Rudens lygiadienio šventė Vilniuje

Laumių dovanos 900x600Rugsėjo 22 d. stoja rudens lygiadienis, pažymintis astronominio rudens pradžią. Palydint šviesųjį metų laiką ir pasitinkant tamsųjį, ši sandūra Vilniuje bus paminėta renginiu „Laumių dovanos“, kuris vyks 20 val. Neries krantinėje prie Karaliaus Mindaugo tilto.

Laumė – viena svarbiausių ir ryškiausių lietuvių mitologinių būtybių, dangaus ir žemės deivė, aktyviai dalyvaujanti žmogaus gyvenime. Ji galinti padėti, apdovanoti, bet ir nubausti, pakeisti žmogaus lemtį. Todėl, norėdami su laumėmis gyventi santaikoje, žmonės kas rudenį nešdavo ir skandindavo vandenin po ryšulėlį visokių javų tose vietose, kur laumės skalbdavusios. Jos už tai atsidėkodavusios įvairiomis dovanomis: juostomis, pirštinėmis, audeklų ritiniais ir kitais buitį palengvinančiais daiktais.

Artėjant rudens lygiadieniui Neries krantinėje praeivius pasitiks laumės ir jų dovanos, kurios, renginiui prasidėjus, atskleis žmonių ir laumių santykius, tikėjimus, vertybes. Šventės metu krantinėje nusidrieks muzikinių kompozicijų lydimi ugnies raštai, vaizdo projekcijos ir šiuolaikinis šokis, susipinsiantys į misterišką vyksmą.

Renginio dalyviai: VU kinetinio teatro šokio grupė, fakyrų trupė „Viduramžiai LT“, Vilniaus miesto mokyklų moksleiviai.
Skulptūrų autoriai – Rytas Jonas Belevičius ir Rūta Ona Čigriejūtė.
Poezijos autorius ir skaitovas – Vladas Braziūnas, sakmes įgarsino Aldona Vilutytė.
Vaizdo projekcijų kūrėjai – UAB IronCat.
Renginį organizuoja Vilniaus etninės kultūros centras ir Vilniaus miesto savivaldybė.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Šaltinis: BĮ Vilniaus etninės kultūros centras

Naujienos iš interneto