- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Pusryčiai ant grotelių: kokį maistą rinktis stovyklaujant?

[1]

Jei stovyklaujate gamtoje, pradėti rytą visai nebūtina turistiniais konservais ar atvėsusiais vakarykščiais likučiais. Juk pusryčiai – tai energijos užtaisas visai dienai, kurį dera paversti gardžiu ir sveiku patiekalu, net ir esant už įprastos virtuvės sienų. Juo labiau, kad pasigaminti  pamėgtus arba atrasti naujus skonius, pasak ekspertų, nėra sudėtinga ar labai brangu, net verdant ar kepant „ant laužo“.

 

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad stovyklaujančių gamtoje pusryčių tendencijos paskutiniais metais stipriai keičiasi. Vis dažniau ieškoma sveikesnių ir įdomesnių alternatyvų tradiciniams sumuštiniams ar dešrelėms. Tarp populiarių pusryčių pasirinkimų gamtoje dominuoja įvairios kruopos ir košės, atgimstančios naujose, modernesnėse receptūrose.

„Iškylautojams visais laikais buvo aktualu lengvai ir greitai gaminti maistą, todėl pusryčiams įvairios kruopos tampa tikru išsigelbėjimu. Tarp perkamiausių rikiuojasi verdamos avižinių ir trijų grūdų dribsnių, taip pat manų ir kvietinės kruopos. Miežinės kruopos kurį laiką buvo nustumtos į antrą planą, tačiau pastaraisiais metais ir vėl atgauna populiarumą. Galima daryti prielaidą, jog karantinas paskatino atrasti šias kruopas iš naujo. Greitai paruošiamos košės taip pat mėgstamos pirkėjų, tačiau dėmesys joms išauga šaltuoju metų laiku“,– pasakoja E. Dapkienė.

Naujai atgimstanti pusryčių klasika

 

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, stiprėjantis susidomėjimas sveikesne mityba ir noras eksperimentuoti su puikiai pažįstamais maisto produktais, įprastus kruopų receptus kilstelėjo į naują lygį.

„Pirkėjų įpročiai rodo, jog keičiasi košių gaminimo būdas ir pagardai. Jos verdamos ne tik su vandeniu, bet ir su įvairiais augaliniais pieno gaminiais, o kartais tiesiog iš vakaro užpilamos, kad per naktį išbrinktų. Toks būdas iškylaujant gamtoje labai patogus. Be to, paskutiniais metais košės maišomos ne tik su uogomis, bet ir sėklomis, daržovėmis ar mėsa. Taip košė tampa dar sveikesniu, subalansuotu patiekalu, aprūpinančiu organizmą reikiamomis medžiagomis bei energija visai dienai“, – sako ji.

Pasak maisto ekspertės, neretai stovyklautojai mėgsta į gamtą perkelti savo įprastus pusryčių patiekalus,  kurie gaminami lauke įgauna dar daugiau skonių ir kvapų.

„Nors sykį kepę kiaušinienę ar skrudinę duoną keptuvėje virš žarijų žino, kokio aromato prisipildo patiekalai – skonis visuomet pralenkia net naminės virtuvės šedevrus. Tiesa, iškylautojai neapsiriboja įprastai keptais kiaušiniais, mieliau renkasi populiariąją, iš tolimųjų rytų kilusią šakšuką ar kitas kiaušinių variacijas. Neabejingi sumuštiniams taip pat ieško įdomesnių receptų: skrudina avokadus, alyvuoges, česnakus, iš jų gamina užtepus ir gardina duonos riekeles. Na, o mėgstantys desertus prie rytinio kavos puodelio ant grotelių randa vietos ir bananams, kurie kepinami atsiskleidžia visiškai naujai“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Šį sezoną maisto ekspertė stovyklaujantiems siūlo išmėginti 3 receptus, pagal kuriuos pagaminti skanėstai nenusileis netgi aukšto lygio restoranų patiekalams.

Mirkytų grikių dubenėlis su smidrais ir avokadu 

Reikės: 1 stiklinės grikių, 2 stiklinių vandens, 1 sunokusio avokado, nedidelio ryšulėlio smidrų, 1 saujos vyšninių pomidoriukų, gabalėlio sviesto kepimui, mėgstamų prieskoninių žolelių (kalendros, baziliko), druskos, pipirų.

Gaminame: kelissyk perplaukite grikius švariu vandeniu, vėliau užpilkite dviem stiklinėmis vandens ir palikite brinkti per naktį. Pusryčių gamybą pradėkite nuo smidrų: nuplaukite, nupjaukite galus     , valgomąją dalį perpjaukite į kelias dalis ir pakepinkite ant sviesto įkaitintoje keptuvėje. Ten pat berkite ir saują smulkintų pomidoriukų, pagardinkite druska ir pipirais. Po keleto minučių šalia daržovių berkite ir išbrinkintus grikius, viską gerai išmaišykite. Taip paruoštus grikius dėkite į serviravimo dubenėlį. Ant viršaus suberkite išskobtą ir gabaliukais supjaustytą avokadą. Puoškite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Skanaus!

Pievagrybių skrybėlaitės su putpelių paslaptimi

Reikės: 6 didelių pievagrybių (apie 7-9 cm skersmens), 6 putpelių kiaušinių, 1 pomidoro, keleto griežinėlių paprikos, 1 česnako skiltelės, gabalėlio kietojo sūrio, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame: nupjaukite pievagrybių kotus ir palikite kuo didesnes ertmes grybų kepurėlėse. Pomidorą blanširuokite, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite drauge su paprika. Smulkintas daržoves sumaišykite su dviem šaukšteliais alyvuogių aliejaus, smulkintomis žolelėmis, česnaku, druska ir pipirais. Įdaru kimškite pievagrybių kepurėles ir kepinkite ant įkaitusio grilio tol, kol grybai pradės minkštėti. Šiems suminkštėjus, į kiekvieno pievagrybio viduriuką įmuškite po putpelės kiaušinį, apibarstykite kietuoju sūriu ir kepkite, kol gaminys visiškai iškeps. Patiekti galima su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis ir skrudinta duona. Gero apetito!

Tunu įdarytas ir ant grotelių keptas lavašas

Reikės: 1-2 vnt. lavašo lakštų, skardinės konservuoto tuno (~160 g.), saliero lapkočio, ½ raudonojo svogūno, 1-2 šaukštų majonezo, 1 šaukšto dižono garstyčių, gabalėlio kietojo sūrio (pvz. čederio), mėgstamų žolelių, druskos, pipirų.

Gaminame: tuną nusunkite, dėkite į dubenį, didesnius gabalėlius susmulkindami šakute. Supjaustykite smulkiais griežinėliais saliero lapkotį, susmulkinkite svogūną, dėkite majonezą, garstyčias ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę pagardinkite mėgstamomis žolelėmis, druska ir pipirais, įtarkuokite norimą kiekį sūrio. Lavašo lakštus ištepkite gauta tuno mase, dailiai susukite į tūbeles ir kepkite ant grotelių maždaug 10 minučių – tol, kol sūris išsilydys, o lavašo krašteliai bus apskrudę. Gardžių pusryčių!

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

 

„Maxima LT“ informacija