Neatrastas žemėlapių pasaulis

Lentvario miesto biblioteka vykdo naują projektą – „Interaktyvus Lentvaris QR“, kurio tikslas – sukurti interaktyvų Lentvario miesto objektų žemėlapį, o viena iš projekto užduočių – susipažinti su žemėlapiais ir jų istorija. Įgyvendinant projekto užduotį birželio mėnesį Lentvario bibliotekoje įvyko susitikimas su kartografe Jovita Žemaitiene.

Pagal lietuvių kalbos žodyną, žemėlapis – viso Žemės (ar kito dangaus kūno) paviršiaus ar jo dalies brėžinys arba kitoks sumažintas atvaizdas (paprastai plokštumoje). Kaip pasakojo Jovita Žemaitienė, žemėlapių edukacijos gimė sujungus dvi be galo mylimas veiklas – buvimą mama, teta bei VU Kartografijos centre (magistro studijose) įgytas kartografijos žinias. Jovita rengia smagias ir išradingas edukacijas vaikams taip pat organizuoja stovyklas. Daugiau informacijos galite rasti puslapyje: https://zemelapiuedukacijos.lt/

Vykusios edukacijos metu vaikai susipažino su žemėlapių istorija.  Edukatorė vardino, kokie būna žemėlapiai: žemyno, šalies, gamtos, miesto, gyvūnų, jūriniai ir kt. Net galvelės užkaito nuo įvairovės, apie kurią mažai nutuokėme. Visas žemėlapių rūšis edukatorė pristatė ir apie jas papasakojo. Juk ir kiekviena kelionė prasideda nuo žemėlapio, – kur bekeliautume, visada nusimatome maršrutą, planuojame, kokiu keliu eisime ir kiek laiko užtruksime.

Po pristatymo sekė užduotys vaikams. Susiskirstę į grupes jie nagrinėjo žemėlapius ir bandė surasti Lentvarį. Viena smagiausių edukacijos užduočių buvo nupiešti savo žemėlapį. Bandėme pavaizduoti Lentvario lankytinus objektus, įsivaizduodami, ką galėtume parodyti savo mieste į svečius atvykusiam draugui. Gal biblioteką? O gal Graužio ežerą? Ir dar papasakoti legendą apie jo atsiradimą? O gal nusivesti į „Šeimos parką“? O kaip naujas tunelis po geležinkeliu ir geležinkelio stotis? Visi sutiko, kad gražių vietų Lentvaryje turime daug, o vaikų  pieštuose žemėlapiuose dominavo biblioteka, dvaras, bažnyčia, tunelis, geležinkelio stotis, mokyklos, parduotuvės ir kt. Kuriat interaktyvų Lentvario  miesto žemėlapį, dauguma šių vietų bus įtrauktos.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

 

Dalia Bagdžiuvienė

Trakų viešosios bibliotekos  Lentvario filialo vedėja

Naujienos iš interneto