- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Užšaldome vasarą: vaisių ir uogų paruoštukai energingiems pusryčiams ar sveikam užkandžiui

[1]

Dažnam atrodo, kad sveika ir subalansuota mityba reikalauja daug laiko ir pastangų – būtina ne tik rasti optimalius maisto produktų derinius, bet ir pačiam ruošti kiekvieną patiekalą. Vis dėlto vasarą maitintis sveikai paprasta, nes galime džiaugtis šviežiu vaisių, uogų bei daržovių derliumi. Tačiau ką daryti šaltuoju sezonu? Maisto meistrai siūlo užšaldyti įvairius gamtos gėrybių derinius – šitaip vos per kelias minutes turėsite sotų, sveiką ir skanų patiekalą.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad vaisių bei daržovių pasiūlai būdingas sezoniškumas – kartu tai leidžia pirkėjams kiekvieną mėnesį atrasti ir išbandyti kažką nauja.

„Šiuo metų laiku parduotuvių lentynose atsiranda abrikosų, auga arbūzų pardavimai, o šalia sezoninių vaisių visus metus nemažėja bananų, citrusinių vaisių populiarumas. Šių metų hitu galima laikyti uogas, kurių pardavimai lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai išaugo beveik penktadaliu – lietuviai daugiausia pirko vynuoges ir supermaistu vadinamas šilauoges“, – sako E. Dapkienė.

Dėl išsaugomų vaisių ir daržovių naudingųjų savybių šaldymas laikomas vienu geriausių konservavimo būdų. Kita vertus, užšaldžius skirtingų rūšių gėrybes atskirai, bus sunku greitai kažką iš jų paruošti, mat reikės laukti, kol šios atšils. „Maximos“ maisto ekspertai turi išeitį – šviežio derliaus paruoštukus.

„Į šaldymo maišelius sudėjus ne vienos rūšies vaisius, bet visus sveiko kokteilio ingredientus, ryte tereikės maišelio turinį sudėti į kokteilinę, įpilti augalinio pieno ir sėklų – pusryčiai bus paruošti per kelias minutes. Nors galima rasti begalę glotnučių receptų, itin svarbus ir produktų derinimas, mat tik tada pasiekiama maksimali nauda. Be to, idealiu atveju kiekvieną dieną receptai turėtų būti skirtingi, kad kokteliai stebintų vis naujais skoniais ir gautumėte vis kitų naudingųjų medžiagų“, – pataria Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Ji siūlo šaldyti ne tik vaisių kubelius, bet ir graikišką jogurtą ar apelsinų sultis – nors šių produktų galima įdėti ir prieš plakant kokteilį, jie taip pat šaldomi ledukų formelėse ir iškart įdedami į paruoštukus.

„Įprasta kokteilio proporcija – pusantros stiklinės vaisių ar daržovių, pora stiklinių žalumynų ir maždaug stiklinė skysčio. Visa tai galima papildyti šaukšteliu sėklų, baltymų, spirulinos ar maca milteliais. Kai kuriems vitaminams įsisavinti reikalingi riebalai, todėl kokteilyje turi būti riebių vaisių – pavyzdžiui, avokadų, – ar šaukštelis aliejaus“, – pataria B. Baratinskaitė.

Paprastai vaisių ir uogų glotnučiai ruošiami su augalinėmis pieno alternatyvomis, jas rinktis rekomenduoja ir „Maximos“ ekspertai.

„Net du iš penkių pirkėjų, pirkdami pieno alternatyvas, renkasi nesaldintą migdolų gėrimą. Šiemet šių produktų perkama šiek tiek mažiau nei pernai tuo pačiu metu, tačiau lietuviai kasmet turi vis platesnį pasirinkimą – gali rinktis iš sojų, kokosų, avižų ir kitų alternatyvų“, – teigia E. Dapkienė.

Išbandykite pusryčių paruoštukus pagal „Maximos“ meistrų receptus – stiklinėje tilps naudingiausios medžiagos, iki pietų būsite sotūs, o šviežią derlių išsaugosite ilgiau.

Egzotinė žaluma

Jei liko ananaso ir mango, o sode dar džiaugiatės braškių derliumi, užšaldykite šias gėrybes ir pasimėgaukite tropikais stiklinėje. Supjaustykite vaisius kubeliais, pridėkite saują špinatų ir porą šaldyto graikiško jogurto kubelių. Prieš plakdami kokteilį, įpilkite šiek tiek vandens ar kokosų pieno, galite pagardinti jį ir išbrinkusiomis čija sėklomis.

Lietuviška vitamino C bomba

Šiam kokteiliui reikalingus ingredientus nesunkiai galima rasti mūsų soduose. Užšaldykite juoduosius serbentus, jaunus dilgėlių lapus (juos prieš vartojimą reikėtų nuplikyti, tad tą padarykite dar prieš šaldymą), skiltelėmis supjaustytą obuolį ir kubeliais supjaustytus du abrikosus. Ruoškite kokteilį su avižų pienu, pagardinę linų sėmenimis.

Sotūs antioksidantai

Šiandien miškuose karaliauja mėlynės, tad jei prisirinkote šių uogų ar liko įsigytų, užšaldykite jas ir mėgaukitės sveikuoliškais kokteiliais. Kartu su uogomis į paruoštuką dėkite smulkintų lapinių kale kopūstų, kelis graikiško jogurto kubelius, pusę pjaustyto banano. Šį kokteilį galite ruošti ir su vandeniu, ir su sojos pienu, o pagardinti – žiupsneliu cinamono ir linų sėmenimis.

Kai ateis laikas pasitikti rudenį

Moliūgai su prieskoniais – tikras pranašas artėjančio šaltojo sezono. Nors vasarą apie jį kalbėti dar anksti, paruošti cinamonu ir sausainiais dvelkiantį glotnutį galima ir šiandien. Apvirkite moliūgo kubelius, kad šie suminkštėtų, ir palikite juos atvėsti. Užšaldykite moliūgų paruoštukus su graikiško jogurto ledukais, avokado kubeliais ir obuolių skiltelėmis, o kokteilį ruoškite su mėgstamu augaliniu pienu, imbierinių sausainių prieskoniais ir lašeliu klevų sirupo.

Saldžiarūgštė gaiva

Soduose augančios vyšnios – itin sveikos ir naudingos uogos, bet vyšnių rūgštumas patinka ne kiekvienam. Jį puikiai subalansuoja saldus melionas,kurį derindami su rūgščiomis uogomis, paruošite gaivų ir gardų kokteilį. Į paruoštuką taip pat galite dėti graikiško jogurto leduką, sotumo suteiks bananas, o paruošimui itin tiks čija sėklos ir migdolų pienas.

Lengvas mėtinis arbūzas

Suvalgyti visą arbūzą – nemenkas iššūkis net ir keliems valgytojams, todėl milžiniškos uogos likučius užšaldykite kokteiliams. Supjaustykite arbūzą kubeliais, į paruoštuką taip pat dėkite braškių ir graikiško jogurto ledukų, o vietoj žalumynų – šviežios mėtos lapelių. Paruoškite arbūzų kokteilį su migdolų pienu ir šaukšteliu medaus – jis puikiai atgaivins karštą vasaros popietę.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

 

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

 

 „Maxima LT“ informacija