Iliuzionistas Rokas Bernatonis: nuo magijos iki muzikos pasaulio

Lentvarietis Rokas Bernatonis – vienas žymiausių ir perspektyviausių šalies iliuzionistų, savo pasirodymais žavintis ne tik Lietuvos, bet ir užsienio publiką. Jam priklauso ir du pasaulio Gineso rekordai: aukščiausiai į orą išmestos kortos ir daugiausiai per minutę viena ranka išmestų kortų. Šių metų pradžioje į jo pasiekimų istoriją įrašytas ir dar vienas laimėjimas – jis kartu su kolega Riku Smitu Jaunesniuoju (Rick Smith Jr.) tapo JAV prestižinio magijos šou „Penn & Teller: Fool us“, į kurį patekti ir jame nugalėti svajoja daugybė pasaulio iliuzionistų bei magų, nugalėtojais. Ta proga „Klevų alėja“ Rokui BERNATONIUI uždavė keletą klausimų.

Lentvarietis Rokas Bernatonis tapo JAV prestižinio magijos šou „Penn & Teller: Fool us“ nugalėtoju

 

 

Jūs esate vienintelis Baltijos šalių atstovas, kuris ne tik pateko, bet net ir laimėjo JAV magijos šou „Penn & Teller: Fool us“. Tai yra didžiulis pasiekimas. Gal galite pateikti, kokiais kriterijais vadovaujantis yra atrenkami dalyviai dalyvauti šiame televizijos projekte?

Tai yra magijos šou, kurio filmavimai vyksta Las Vegase. Iš viso jau yra devyni sezonai, o aš dalyvavau aštuntame. Kadangi tai yra pats populiariausias magijos šou Amerikoje, tad natūralu, kad ir susidomėjimas juo yra milžiniškas. Reikia įveikti didžiulę atranką. Čia dalyviai bando patekti iš viso pasaulio. Aš pats buvau ten patekęs prieš kokius 5–6 m., bet nelaimėjęs. Po to dar mėginau savo sėkmę, tačiau kadangi laimė man vis taip ir nenusišypsojo, sustojau. Ir tada… patys prodiuseriai mane pakvietė dalyvauti. Ir šis kartas buvo vainikuotas sėkme. Man kartu su kolega Riku Smitu Jaunesniuoju iš Kivliando, Ohajos valstijos, pavyko laimėti.

 

Rokas Bernatonis su Riku Smitu Jaunesniuoju ir Alyson Hannigan — Photo: Jacob Kepler/The CW — © 2021 The CW Network, LLC. All Rights Reserved.

Tai kokia yra sėkmės formulė? Kodėl būtent dabar tai pavyko?

Aš ir Rikas kartu nedirbome prieš tai scenoje. O  dabar sukūrėme specialų triuką būtent šiam šou. Viską derinome, repetavome naudodamiesi platforma ZOOM.  Ir susitikome gyvai tik likus 24 val. iki filmavimo – tai buvo laikas, kuomet viską sustigavome iki galo. Kodėl mums pavyko? Vienareikšmiško atsakymo nėra, tiesiog magija yra nuostabus dalykas – tu nežinai, ko pats nežinai, ir nežinai, kokias žinias turi kiti – šiuo atveju, vertinimo komisija, t. y. Pennas ir Telleris. Šis duetas kartu dirba daugiau kaip 50 metų. Telleriui priklauso ir viena didžiausių magijos knygų kolekcija. Tad jis turi didelį žinių bagažą šioje srityje, lyginant su maniškėmis. Tad man ir mano kolegai liko tik pasikliauti savimi ir mėginti sukurti tai, ko nėra buvę, išrasti savo metodiką. Tai ir bandėme atlikti.

Noriu pabrėžti, kad magija yra sudėtingas dalykas, nes bandai apgauti žmogaus smegenis (Penną ir Tellerį – Aut. pastaba), kurios visą gyvenimą aiškinasi, kaip apgaudinėjamos žmonių smegenis. Tad užduotis tampa dar sudėtingesne.

 

Kiek laiko Jums su Riku Smitu Jaunesniuoju užtruko pasiruošimas?

Pusę metų buvo klydymų ir išbandymų kelias – ieškome, galvojome ir bandėme sukurti triuką, kad visus apgautume. Tikrai nebuvo viskas paprasta, tačiau užsispyrimas buvo vainikuotas pergale (sėkmę atnešusi triuką galite pamatyti: https://www.youtube.com/watch?v=IzygK7lx-pkAut. pastaba).

 

Visai neseniai išbandėte save naujame amplua – per LNK televizijos kanalą kelis mėnesius buvo rodoma laida „Aš matau tavo balsą“, kurios vedėjais buvote Jūs kartu su Karolina Meschino ir Monika Liu. Kokių įspūdžių Jums atnešė ši nauja patirtis?

Mane prodiuseriai ne vienerius metus vis bandė prikalbinti dalyvauti įvairuose televizijos projektuose, tačiau vis taip atsitikdavo, kad arba aš tiesiog negalėjau priimti pasiūlymo, arba vienas kitas projektas nebūdavo patvirtinamas. Pavyzdžiui, visiems gerai žinomas prodiuseris Gediminas Jaunius mane vis mato televizijos ekrane. Jis mane kvietė būti ir „Lietuvos balso“ reporteriu, bet aš tuo metu turėjau išvykti į JAV, tad pasiūlymo atsisakiau. Ir vieną kartą jis man sako, kad yra tokia laida „Aš matau tavo balsą“, sako, kad pasižiūrėčiau, ar man patinka laidos koncepcija. Pasidomėjus supratau, kad čia labai įdomu ir smagu. Taip ir sutikau dalyvauti projekte.

Tiesa, iš pradžių artėjant filmavimams buvo neramu, bet kai tik prasidėjo darbai visas nerimas dingo. Juo labiau, kad ir komanda buvo labai profesionali. Buvo smagu su visais dirbti. Žiūrovai mūsų triūsą taip pat įvertino teigiamai, sulaukdavau gražių atsiliepimų. Ir jeigu anksčiau mane labiau atpažindavo jaunimas ir tie, kurie naršo interneto platybėse, domisi mano, kaip iliuzionisto veikla, tai dabar tapau žinomas ir plačiau visuomenėje, įvairiuose gyventojų amžiaus kategorijose. Tai mane maloniai nustebino.

 

Rokas Bernatonis vedė laidą „Aš matau tavo balsą“

 

„Aš matau tavo balsą“ – tai yra Jūsų pirmoji laida, kurią vedėte. Vis tiek kokių sunkumų buvo?

Sunkiausia laidos dalis – emocijos. Kiekvieną savaitę vis naujas žaidimo dalyvis turėjo galimybę laimėti net 10 tūkst. eurų, jeigu jam pavyksta išsiaiškinti, kuris iš šešių pasirodžiusių atlikėjų yra profesionalus dainininkas, o kurie – tik apsimeta. Tad aš labai jaudinausi dėl žmonių, norėjau, kad jie laimėtų. Vieniems tie pinigai svarbesni, kitiems – mažiau.  Aš kaip ir mano kolegės Karolina ir Monika taip pat nežinojo, kas yra „geras“ dainininkas, o kas „blogas“. Tai buvo savotiškas detektyvas. Viskas nuo mūsų buvo slepiama, kad būtų tikra. Ir aš labai įsijausdavau į savo vaidmenį.

Kitas dalykas, kuris nebuvo itin lengvas, tai filmavimo tempas. Mums teko per 5 dienas nufilmuoti 10 laidų, o žiūrovai jas žiūrėjo 4 mėnesius.

 

Laidos „Aš matau tavo balsą“ kūrybinė komanda

 

Grįžtant prie Jūsų tiesioginės veiklos – COVID-19 pandemija aprimusi, vėl atgijo įvairios veiklos, sugrįžo renginiai, tad greičiausiai Jums kaip iliuzionistui vėl grįžta įtemptas darbo tempas?

Darbo krūvis tikrai didėja. Šiemet jau aplankiau 11 valstybių – nuo Amerikos iki Europos ir Azijos. Iš tiesų, užsienyje turiu dvejas veiklos rūšis. Mano pagrindinė veikla yra susijusi su didžiuliais kruiziniais laivais, kuriuose telpa net 6 tūkst. žmonių. Tai yra tarsi atskiras miestas. Net sunku aplankyti visus restoranus ar kavines.

Kita mano veikla apima pasirodymus užsienio teatruose. Daugiausiai mane kviečia Amerikos teatrai. Žinoma, Lietuvos taip pat nepamirštu. Čia taip pat esu laukiamas įvairiuose privačiuose renginiuose.

Kokie Jūsų artimiausi planai? Kuo nudžiuginsite savo gerbėjus?

Jeigu viskas klostysis pagal planą, rudenį tikiuosi išleisti savo vardines kortas. Tai bus gražios kortos, kurtos mano paties, turinčios meninę vertę. Jų dailininkas yra Rimas Valeikis. Bet čia siūlau palaukti porą mėnesių ir intriga paaiškės.

 

Rokas Bernatonis planuoja išleisti vardines savo kortas                                                                                                    Vytauto Dranginio nuotr.

 

Dėkojame Jums už pokalbį. Linkime kūrybinio įkvėpimo, laukiame naujų triukų.

 

Kalbėjosi Jolanta ZAKAREVIČIŪTĖ

Nuotr. iš Roko Bernatonio asmeninio archyvo

Naujienos iš interneto