasakoja, kuo kalakutiena ypatinga, ir dalinasi idėjomis, ką iš jos gaminti.

 

Kalakutiena ypač gaminama be odos, laikoma dietine, nekaloringa, lengvai virškinama mėsa, kurioje itin gausu vertingų baltymų. Įsivyraujant sveikos mitybos tendencijoms, jos paklausa nuosekliai auga, ieškant maistingų alternatyvų pusryčių sumuštiniui, pietų dėžutei ar lengvai vakarienei.

„Šviežios kalakutienos paklausa per metus ženkliai ūgtelėjo, jos nuperkama beveik 40 proc. daugiau. Populiariausi produktai yra šviežias kalakutienos faršas, krūtinėlės pjausniai ir pjaustyti kalakutienos filė gabaliukai – tai, kas lengvai pritaikoma kasdienėje mityboje gaminant įvairius patiekalus“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kuo kalakutiena ypatinga ir kaip ją ruošti?

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, kokybiška kalakutiena turi daugiau baltymų negu vištiena ir mažiau riebalų nei raudona mėsa, todėl ji yra geras pasirinkimas tiems, kurie nori sumažinti riebalų suvartojimą.  „Dėl šių savybių mitybos specialistai kalakutieną rekomenduoja mažiems vaikams, nėščioms ir žindančioms moterims bei pagyvenusiems žmonėms. “, – paaiškina B. Baratinskaitė.

Kalakutieną galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje, gaminti troškinius ir sriubas, valgyti su daržovėmis arba gardinti sumuštinius. Svarbu prisiminti, kad mažai riebalų turinti mėsa sausėja, jeigu ją kepame ar verdame per ilgai.

„Kai šventėms kepame visą paukštį, kad mėsa išliktų sultinga ir minkšta, svarbiausia pagal kalakuto svorį apskaičiuoti kepimo laiką. Kiekvienam kilogramui paukščio reikės maždaug 40 minučių kepimo orkaitėje.

Jeigu keptuvėje kepame krūtinėlės kepsnį, reikia stebėti, kada mėsa pabąla ir iš jos nebesisunkia rausvos sultys – tai reiškia, jog kalakutiena iškepė ir ją reikia traukti nuo kaitros, kad mėsa netaptų sausa. Prieš kepant kalakuto krūtinėlę ar visą paukštį orkaitėje, taip pat galima mėsą įtrinti sviestu sumaišytu su česnaku, rozmarinu, petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis“, – patarimais dalinasi „Maximos“ ekspertė.

B. Baratinskaitė prie kalakutienos patiekalų siūlo derinti garuose troškintas daržovės. Tai gali būti pastarnokai, brokoliai, morkos ar žiediniai kopūstai. Tinka ir šviežių daržovių salotos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiai spaustomis citrinų sultimis.

Jei trūksta idėjų, ką pagaminti iš vis daugiau lietuvių dėmesio sulaukiančios kalakutienos, „Maximos“ maisto ekspertė dalinasi trimis receptais.

Kalakutienos troškinys su žaliąja citrina

Reikės: 500 g. kalakutienos filė, 2 žaliųjų citrinų sultys, svogūno, vidutinio dydžio cukinijos, saujos pievagrybių, 100 g. grietinės arba grietinėlės, pusantro puodelio daržovių sultinio, alyvuogių aliejaus, saujos petražolių ir druskos bei maltų juodųjų pipirų.

Gaminame: Kalakutieną supjaustykite plonomis juostelėmis, cukinijas ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir išspauskite citrinos sultis. Kalakutienos juosteles apkepinkite keptuvėje su aliejumi, išimkite ir pabarstykite prieskoniais.

Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūnus, cukinijas, pievagrybius ir pabarstykite prieskoniais. Užviriname sultinį kartu su citrinos sultimis, sudėkite mėsą, daržoves ir patroškiname 15 minučių. Tada įpilkite grietinę, sudėkite petražoles ir viską gerai išmaišykite. Šį troškinį galima valgyti kartu su ryžiais. Skanaus!

 

Troškinti kalakutienos kukuliai

 

Reikės: 500 g. kalakutienos faršo, 1 puodelio maltų džiūvėsėlių, tarkuotos morkos, smulkinto svogūno, 2 kiaušinių, ketvirtadalio stiklinės pieno, 3 česnako skiltelių, pusės šaukštelio druskos ir žiupsnelio maltų juodųjų pipirų. Padažui reikės pusės stiklinės grietinėlės, pusės stiklinės daržovių arba vištienos sultinio, 50 gramų špinatų, 2 valgomųjų šaukštų miltų, 1 arbatinio šaukštelio pomidorų padažo, 1 arbatinio šaukštelio garstyčių, 3 valgomųjų šaukštų sviesto, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminame: Dubenyje sumaišykite kalakutienos faršą, kiaušinius, svogūną, sutarkuotą morką ir prieskonius. Įberkite džiūvėsėlių tiek, kad būtų lengva drėgnomis rankomis suformuoti kukulius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų pakepinkite kalakutienos kukulius po maždaug 5 minutes.

Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir maišydami mentele pakepiname miltus maždaug 30 sekundžių arba kol susimaišys su sviestu. Tada supilkite grietinėlę, sultinį, kai šie įšils, suberkite špinatus, garstyčias, pomidorų padažą ir druskos bei pipirų pagal savo skonį. Sumažinkite ugnį, sudėkite paruoštus kalakutienos kukulius ir troškinkite maždaug 15 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru!

 

Traškūs tako su kalakutiena

 

Reikės: 450 g. kalakutienos faršo, 12 tortilijų, skardinės konservuotų pomidorų, svogūno, saldžios paprikos miltelių, česnako miltelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, malto kumino, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, salotų mišinio, 250 g. pomidorų, grietinės ar mėgstamo padažo.

Gaminame: Pomidorus panardinkite minutei į karštą vandenį, išėmę perliekite šaltu vandeniu, tuomet nulupkite odeles ir sutrinkite. Svogūną ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite sviestą ir aliejų, sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Sudėkite faršą, suberkit prieskonius ir maišydami pakepkite, kol faršas gražiai apskrus. Supilkite trintus pomidorus, išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10-15 min, kol pomidorų sultys beveik išgaruos.

Tortilijas pašildykite švarioje keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje. Ant kiekvienos tortilijos dėkite šiek tiek kalakutienos faršo, salotų, pomidorų ir pagardinkite mėgstamu padažu ar grietine. Skanaus!

 

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

 

„Maxima LT“ informacija