- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Pokovidinį sindromą jaučiantys asmenys kviečiami sugrįžti į ritmą ir sportuoti namuose pagal specialiai jiems sukurtą programą

Kviečiame registruotis į fizinio aktyvumo ir sveikatos stiprinimo programą, skirtą padėti visiems, norintiems įveikti persirgtos Covid-19 ligos pasekmes. 30 dienų trukmės fizinio aktyvumo programa „Sugrįžk į ritmą“ skirta vaikams, suaugusiesiems, senjorams, atitinkamai pritaikant pratimus ir fizinį krūvį. Įgyvendinant programą pasitelkiamos ir išmaniosios technologijos. Vietų skaičius ribotas.

Lietuvoje COVID-19 infekcija persirgo daugiau kaip 1,1 mln. žmonių. Nemaža jų dalis jaučia pokovidinio sindromo simptomus.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vidutiniškai 10–20 proc. COVID-19 virusu persirgusių asmenų patiria įvairaus sudėtingumo vidutinės arba ilgos trukmės poveikį sveikatai. Šis poveikis vadinamas pokovidiniu sindromu, kuriam dažniausiai būdingi keletas arba dauguma šių simptomų:
•    apsunkintas kvėpavimas, nuovargis, atminties sutrikimai,
•    padidėjęs nerimas,
•    skonio ir uoslės praradimas,
•    besitęsiantys krūtinės srities arba raumenų skausmai.

Programoje naudojama mobilioji aplikacija, kuri padeda sekti savo pasiekimus. Be to, naudojama interaktyvi balansinė lenta, kad sporto užsiėmimai būtų nuotaikingesni ir labiau motyvuojantys. Į pagalbą dalyviams pateikiami ir pratimų filmukai, kad būtų aišku, kaip juos atlikti.

Programą „Sugrįžk į ritmą“ sudaro fizinio aktyvumo bei pusiausvyros pratimai ir kvėpavimo mankšta. Pirmąją programos dalį sudaro 6–7 aktyvūs pratimai, lavinantys pusiausvyros reakcijas, didinantys ištvermę ir raumenų jėgą viršutinėse bei apatinėse galūnėse, gerinantys liemens kontrolę. Antroji dalis susideda iš 4 kvėpavimo pratimų.

Programą rengė fizinio rengimo ir kineziterapijos specialistų komanda. Programa yra suplanuota 30-čiai dienų, fizinis krūvis didinamas palaipsniui, todėl dalyviai gali stebėti ir džiaugtis savo pažanga. Trijų amžiaus grupių pratimai dera tarpusavyje, todėl galima sportuoti kartu su šeima arba draugais, jeigu jiems svarbu palengvinti pokovidinio sindromo simptomus ar tiesiog pasimankštinti.

Kaip registruotis į programą?
Programoje kviečiami dalyvauti ir registruotis persirgusieji COVID–19 ir jaučiančius pokovidinio sindromo simptomus asmenys – vaikai nuo 12 metų amžiaus bei suaugusieji.

Registruotiems programos dalyviams bus suteikiama:
•    išsami 30 dienų fizinio aktyvumo programa parengta pagal skirtingas amžiaus grupes,
•  nemokama interaktyvi balansinė lenta registruotiems programos dalyviams (90 asmenų), skirta asmeniniam naudojimui įgyvendinant programą,
•    programos įgyvendinimo stebėsenos įrankis (mobiliojoje aplikacijoje),
•    įvadinis renginys programos dalyviams (nuotoliniu būdu),
•    konsultacijos įgyvendinant programą.

Registracija į programą vykdoma svetainėje  [1]nuo 2022 m. rugsėjo 14 d.  iki rugsėjo 20 d. arba kol bus pasiektas dalyvių skaičiaus limitas.

Programa parengta vykdant projektą „Interaktyvus sportas namuose – pokovidinio sindromo simptomams lengvinti“, bendrai finansuojamą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo. Programą įgyvendina VšĮ „Švietimo pagalbos projektai“.

VšĮ „Švietimo pagalbos projektai“ informacija