- Klevų alėja, ISSN 2424-5429 - https://www.klevualeja.lt -

Ūkininkai kasa šviežias bulves: kuo ypatingas ankstyvasis lietuviškų bulvių derlius?

[1]

Specialiai daigintos, rankomis sodintos, nuo šalnų globotos ir dėl to jau birželio pradžioje užaugusios šviežios šiųmetės lietuviškos bulvės keliauja į Lietuvos prekybos tinklus. Bulves Kėdainių rajone auginantis ūkininkas Rimantas Žebarauskas griauna mitus, kad esą ankstyvasis derlius yra persotintas trąšomis, ir ragina dažniau rinktis ne tik už kumštį didesnes, bet ir mažąsias bulves.

Bulves lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ tiekiantis ūkininkas R. Žebarauskas atskleidžia, kad ankstyvosios bulvės auginamos visai kitaip – jos reikalauja kone asmeninio dėmesio ir priežiūros.

„Šiuo metu auginame 25 hektarus pačių ankstyviausių bulvių, kurioms reikia tikrai daug darbo. Viskas prasideda dar sausio mėnesį, kuomet sėklinės bulvės supilamos į dėžutes ir uždegamos specialios lempos, kurios užtikrina tolygų bulvių dygimą. Jas sodiname kovo pradžioje, rankomis dėdami į sodinamąją, kad nenulūžtų daigeliai, kadangi jiems nulūžus teks ilgiau laukti derliaus“, – paaiškina R. Žebarauskas.

Svarbiausia užduotis auginant ankstyvąsias bulves – apsaugoti jas nuo šalnų. Tam naudojama ne tik agroplėvelė, bet ir speciali laistymo sistema, kuri yra įjungiama vos temperatūrai nukritus žemiau nulio laipsnių pagal Celsijų.

Šalnoms atsitraukus toliau akylai stebima dirvos drėgmė ir, esant poreikiui, papildomai laistoma. „Žmonės klaidingai galvoja, kad viską lemia trąšos – kaip tik, jų naudojame mažiau, nes ankstyvosios bulvės greit užauga. Be to, produkcija yra griežtai tikrinama, taigi jei bulvės būtų pertręštos, tiesiog negalėtume jų parduoti“, – sako R. Žebarauskas.

Apie bulvių auginimo subtilybes ūkininkas R. Žebarauskas plačiau pasakoja reportaže [2].

Šviežias lietuviškų bulvių derlius itin laukiamas

„Šviežios lietuviškos bulvės prasidėjus vasarai – nebe naujiena, o įprastas dalykas „Maximos“ pirkėjams. Ir nors šis pavasaris šiltais orais nelepino, mūsų partnerių – Lietuvos ūkininkų patirtis – bei taikomos technologijos leido vasaros sezonui prasidedant pirkėjams pasiūlyti ankstyvąjį lietuviškų bulvių derlių“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad bulvės lietuvių mitybos racione užima itin svarbų vaidmenį. Kasdien vien „Maxima“ parduotuvėse yra nuperkama daugiau nei 40 tоnų bulvių. Tiek maždaug sveria suaugęs kuprotasis banginis.

Gausiausiai bulvės yra perkamos birželio-liepos mėnesiais, vos pasirodžius šviežiam derliui. Baigiantis vasarai ir rudens pradžioje bulvių paklausa prislopsta – tam turi įtakos pačių žmonių auginamas ir nuimamas kasmetinių bulvių derlius.

Mažos bulvės – delikatesas

Kasmet ūkininko R. Žebarausko ūkyje užauginama apie 5 tūkst. tonų bulvių, iš kurių penktadalis – ankstyvosios.

Jis juokauja, kad neretai bulvių augintojai tarpusavyje lenktyniauja, kuris turi daugiau kantrybės, mat kuo vėliau bulves kasi, tuo didesnės jos užauga.

„Beje, mažos bulvės tik pas mus nevertinamos, o vakarų Europos šalyse jos – tikras delikatesas. Atkreipkime dėmesį, kad restoranuose dažniausiai yra patiekiamos irgi tik mažos – vieno kąsnio – bulvės. Tuo tarpu Lietuvos pirkėjams virš 6 cm skersmens – pati ta bulvė, o štai Danijoje jos laikomos peraugusiomis ir paliekamos laukuose“, – sako ūkininkas R. Žebarauskas.

Be to, smulkesnės vasarą kastos bulvės neturi storos lupenos, todėl jų nereikia skųsti, o pakanka tik nuplauti valant šiurkščia kempine ir dėti į kepimui į skardą.

Ūkininkas R. Žebarauskas atkreipia dėmesį, kad ankstyvosios bulvės nėra tinkamos cepelinams, nes yra labiau vandeningos ir nespėjusios sukaupti krakmolo. Saldžios ir traškios ankstyvosios bulvės yra nepakeičiamos šalia šaltibarščių ar tiesiog pakeptos orkaitėje.

Ūkininko R. Žebarausko keptų bulvių su kumpiu ir šalavijais receptas

Reikės: šviežių bulvių, šalavijų lapelių, vytintos šoninės ar kumpio, alyvuogių aliejaus.

Šviežias bulves švariai nuplaukite. Sudėkite į šaltą pasūdytą vandenį ir užkaiskite. Virkite 15 – 18 min. Svarbiausia nepervirti, kad nesubyrėtų, įbedus šakute.

Išvirus bulves nusunkite ir palaikykite puodą virš kaitros, kad bulvės liktų sausos. Leiskite bulves pravėsti.

Tuomet kiekvieną bulves aptepkite alyvuogių aliejumi, uždėkite šalavijo po šalavijo lapelį ir apvyniokite šonine arba kumpiu. Geriausia naudoti labai plonai supjaustytos mėsos, kad būtų lengviau ja apsukti bulves.

Viską pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant kepimo popieriumi ar folija išklotos skardos ir kepkite 180 – 200 laipsnių įkainintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Keptas bulves su kumpiu patiekite su žalumynais, salotomis.

 

Apie prekybos tinklą „Maxima“

 

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

 

„Maxima LT“ informacija